Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wydajność solarów

gucio01

Recommended Posts

Nie kolektorów do produkcji prądu, tylko ogniw fotowoltaicznych, baterii słonecznych.

Nie 10% sprawności tylko 14%.

Same ogniwa nie są bardziej skomplikowane od kolektorów, rzekłbym nawet, że mniej.

Ale rzeczywiście, póki co, to się nie opłaca. Chyba, że np. w samochodzie kempingowym.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Widocznie dopracowali technologię jak już jest 14%.

Sam sobie takiego ogniwa nie wyprodukujesz, kolektor słoneczny już tak.

Czytałeś może o problemach częściowo przesłoniętych ogniw fotowoltaicznych, jak się poszczególne moduły zaczynają grzać, trzeba montować diody bocznikujące itp, synchronizacja z siecią elektryczną jak prądu nie starcza z ogniwa...

Tak czy siak zgadzamy się co do jednego - droga zabawka.

• 3 weeks później...

Witam, widzę że ogarniacie temat solarów dość mocno

i chciałem zapytać o efektywność dogrzania basenu za

pomocą takiego systemu solarnego. Widziałem że

np. Solar-Tech ma taki system który dogrzewa basen

o wielkości 30 i 50 m3, ja bym potrzebował tej mniejszej

wersji. Czy macie doświadczenie w tym temacie i jak to się sprawdza.

Będę wdzięczy za wszystkie sugestie.

Witam, widzę że ogarniacie temat solarów dość mocno

i chciałem zapytać o efektywność dogrzania basenu za

pomocą takiego systemu solarnego. Widziałem że

np. Solar-Tech ma taki system który dogrzewa basen

o wielkości 30 i 50 m3, ja bym potrzebował tej mniejszej

wersji. Czy macie doświadczenie w tym temacie i jak to się sprawdza.

Będę wdzięczy za wszystkie sugestie.

Masz basen kryty czy odkryty? Czy masz izolowaną nieckę basenową?

• 1 month później...

Odnośnie wydajności/uzysków.

26 listopada 2012, kolektor próżniowo rurowy CPC 21 Star (2002r., pow.czynna 3,5m^2) podłączony w technice Aqua dostarczył ~6kWh.

Promieniowanie słoneczne tego dnia przedstawione jest w załączniku (źródło: http://www.meteo.waw.pl). Maksymalna temperatura podczas pracy kolektora doszła do 105,5stC.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

26112012promieniowanie.jpg

To nie było złośliwe.Nie wierzę w ulotki ,wykresy,obliczenia producentów.Za nim podjąłem decyzję o kolektorze ,przez całą zimę notowałem obecność słoneczka na niebie.Wyszło ,że od października do marca dni słonecznych(w przeliczeniu na ,,słoneczno dni") jest średnio 5/mc.Stąd namawianie ludzi do instalowania urządzeń solarnych z myślą o wykorzystaniu darmowej energii jesienią i zimą w Polsce jest ......

.Nie wierzę w ulotki ,wykresy,obliczenia producentów.Za nim podjąłem decyzję o kolektorze ,przez całą zimę notowałem obecność słoneczka na niebie.Wyszło ,że od października do marca dni słonecznych(w przeliczeniu na ,,słoneczno dni") jest średnio 5/mc.Stąd namawianie ludzi do instalowania urządzeń solarnych z myślą o wykorzystaniu darmowej energii jesienią i zimą w Polsce jest ......

Bardzo słusznie, ja też jestem niedowiarek i sam sprawdzam wszystko wnikliwie. Ale są tego pewne granice. I jak mój dobry znajomy mówi mi: kupuj taką to a taką pralkę to raczej ją kupuję, bo jest przez niego już przetestowana. Pewnie masz samochód i jestem ciekaw jakie stosujesz kryteria wyboru przy kupnie samochodu. Ale na jakieś doświadczenia się trzeba zdecydować. Właśnie to forum po to jest i można sobie wyrobić jakiś pogląd. Jasne, że takie wyroby, na które jest gwarancja choćby 15 letnia należy podejrzewać, że zawierają jakiś haczyk i ja takich wyrobów unikam. Jeżeli chodzi o kolektory słoneczne to posiadają one badania w niezależnych laboratoriach i na tej podstawie można wyrobić sobie jakiś pogląd.

Wystarczy automatyka z rozmrażaniem i w zasadzie temat przestaje istniec. :)

Oj widzę, że kolega Darek znów nie popisał się wiadomościami! Odpowiadasz na cytat bez przeczytania całości czego on dotyczył. Wyjaśnię, że dotyczył kolektorów próżniowych. W kolektorach płaskich to numer z rozmrażaniem przechodzi bez problemu. Prawie wszystkie elektroniki sterujące mają takie funkcje, Ale Ty skoro się przedstawiasz w stopce "Masz kolektory może masz problem coś nie działa? Może chcesz je zamontować napisz pomoge"

To na temat kolektorów próżniowych powinieneś mieć choć podstawowe pojęcie, choć może nie widziałeś jak są skonstruowane. Wstydził byś się pisać takie bzdury!!! Próżnia jak sama nazwa wskazuje to taki izolator, który nie puszcza ciepła w rozumieniu tych 50 stopni puszczonych na absorber wewnątrz rury. Jest to jedyna wada próżniówek. Kiedyś to tu chyba kilektor1 pokazał, że pokrywając jakimś specyfikiem rury można doprowadzić do takiego stanu, że na rurach śnieg nie jest się w stanie utrzymać. .

Tak odkrywczy są bardzo. Po tylu latach doszli do wniosku, że przeciętny użytkownik powinien sam sobie porównać kolektor jeden z drugim i wyciągnąć wnioski.

To może jeszcze dojdą do wniosku, że całe to badanie sprawności i wielu innych parametrów nie ma sensu bo wystarczy zmierzyć uzysk dla jakiejś miejscowości i to było by wszystko. A najlepsza jest ta tabelka porównująca kolektory z sobą.

Pierwsze dwa to kolektory próżniowe. Jakoś im wyszło, że przy temp. 50 stopni mają te same uzyski, natomiast różne powierzchnie są tych kolektorów. Na podstawie tych dwóch pierwszych możemy się wprost zorientować o ile mniej kolektora brutto trzeba zastosować by uzyskać ten sam wynik.

Następne dwa to kolektory płaskie, te z kolei porównane są przy podobnych powierzchniach ale za to uzysk się różni. Tu już widać wyraźnie , że przy podobnych powierzchniach który jest wydajniejszy.

Dwa ostatnie to porównanie dwóch kolektorów próżniowych chińskich też przy podobnej powierzchni.

Natomiast jeżeli będziemy chcieli porównać z sobą np. drugi kolektor i ostatni to nie wiem czy tak od razu zwykły zjadacz chleba zrobi to.

Myślę, że trzeba mieć trochę wiary w ludzi :)

Dobra to może zrobimy małe doświadczenie, Ty porównasz i ja porównam i opublikujemy wyniki. Głowę dam, że nawet nasze wyniki mogą się różnić. W myśl zasady "Punkt widzenia zależy od punktu patrzenia i od tego co chcemy zobaczyć."

Możemy się nawet umówić, że wyniki wklejamy na raz o jednej porze.

Zgoda?