kolektor1 23.08.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Po ujawnieniu szeregu faktów przez szanownego wykonawcę instalacji wspomagania CO na solartechach poprawiam to co obliczyłem kilka postów wcześniej: 8-10% na wspomaganie, nie 15%, co nie zmienia faktu, że nieźle załadował kolega in*s.. tego klienta. Z całym szacunkiem kolego gentoonx te 8-10% na wspomaganie przy 60 rurkach heat pipe i to jeszcze bez lustra dla rodziny 3 osobowej to się nie da zrobić. Jeżeli priorytetem jest ciepła woda to nici z wspomagania, w każdym razie nie na poziomie 8-10%. Ale zgodzę się z Tobą klient nieźle załadowany. I najważniejsze, że jeszcze zadowolony. Co by tu nie mówić to jednak trzeba pochylić czoło przed in*s... Tak sprzedawać iluzję to nie każdy potrafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.08.2013 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Z całym szacunkiem kolego gentoonx te 8-10% na wspomaganie przy 60 rurkach heat pipe i to jeszcze bez lustra dla rodziny 3 osobowej to się nie da zrobić. Jeżeli priorytetem jest ciepła woda to nici z wspomagania, w każdym razie nie na poziomie 8-10%. Ale zgodzę się z Tobą klient nieźle załadowany. I najważniejsze, że jeszcze zadowolony. Co by tu nie mówić to jednak trzeba pochylić czoło przed in*s... Tak sprzedawać iluzję to nie każdy potrafi. Ty to iluzji nie sprzedajesz ale za to doskonale pierniczysz o niczym nie podpartych faktach.Proszę nie pisz błazeństw jak tego nie masz i nie sprawdziłeś.Na czym ty się tak opierasz!!!!!!!!Na czym??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 24.08.2013 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Ty to iluzji nie sprzedajesz ale za to doskonale pierniczysz o niczym nie podpartych faktach.Proszę nie pisz błazeństw jak tego nie masz i nie sprawdziłeś.Na czym ty się tak opierasz!!!!!!!!Na czym??? To postaram się Tobie wytłumaczyć jak krowie na polu, skoro "iluzju nie poniał" Jest taka dziedzina fizyki termodynamika. Zajmuje się ona problemami związanymi z przepływem cieczy oraz temperaturami. Problemy związane z kolektorami są tam dobrze opisane. Oczywiście nie wprost bo to zagadnienia tam występujące wybiegają daleko poza zakres kolektorów. To tak wstępem mojego pierniczenia. Jest jeszcze taka dziedzina fizyki "heliotechnika", poświęcona głównie teorii i sposobem praktycznej realizacji foto termicznej konwersji energii promieniowania słonecznego. Aby to wszystko zebrać i opisać to trochę matematyki z elementami trygonometrii. A więc jeżeli się Tobie wydaje, że tego nie mam to jesteś w błędzie bo to mam i to parę razy więcej niż Ty I to bardzo dobrze opomiarowane, w przeciwieństwie do Ciebie. Są jeszcze karty katalogowe kolektorów, opisujące osiągi kolektorów. Jak jest jeszcze coś czego nie rozumiesz to wal jak w dym, ale konkretnie, bo ogólnikami to rzuca mój wnuk pięcioletni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 24.08.2013 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Czy ty wiesz ,że oprócz termodynamiki jest jeszcze PRAKTYKA???Heliotechnika nie ma nic wspólnego ze wspomaganiem CO jeśli już.Skoro przytaczasz to nazewnictwo to przynajmniej opisz co wspólnego ta dziedzina ma właśnie ze w/w wspomaganiem.Nie mydl ludziom oczu. Myślisz ,że jak podałeś dwie nazwy związane ze słoneczkiem to już koniec naszego wspomagania.Z tego co wnioskuje to ty nie masz nic ........ja ze wspomagania CO jestem bardzo zadowolony co wielokrotnie pisałem.W związku z tym ,że już jednego kolo prosiłem do siebie to zrobię wyjątek i takiego niedowiarka zaproszę także.Pamiętaj "karty katalogowe" to nic w porównaniu z praktyką ,której niestety nie jesteś w stanie podważyć.Tyle ode mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 24.08.2013 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Czy ty wiesz ,że oprócz termodynamiki jest jeszcze PRAKTYKA???: No to się pochwa tą praktyką!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 24.08.2013 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Czy ty wiesz ,że oprócz termodynamiki jest jeszcze PRAKTYKA???: No to się pochwal tą praktyką!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 24.08.2013 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 gento..............przebój sezonu.Zapraszam cie do siebie byś spokojnie podpatrzył jak wspomaganie CO z solarków można pokochać.Zima jest okrutna ale nie do przesady........zostaw liczydło i wal do mnie jak w dym.:yes: Trollu weź już sie nie kompromituj. W innym temacie piszesz, że masz 30 rur prózniowych - o ile pamiętam to Hewalexa. Jak chcesz wspomagać CO za pomocą astronomicznej powierzchni czynnej 3m2 ???!!! Więc przestań pie...ć bzdury bo szkoda czasu na twoje dyrdymały. I powtarzam po raz kolejny - wszystkim poważnym użytkownikom forum doradzam solidarne ignorowanie postów tego trolla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 24.08.2013 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Trollu weź już sie nie kompromituj. W innym temacie piszesz, że masz 30 rur prózniowych - o ile pamiętam to Hewalexa. Jak chcesz wspomagać CO za pomocą astronomicznej powierzchni czynnej 3m2 ???!!! Więc przestań pie...ć bzdury bo szkoda czasu na twoje dyrdymały. I powtarzam po raz kolejny - wszystkim poważnym użytkownikom forum doradzam solidarne ignorowanie postów tego trolla. Za obrażanie i to bez podstawne powinieneś RED dostać bana..............Nazywając mnie trollem nie wiesz nic.Jesteś krótki BOLUNIO nie masz a pyszczysz.Udowodnij troleczku czym dysponujesz.Pokaz ,żeś wyższy nad idiotyzm.Tak mam 30 rur hewalexa i co z tego wynika w twoim móżdżku??? Niech to pozostanie maksymą dla ciebie trollu i dla kumpla. Kolegów, którzy wyraźnie dali mi do zrozumienia, że piszę pierdoły, lub z sugestią gdzie lepiej spędzać wakacje proszę o nie czytanie mojego wpisu. Daję Wam do zrozumienia.:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 24.08.2013 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Pokaż uzyski - twierdzisz, że używasz kolektorów do wspomagania CO. Przedstaw zatem jak to robisz - jak wygląda instalacja, jakie sa konkretne uzyski, jaki zasobnik itp. Jeśli tego nie zrobisz (a nie zrobisz) to potwierdzisz tylko moje domysły - że jesteś płytkim trollem internetowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 24.08.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 (edytowane) Daję Wam do zrozumienia.:D:D Czyli chcesz powiedzieć, że masz więcej wiadomości i praktyki na którą się powoływaleś posiadając 30 rur próżniowych niż ja mający ich 144? Czy Ty chłopie zdajesz sobie sprawę jaką ja mam kotłownię z kolektorów na dachu? Te Twoje 30 rurek i doświadczenia z nimi to możesz se w buty wsadzić. Przypomnę co Ciebie tak rozsierdziło bo Ciebie to właśnie również dotyczyło. No to wziąłeś najgorszą opcję I tak się akurat złożyło, że Ty je również masz. No ale jak ktoś śmiał napisać, że ja mam niekoniecznie najlepszą wersję kolektorów, ja góra rankingów, ja najlepszy na FM. Kto w ogóle śmiał tak napisać? Aby napisać coś o Twojej instalacji to wcale nie muszę wybierać się do Ciebie i oglądać tego wszystkiego bo te wiadomości już wystarczą. I to co napiszę to i tak na wyrost bo co to ciepłomierz to nie masz zielonego pojęcia. Twoje kolektory próżniowe różnią się od kolektorów płaskich tylko tym, że izolacją jest próżnia. I nic więcej. Ale próżnia to nie wszystko. Niebagatelny wpływ na pracę kolektorów z płaskim absorberem ma kąt padania promieni. Im większy tym gorzej. To już heat pipy są lepsze bo mniej wrażliwe na ten kąt. A teraz grzecznie napisz skargę do moderatora, że Ciebie tu wyśmiewają, bo jak można tak potraktować jaśniepańską oświeconą górę rankingu. I tak na koniec wierszyk, który zawsze powtarzam swojemu wnusiowi. "Mądry gdy nawet ładne ubranie włoży jest dotąd mądrym gdy gęby nie otworzy" Oczywiście jak się kapniesz o co tu chodzi w tym wierszyku. Edytowane 24 Sierpnia 2013 przez kolektor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 25.08.2013 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 gento..............przebój sezonu.Zapraszam cie do siebie byś spokojnie podpatrzył jak wspomaganie CO z solarków można pokochać.Zima jest okrutna ale nie do przesady........zostaw liczydło i wal do mnie jak w dym.:yes: są prawdy z którymi się nie dyskutuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 25.08.2013 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Za obrażanie i to bez podstawne powinieneś RED dostać bana..............Nazywając mnie trollem nie wiesz nic.Jesteś krótki BOLUNIO nie masz a pyszczysz.Udowodnij troleczku czym dysponujesz.Pokaz ,żeś wyższy nad idiotyzm.Tak mam 30 rur hewalexa i co z tego wynika w twoim móżdżku??? Niech to pozostanie maksymą dla ciebie trollu i dla kumpla. Widzę red1980, że nasz szanowny idol jeszcze delikatnie dowalił do pieca, ale to poniżej: Jak robisz fotki to nie zapomnij o tym aby marka przy rozporku była widoczna.Ręce masz styrane robotą od łopaty i myślisz ,że jak to pokażesz to będzie apetyczne.Człowieku idź do lekarza i tam mu gotuj. pokazuje, że internet i dyskusje z nim związane są bardzo niebezpieczne a słoma wystaje kilometrami!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 25.08.2013 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 nie słoma, tylko ekologiczna izolacja termiczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 26.08.2013 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Widzę red1980, że nasz szanowny idol jeszcze delikatnie dowalił do pieca, ale to poniżej: pokazuje, że internet i dyskusje z nim związane są bardzo niebezpieczne a słoma wystaje kilometrami!!! Twoja wiedza jest skąpa.Wiesz dlaczego???Dlatego ,że gdy brakuje ci argumentów jako uznający się za najlepszego znawce od solarów,posuwasz się do tak prymitywnych sposobów.Cytujesz mnie po to żeby o słomie w butach prawić???Zapytam masz 12 zestawów po 12 rur???!44 rury sa zamontowane na twoim dachu???Handlujesz ciepłą wodą???Masz w okolicy swój hotel w którym masz kilka ZCWU którymi rozprowadzasz ciepłą wodę do łazienek??? ..Czyli chcesz powiedzieć, że masz więcej wiadomości i praktyki na którą się powoływaleś posiadając 30 rur próżniowych niż ja mający ich 144? Czy Ty chłopie zdajesz sobie sprawę jaką ja mam kotłownię z kolektorów na dachu? ......... Jaką masz praktykę w zestawie 30 rurowym???Jak myślisz jak wyglądała by praca 30 rur w pokazie ze strony: http://zdalnie.techsterowniki.pl/index.php Czy twój cynizm jest ponad to co inni czyli ja maja do przekazania???Chłopie mam 30 rur i w zimie grzeje mi podłogówka jak wyjdzie słońce.Podłogówka.Rozumiesz znawco wszechobecny??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 26.08.2013 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Jaką moc osiąga te 30 rur zimą, gdy jest słońce przy temperaturze np. -10 C? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 26.08.2013 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Człowieku pokaż konkretne uzyski. Ile ci grzeje? O ile podnosi temp. sam solar na tej podłogówce? Ile metrów? Ile dni w roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 26.08.2013 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 (edytowane) Zapytam masz 12 zestawów po 12 rur???!44 rury sa zamontowane na twoim dachu???Handlujesz ciepłą wodą???Masz w okolicy swój hotel w którym masz kilka ZCWU którymi rozprowadzasz ciepłą wodę do łazienek??? Zostaw roztrząsanie mojego układu i tak nie zrozumiesz Ale: Jaką masz praktykę w zestawie 30 rurowym???Jak myślisz jak wyglądała by praca 30 rur w pokazie ze strony: http://zdalnie.techsterowniki.pl/index.php Wykonamy symulację dla Twojego zestawu. Dane: Ostatni sezon grzewczy był do kitu to wszyscy wiedzą, nie wszyscy pamiętają jednak kiedy były dni całkiem fajne wręcz modelowe. Przejrzałem wartości nasłonecznienia od początku tego roku. Wartości modelowe pojawiły się dopiero 22 marca. Wykres nasłonecznienia wyglądał tak: http://obrazki.elektroda.pl/8184231500_1377544318_thumb.jpg Piękna pogoda odświtu do zmierzchu trwająca 12 godzin. Sprawność kolektorów to 78% powierzchnia jednego to 1,014m2 a więc 3 kolektory to 3,04m2 Dla 23 marca ( pierwszy dzień wiosny ) kąt padania promieniowania o godzinie 12 przy nachyleniu kolektorów 45 stopni wynosi 90 stopni. Wykreślamy uzysk 1m2 kolektora uwzględniając tylko zmienność kątów promieniowania w dwóch płaszczyznach. Wykres uzysków dla 1m tych kolektorów wygląda jak na rysunku: http://obrazki.elektroda.pl/7101054100_1377547502_thumb.jpg Uzysk tego dnia z 1m2 wyniósł 4,48kWh mnożymy razy 3,04 co daje mam 13,6 kWh uzysku z całego dnia. To właściwie teoria. Aby to jeszcze trochę urealnić trzeba wziąć pod uwagę, że tego dnia temp w pierwszej godzinie wynosiła -12 stopni, a w południe (szósta godzina grzania ) wynosiła -4 stopnie i na koniec dnia ( 12 godzina ) spadła do -12 stopni. Ponieważ kolektory, tak płaskie jak i próżniowe, choć te ostatnie straty własne mają mniejsze ( a1 i a2 ) ale jednak to te 13,6 kWh nie co nam stopnieją do wartości 12,5kWh. Tyle uzyskamy na króćcach połączeniowych przy kolektorze na dachu. No ale te kWh trzeba przesłać do kotłowni. Tu niestety musimy zabawić się w proroka bo nasz kolega nic nie chciał nam powiedzieć o swojej instalacji. Ale załóżmy, że na przesyle do kotłowni stracimy tylko 10% tego co na dachu. A więc w kotłowni mamy 11,25kWh przez cały dzień. Tu powstaje pytanie co możemy zrobić z tą ilością energii w pierwszym dniu wiosny. Ano możemy najpierw zagrzać wodę w zbiorniku o pojemności 300l o 32 stopnie, czyli od temp. np. 8 stopni do temp. 40 stopni. Można też faktycznie wpuścić to w podłogówkę, będzie tego na godzinę grzania, ale już nie będzie ciepłej wody. Można to podzielić pół na pół. Ale: jest to pierwszy dzień wiosny gdzie słońce hajcuje przez 12 godzin a nasz kolego mówi tu o zimie, to poszukajmy słonecznego dnia ubiegłej zimy. znalazłem również piękny słoneczny dzień 30 grudnia ubiegłego roku, wykres poniżej: http://obrazki.elektroda.pl/7745667300_1377549816_thumb.jpg No jak mowa o zimie to jest. Po przeliczeniu w tym pięknym grudniowym dniu kolektory dadzą nam aż 5,1 kWh. I znów stawiam sobie pytanie co możemy z taką zawrotną ilością energii zrobić. Oczywiście jak w każdej porządnej instalacji solarnej służącej również do wspomagania ( zastrzegę, że moja nie jest porządna ) priorytetem jest ciepła woda. A więc mając zbiornik 300l możemy podgrzać go o 15 stopni. Jasne, że te 5,1kWh możemy wpuścić w wspomaganie, możemy też mając uzysk na poziomie 2 kWh też wpuścić w wspomaganie na 20 minut. Kończąc: Chłopie mam 30 rur i w zimie grzeje mi podłogówka jak wyjdzie słońce.Podłogówka.Rozumiesz znawco wszechobecny??? Doskonale rozumiem, że mając 30 rur jak wyjdzie Ci słońce to grzeje Ci podłogówkę. Ale nie grzeje wody lub na przemian. Ale w ostatnim sezonie grzewczym ile razy wyszło słońce? 10 razy!!! I ile z tego poszło w podłogówkę a ile w ciepłą wodę? Tego nie rozumiem jako znawca wszechobecny. Nie rozumiem również sensu ekonomicznego i dodatkowych kosztów dostosowania instalacji do wspomagania przy tak małej instalacji. W całej tej zabawie nie została wzięta jedna rzecz pod uwagę. Przy liczeniu dla 23 marca temp, na zewnątrz była grubo po niżej zera ale był wyż. W takich sytuacjach rano na kolektorach pojawiła się szadź, skutecznie blokująca dostęp promieniowaniu. A więc na pewno kolektory od rana do gdzieś godziny 12 nie pracowały, ale może się mylę. I niech tam pracowały ze skutkiem jak powyżej. Natomiast teraz Ty kolego znawco mojej instalacji oblicz mi co ja wyciągnę ze swojej instalacji w taki dzień jak poniżej: http://obrazki.elektroda.pl/7566179300_1377554428_thumb.jpg Sprawność moich kolektorów to 76,3% Edytowane 26 Sierpnia 2013 przez kolektor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 27.08.2013 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 (edytowane) Fajnie se piszecie KOLEDZY - nie ma sensu się obrazac nawzajem - ludzie WAS czytają.... Edytowane 27 Sierpnia 2013 przez f.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 27.08.2013 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 (edytowane) Wykresy twoje nic nie wnoszą po prostu nic.Mówisz tak jakbyś siedział z redem u mnie na dachu w zimie i zliczał jak słonko działa na kolektor i jak to ciepło idzie by wspomóc CO.Swoich fotek wam nie wkleję bo to bezsensowne jak ja swoje a wy swo i .głupka z człowieka chcecie zrobić a praktyka gdzieś jeszcze u was zawisła.:yes: Wy nawet takiej kombinacji nie znacie.To proste i wcale nie przekombinowane.Te nachalne wypowiedzi niby praktyczne są bardzo skąpe i niczym nie podparte.Jakieś sinusoidy z jakiś dziwnych wyliczeń ogólnych.Układ przedstawiony na schemacie podkreśla waszą całkowitą nieznajomość tematu.Klepiecie swoje doświadczacie zasłaniając się cyferkami i nic.Red kibic z ukrytą praktyka porusza zagadnienie które go przerosło.Jest instalatorem a nie wie co to jest wspomagać CO w zimowy słoneczny poranek.Szadź to już mnie powaliła na kolana i tu jeśli wszechobecny(bo w kominkach zaczynasz raczkować) pozwolisz ,że zrobię pauzę i tego nie skomentuje bo nie powinno się powielać głupoty bowiem cóż praktyk-branżysta poradzi inwestorowi jeśli takowa nawetmiała by miejsce.Żenada Panie praktyku bez płatnego profilu tu na FM.Żenada.Układ mój przed zimą wzbogacę w takie fajne cudeńko by sobie dupcie parzyć w kąpieli i nie skakać po podłogach czyli na tańczącego z niedźwiedziem :D:D. Edytowane 27 Sierpnia 2013 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 27.08.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Wykresy twoje nic nie wnoszą po prostu nic.Mówisz tak jakbyś siedział z redem u mnie na dachu w zimie i zliczał jak słonko działa na kolektor i jak to ciepło idzie by wspomóc CO.Swoich fotek wam nie wkleję bo to bezsensowne jak ja swoje a wy swo i .głupka z człowieka chcecie zrobić a praktyka gdzieś jeszcze u was zawisła . Ty się chłopie nie nabzdyczaj bo Ci żyłka pęknie. Trzeba wiedzieć co na tych wykresach jest wykreślone, Tobie nie wnoszą, bo nie potrzafisz ich czytać ze zrozumieniem, a opisów do nich już wogóle. Mógł bym jeszcze o samokrytycyzmie ale po co. Analizy część dalsza! Na załączonym schemacie widać jak to wszystko jest do kupy połączone. Można tak, można też inaczej. Co wcale nie znaczy, że tak jest źle. Wręcz przeciwnie tak też jest bardzo dobrze, aczkolwiek każde połączenie całej instalacji kolektorów, c.o. i c.w.u. i jeszcze kominka ma swoje wady i zalety. Na schemacie wyraźnie widać, że wszystkie źródła ciepła są połączone do jednego bufora, kolektory też. Ja akurat nie jestem zwolennikiem takiego rozwiązania ( to jest moje prywatne zdanie ) choć w montażu i instalacji bardzo wygodne i dla tego się je stosuje. Bardziej jestem zwolennikiem takich rozwiązań gdzie jeżeli w którymś z urządzeń grzewczych: kocioł, kominek czy wspomaganie c.o. kolektorami, powstające ciepło zostało od razu zużyte. Prócz kolektorów do c.w.u. bo tę energię trzeba zmagazynować na później. Magazynowanie zawsze wiąże się ze stratami mniejszymi lub większymi, ale zawsze. O ile w zimie to i tak palimy to ma to jakiś sens, ale utrzymywanie dużego bufora pod "parą" latem wydaje mi się ze to bezsensu. Załóżmy, że ten bufor ma 700l. I zdarzy się latem, że te dwa kolektory nie będą w stanie nagrzać nam wody do temp. "komfortu cieplnego" (50 stopni), to co wtedy? Trzeba rozpalić kominek lub piec. A żyjemy w takim klimacie, że zdarza się to często. Ale z kolei taka ilość kolektorów nawet w dni pochmurne swobodnie ogrzeje nam zbiornik 200l.do dość wysokiej temp. To chyba lepiej mieć codziennie 200l dość ciepłej wody niż duży bufor wody o niskiej temperaturze. Jeżeli ktoś zaproponował by mi takie rozwiązanie jak powyżej na schemacie, czyli dwa kolektory płaskie z izolacją próżniową to natychmiast kazał bym zagwarantować w umowie jaka część energii pochodząca z kolektorów pójdzie w dogrzewanie a ile mógłbym zużyć na ciepłą wodę. Który z instalatorów pójdzie na takie rozwiązanie? Nikt. Bo dobrze wiedzą, że to ściema. Natomiast jeżeli na instalację solarną założyć licznik ciepła to od razu było by widać, nawet przy tym rozwiązaniu na ile kolektory nam wspierają c.o. Liczenie jest proste. Jeżeli u nikta jest rodzina składająca się z czterech osób, i jeszcze nie ma panienek w wieku 15-19 lat ( bo one czasami nie wyjdą z kąpieli póki nie zużyją całego zapasu wody dla całej rodziny) to statystycznie ta rodzina nikta potrzebuje średnio rocznie w każdy dzień 8,8 kWh. to tyle aby ogrzać 200l wody o 38 stopni. Czyli 2900kWh rocznie. Czyli w zimie również potrzeba 1452kWh. Mając takie proste urządzenie jak licznik ciepła powieszony na instalacji solarnej to można byłoby od razu porównać ile ciepła dostarczają kolektory i ile z tego zużywamy na ciepłą wodę a ile zostaje nam ciepła na wspomaganie zima. I nie ma tu znaczenia czy kolektory grzeją nam tylko ciepłą wodę a nadwyżki inaczej kierowane są w c.o. czy kolektory jak i inne źródła ciepła pakowane są do wspólnego wora (bufora) gdzie nie wiadomo ile ciepła dostarczają nam kolektory czy kominek. Zawsze było by porównanie, mniej czy bardziej dokładne, przecież to nie apteka. Ale z czystej sympatii dla nikta jestem w stanie podarować mu taki licznik ciepła, proszę podaj mi na priv adres wysyłki a masz jak w banku. Natomiast właśnie ten przykład jest jakby klasycznym przykładem czystej iluzji. Ciepło trafia do jednego wora (bufora) a co na co i gdzie idzie to użytkownik nie jest w stanie nic podać prócz iluzji. Chyba, że poprze to cyframi do których ma wstręt. Bo właśnie stwierdzenie, że wy to gó...no wiecie a ja i tak mam wspomaganie to czysta iluzja. Natomiast moja instalacja nie profesjonalna ale jednak instalacja solarna działa tak: Po nagrzaniu zasobnika ciepłej wody (2X300l) do określonej temp. ( 70 stopni latem i 60 stopni zimą) przełącza się na wspomaganie, wspomagając w sposób bezpośredni. Czyli ciepło z kolektorów od razu pakowane jest w grzejniki i podłogówkę. Jeżeli chodzi piec to to ciepło najpierw ogrzewa powrotną wodę z podłogówki i idzie na podgrzanie przez piec. Jeżeli kolektory dają mi wystarczającą ilość ciepła to piec jest omijany a tak jest od wielu lat i w okolicach 15 marca, od tej daty ogrzewam dom i ciepłą wodę tylko kolektorami. Tam też jest umieszczony licznik ciepła i wiem ile ciepła dostarczają mi kolektory do c.o., Wiem również ile ciepła dostarcza mi piec bo na nim powieszony jest drugi licznik ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts