Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wydajność solarów

gucio01

Recommended Posts

A jak zainstaluje się jakąś "korbę" i pokręci w lato to i może ze 30kWh wpadnie

Tylko, że latem i tak jest nadmiar energii z którą nie wiadomo co zrobić, ale jeśli bardzo łatwo uda się zrobić taką modyfikację, to oczywiście można się pobawić.

mógłbyś publikować dane z bilansów miesięcznych? uzysk wyniósł ~322kWh

Postaram się. Twoje nieźle dały czadu ;-) Dobrze widać różnice sprawności z powierzchni, ja mam zajęte na dachu 13m2, a Ty 10m2, z tym że u mnie kąt to tylko 30* i równy południowy-wschód, więc na zimę dosyć kiepskie ustawienia. Sam jestem ciekaw jak będzie latem.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak powinieneś iść regulować, regulować i jeszcze raz regulować lepiej wyregulowane kolektory mają pozytywny wpływ na populację pingwinów na Madagaskarze. Z wykresu doskonale widać przewagę pingwina T1 nad T3 w jednostce czasu.

Sie grzecznie zapytałem a Ty mi tu pingwin-ujesz.Co mam regulować jak serwisant wszystko mi ustawił.Kuźwa co???Czy wprowadzone dane w T1.do T3,rotametry,przepływ,sterownik dane twarde ..........................po takich ustawieniach mogą się rozjechać???Wykresy,matematyka coś zmieni jak mam wprowadzony już dobrze działający zakres???

Jak ci serwisant ustawił T1 i T3 to masz super instalację ja bym ją tylko 1 raz zmienił: T1 ustawił na 90 stopni, a T3 na 88 stopni. I jeśli Twoja instalacja działa to Twój serwisant wymyślił perpetuum mobile, czy sprzedajesz już co i cwu wszystkim okolicznym mieszkańcom? Oraz czy masz już patent na wyłączność na terytorium przynajmniej Unii?

Boże.Mam kolektory próżniowo rurowe.Wspomagam sobie nimi CO jeśli to ma sens w pozyskiwaniu energii.Sterownik ,pompa ustawione optymalnie.Wiem jak kumulować w podłogówkę a jak w CWU. Teraz na wyświetlaczy mam 53 stC i część energii idzie do podłogi a część do ZCWU. Zajdzie szybko słonko to podtrzymuje układ nazwę to, sztucznie bo już to pisałem.Gdy znowu wyjdzie słonko ,wszystko co mi da potrafi mój układ skumulować.Pytałem grzecznie co daja mi te wykresy i wyliczenia stricte matematyczne??? Nie mam żadnych mieszaczy.Bezpośrednio wpycham z impetem temp. tam gdzie chcę.

Tym bardziej musisz mieć niezłą instalację "Bezpośrednio wpycham z impetem temp. tam gdzie chcę" te 53 stopnie to też pchasz w podłogówkę? Czy może przez jakiś zaworek 3d? Niestety tak się składa że też mam co z kolektorów i nazywajmy rzeczy po imieniu to nie działa, prezentowałem jak wygląda wspomaganie co w okresie przejściowym i nie działa.

Ile masz tego stafu na dachu ile m2?

Parzy w stopy.

Boże w które stopy???Czy Ty wiesz co to jest dysponent???Wymiennik płytowy,rozdzielacz,zawór termostatyczny wraz ze swymi nastawami???Ja wiem ,że mnie nikt nie lubi ale czy Ty czaisz co ja chcę Ci przekazać???

A co to zmienia jak mam komfort cieplny zapewniony ???Ok 30 rur.Wy będziecie miec 100 rur a mi moje 30 zapewni w/w.Matulu.

Edytowane przez niktspecjalny

Chętnie zobaczył bym ten Twój komfort cieplny z 30 rur ;) Prezentowałem jak wygląda sprawa c.o. i wspomagania c.o. w okresach przejściowych, pokazując jakie temperatury można uzyskać i jak szybko wychładza się bufor przy takim wspomaganiu.

Chętnie zobaczył bym Twoje wykresy bo gadać o tym że mam komfort cieplny z 30 rur to i ja doskonale potrafię, ale powiedz nam jeszcze jak spisują się Twoje kolektory w środku nocy ile pozyskują energii od słońca odbitego od księżyca.

A może ile kWh naładowały np w lutym jakieś coś co potwierdzało by te teorie które prezentujesz, może jakiś wykres temperatur?

Tym bardziej musisz mieć niezłą instalację "Bezpośrednio wpycham z impetem temp. tam gdzie chcę" te 53 stopnie to też pchasz w podłogówkę? Czy może przez jakiś zaworek 3d? Niestety tak się składa że też mam co z kolektorów i nazywajmy rzeczy po imieniu to nie działa, prezentowałem jak wygląda wspomaganie co w okresie przejściowym i nie działa.

Jak temperatura w zbiorniku ma 45*C to na kolektorach może być 53*C. Jak się przełączy na podłogówkę, która ma normalnie 22*C to po przejściu przez kolektory będzie powiedzmy 32*C bo będą lepiej wychładzane. To chyba nie jest trudne do wymyślenia. Analogicznie jak w zbiorniku będzie 70*C to w kolektorach będzie 80*C.