niktspecjalny 06.03.2014 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Sam powiedziałeś że za krótki jestem aby ci coś pokazywać, więc jak sam zaznaczyłeś tak jak ty: mam komfort cieplny z 0kWh pozyskanych Jeszcze jedno skoro wymagasz odp. ode mnie to łaskawie spróbuj i Ty odpowiedzieć na postawione pytania.Na razie wymigujesz się jak możesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 06.03.2014 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Za krótki jestem podyskutuj sam ze sobą masz dobre argumenty. Później zadaj tu po kolei te podstawowe pytania w wolnym czasie będę się wyspowiadał. Tymczasem muszę wziąć się za robotę, bo od 1,5h jestem w pracy a nawet kawy nie wypiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 06.03.2014 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Nie wnikam już za szczególnie jak wam te instalacje działają, ale tak jak marcinbbb podał wykresy/uzyski swojej instalacji to można się do tego jakoś odnieść. Kolega niktspecjalny jak na razie nie podał nic poza tym że to działa. Sorry ale taka dyskusja nie ma najmniejszego sensu. Żyjemy w czasach gdzie wymagane są namacalne dowody a nie tylko zapewnianie na słowo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 06.03.2014 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Nie wnikam już za szczególnie jak wam te instalacje działają, ale tak jak marcinbbb podał wykresy/uzyski swojej instalacji to można się do tego jakoś odnieść. Kolega niktspecjalny jak na razie nie podał nic poza tym że to działa. Sorry ale taka dyskusja nie ma najmniejszego sensu. Żyjemy w czasach gdzie wymagane są namacalne dowody a nie tylko zapewnianie na słowo. Pozdrawiam Ok ,jak według Ciebie mogę to udowodnić?By to co pisze o działaniu mojej instalacji trafiło np. do Ciebie i ,żebym usłyszał,np.:Tak o to mi chodziło.Zabrałeś głos w dyskusji to idźmy dalej.Naprowadź mnie.Panom w/w dziękuję . Zamieniam się w słuch.Uwzględni w tym namacalne dowody i opisz o jakie konkretnie chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 06.03.2014 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 OK więc poprosimy:1) wykres/zdjęcie sterownika pokazujące jaką energię pozyskały kolektory w lutym tego roku. Na początek wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 06.03.2014 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 OK więc poprosimy: 1) wykres/zdjęcie sterownika pokazujące jaką energię pozyskały kolektory w lutym tego roku. Na początek wystarczy. czy Ty rozumiesz ,że za krotki jesteś dla mnie???Nie Ciebie pytałem bo nie da się z Tobą rozmawiać zakończywszy powiem Ci pas.. Zapytałem kolegi yaiba83.Czekam co mi podpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 06.03.2014 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 (edytowane) (...) za krotki jesteś dla mnie??. Nie interesuje nas co Ci żona mówi Przypominam że o kolektorach jest rozmowa. Edytowane 6 Marca 2014 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 06.03.2014 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 (edytowane) Jeszcze jedno skoro wymagasz odp. ode mnie to łaskawie spróbuj i Ty odpowiedzieć na postawione pytania.Na razie wymigujesz się jak możesz. No to może przyjąć to stwierdzenie za motto i niewątpliwie dobrą wolę Nikta przypomnieć poprosząc o odpowiedź. Proszę podać adres!!! Nie. Szanowny Pan pytał to odpowiedziałem. Które ze słów są dla Pana obraźliwe? To jedno a teraz drugie: Witam. Wspomaganie CO z solarów to nie grzanie non-stop to nic innego jak po prostu ułatwianie działania urządzenia,wzmacnianie jego pracy rzekłbym nawet .Dopóki tego przeciwnicy wspomagania nie zrozumieją dyskusja nie ma sensu. Wspomaganie CO to nic innego ja zdrowe podejście do zagadnienia pod względem kumulacji pozyskiwanego ciepła.Jak i gdzie kumulować ciepło i tym samym wspierać CO nie trzeba tłumaczyć niedowiarkom bo oni tego rozwiązania nie rozumieją.Mam 30 rur i mam wspaniałą instalację solarną ze wspomaganiem CO. Panowie, przeczytajcie to co jest wytłuszczone. Nikt całkiem inaczej pojmuje dogrzewanie niż my. My pojmujemy to w bardzo stanowczy sposób. A więc taki, ze dogrzewanie jak nie dogrzewa to do bani z takim dogrzewaniem, Nikt wręcz odwrotnie. Muśnięcie ciepłem zbiornika, nawet ulotnie daje poczucie komfortu zadziałania. Postarajmy się spojrzeć oczami Nikta. Już sama obecność kolektorów daje poczucie komfortu grzania. Czy to jest złe? Uważam, że nie, co prawda jest całkiem odmienny sposób spojrzenia na solary ale też jak najbardziej pozytywny. Nie krzyczy, że kolektory to be, nie psioczy, że płaskie nie grzeją, wręcz odwrotnie, ze kolektory są jak najbardziej dobre. A że ma obiekcje co do opomiarowana to puśćmy mimo uszu. Choć temat to "wydajność solarów" i bez znajomości wydajności trudno tu zabierać głos. Rozważam poważnie kwestię odwiedzin tego Guru tematu ale z drugiej strony boje się jego ewentualnej krytyki i oczernienia na FM a on to potrafi. No to tak gwoli przypomnienia: Ty to iluzji nie sprzedajesz ale za to doskonale pierniczysz o niczym nie podpartych faktach.Proszę nie pisz błazeństw jak tego nie masz i nie sprawdziłeś Olać to ja ciebie mogę bo bezczelny z ciebie typ czego się nie spodziewałem” Nie wspomnę jakimi tekstami rzucałeś w innych. Przypomnę, że to w stosunku do mnie. Skoro zaznaczyłeś jak wyżej ( o odpowiedzi) to proszę odpowiedz, jakiej się boisz krytyki? Edytowane 6 Marca 2014 przez kolektor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 06.03.2014 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Nie interesuje nas co Ci żona mówi Przypominam że o kolektorach jest rozmowa. Fajne :D:D.Ale i tak skończyłem z tobą. Ok ,jak według Ciebie mogę to udowodnić?By to co pisze o działaniu mojej instalacji trafiło np. do Ciebie i ,żebym usłyszał,np.:Tak o to mi chodziło.Zabrałeś głos w dyskusji to idźmy dalej.Naprowadź mnie.Panom w/w dziękuję . Zamieniam się w słuch.Uwzględni w tym namacalne dowody i opisz o jakie konkretnie chodzi. Ze zrozumieniem nie z interesem zawsze myślisz o jednym ech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 06.03.2014 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 (edytowane) Panie kolektor1 .Czy ja mam wklejać cytaty jak Pan odnosi się do mnie???Tutaj już nie jest to potrzebne.Sam Pan doskonale widzi swą interpretacje zagadnienia.Dodając do tego z jadem krytykę po wizji lokalnej co nie daj Bóg, toż to prawie zamach :D:D.Pan by mnie po takich wpisach wpuścił do własnego domu???A potem czekał spokojnie na wpis o treści j/w. Z całokształtem NS-a jak gdyby zabrakło konkretów i argumentów.Chyba nie o to Panu chodzi. Edytowane 6 Marca 2014 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 06.03.2014 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Fajne :D:D.Ale i tak skończyłem z tobą. Ja z tobą nawet nie zaczynałem... bo nigdy nie potrafiłeś podać namacalnego dowodu na efekty prac swojej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 06.03.2014 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Ja z tobą nawet nie zaczynałem... bo nigdy nie potrafiłeś podać namacalnego dowodu na efekty prac swojej instalacji. Na razie wszystko ok.Sprawdza się.Pan kolektor1 już był a następnie Ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 06.03.2014 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 (edytowane) Czekając na odpowiedź od yaiba83 .Proszę o odpowiedź innych Z FM .Jak bez fotek,wydruków ze sterowników(te Panowie kolektor1 i marcinbbb zawsze mają i je tu pokazują ),bez lustracji w domu (obawa o ....wiadomo o co) można udowodnić,że ma się instalację ,która nazwę to .jakoś działa.Ile z osób tu odwiedzających ma instalacje pod tytułem ....Pan kolektor1 i kol.marcinbbb???Jak te instalacje pokazują ....jest tu wiele osób ,które po swoich wpisach nie maja takiego problemu z udowadnianiem jak np. ja.Panowie kolektor1 i marcinbbb ten drugi jakże ostatnio popularny z zerowymi osiągnięciami sam o tym pisze mam komfort cieplny z 0kWh pozyskanych to już wyklucza go jakiejkolwiek dyskusji bo nie osiąga nic.,proszę bardzo byście powstrzymali się od odpowiedzi w innym razie pomyślę ,że nie rozumiecie nic do czego dążę.Dajcie innym pole do popisu.Wami się już troszkę znudziłem co nie znaczy ,że Was olałem.Przepraszam gdybyście tak pomyśleli. Edytowane 6 Marca 2014 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 06.03.2014 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Proszę o odpowiedź innych Z FM .Jak bez fotek,wydruków ze sterowników,bez lustracji w domu można udowodnić,że ma się instalację ,która nazwę to .jakoś działa Bez jakichkolwiek przyrządów pomiarowych można na oko powiedzieć, że jakoś działa, ale nic ponadto. Myślę, że wszyscy tu piszący wierzą Ci na słowo, że masz instalację, która jakoś działa, ale nikt nie może ani porównać jej do swojej, ani się dowiedzieć jak działa, ani jaką ma wydajność, a chyba po to jest ten wątek. Można próbować oszacować jakie są prawdziwe uzyski poprzez pomiar przyrostu temperatury zasobnika w czasie, ale nie jest to dokładny sposób i można się spokojnie machnąć o np. 50%, co się mija z celem. Najlepiej gdy wyniki pomiarów są po prostu w kWh, wtedy można sobie poprzeliczać na co się tylko chce i na ogrzewanie cwu i na wspomaganie ogrzewania domu. Ja mając pomiary swojego domu wiem, że przy takiej pogodzie jak np. dziś (2-6*, pełne zachmurzenie) musiałem wtłoczyć do domu około 60kWh energii zużywając 18kWh prądu, żeby utrzymać temperaturę około 23* - mogę więc sobie oszacować na jakie wspomaganie i czym mogę liczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
solwis 06.03.2014 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 (edytowane) Jakos to dziala to znaczy jak? Dobrze, ale to jakieś mierniki pokażą, czy byle jak, na "oko"Myślę, że czasy "jakoś to działa" to czasy bylejakości. Edytowane 6 Marca 2014 przez solwis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 06.03.2014 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Panie kolektor1 .Czy ja mam wklejać cytaty jak Pan odnosi się do mnie??? Tak, jak najbardziej Tutaj już nie jest to potrzebne.Sam Pan doskonale widzi swą interpretacje zagadnienia. Pewne rzeczy dobrze jest wyjaśnić do końca, tym bardziej, że pewne słowa padły na forum publicznym, nie boje się tego. Dodając do tego z jadem krytykę po wizji lokalnej co nie daj Bóg, toż to prawie zamach :D:D.Pan by mnie po takich wpisach wpuścił do własnego domu???A potem czekał spokojnie na wpis o treści j/w. Z całokształtem NS-a jak gdyby zabrakło konkretów i argumentów.Chyba nie o to Panu chodzi. Wiele rzeczy , również tu publikowałem prosząc wyraźnie o krytykę, bo ta krytyka jest spojrzeniem innej osoby z innej strony na to samo zagadnienie. Kiedyś na elektrodzie opublikowałem zdjęcie urządzeń mojej kotłowni i nieźle mi się oberwało, ale czy to jest podstawa do obrażania się jak panienka? A skrytykowano mnie strasznie, i najlepsze jest to, że w większości były to osoby z kolektorami nie mające większego doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iskra99 07.03.2014 00:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Tak sobie czytaSt 402N wszystko i niektórzy to jak tu ktoś pisał zdecydowali się na instalację kolektorów najlepiej drogich by sąsiad widział i na dzielnicy mieć szacunek. A przecież tak naprawdę chodzi o to by mieć taniej ciepła wodę (biorę pod uwagę instalacje do cwu). Jak pisałem już wcześniej mam kolektory próżniowe chińskie, zbiorniki cwu winkelman 300l z 2 wężownicami, grupie pompowa 2drogowa z pompa grundfos solar low power, 12,5mb rury karbowanej z nierdzewki naczynie przeponowe 24l i 20l glikolu - 35*C steownik tech St 402N. Projekt instalacji plus załatwienie wszystkich dokumentów do NFOŚiGW do banku tez w cenie. A wszytko to w cenie lekko ponad 6 tys zł. Czy było warto moim zdaniem tak. Bo w zasadzie spełnia moje oczekiwanie juz teraz mam wodę jak jest słońce ponad 50*C. Rozsadku wszystkim chcących zaistnieć na dzielnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 07.03.2014 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 (edytowane) czy Ty rozumiesz ,że za krotki jesteś dla mnie???Nie Ciebie pytałem bo nie da się z Tobą rozmawiać zakończywszy powiem Ci pas.. Zapytałem kolegi yaiba83.Czekam co mi podpowie. W dobie ogólnodostępnej techniki prosiłbym (jak nie masz systemu ekokontrol) o fotki ze sterownika Hewalexa pokazujące statystyki niech będzie maksymalnie z ostatnich 2 miesięcy. Jak nie wiesz gdzie to jest w sterowniku to cię naprowadzę, bo też mam Hewalexa. Byłyby to o tyle bardzo cenne dla mnie informacje, gdyż chociażby z grubsza miałbym pogląd na różnicę działania w tym okresie pomiędzy twoimi prożniowymi a moimi płaskimi. Druga sprawa znając uzyski można sobie już wiele samemu dopowiedzieć. Pozdrawiam Edytowane 7 Marca 2014 przez yaiba83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 07.03.2014 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Tak sobie czytaSt 402N wszystko i niektórzy to jak tu ktoś pisał zdecydowali się na instalację kolektorów najlepiej drogich by sąsiad widział i na dzielnicy mieć szacunek. A przecież tak naprawdę chodzi o to by mieć taniej ciepła wodę (biorę pod uwagę instalacje do cwu). Jak pisałem już wcześniej mam kolektory próżniowe chińskie, zbiorniki cwu winkelman 300l z 2 wężownicami, grupie pompowa 2drogowa z pompa grundfos solar low power, 12,5mb rury karbowanej z nierdzewki naczynie przeponowe 24l i 20l glikolu - 35*C steownik tech St 402N. Projekt instalacji plus załatwienie wszystkich dokumentów do NFOŚiGW do banku tez w cenie. A wszytko to w cenie lekko ponad 6 tys zł. Czy było warto moim zdaniem tak. Bo w zasadzie spełnia moje oczekiwanie juz teraz mam wodę jak jest słońce ponad 50*C. Rozsadku wszystkim chcących zaistnieć na dzielnicy. Ty chyba pomyliłeś watki!!! powiedziałby kolektor1 albo nestor FM marcinbbb OK więc poprosimy: 1) wykres/zdjęcie sterownika pokazujące jaką energię pozyskały kolektory w lutym tego roku. Na początek wystarczy. Ja po ich gadkach to nawet Ci nie wierzę ,że masz glikolem zalany układ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 07.03.2014 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 W dobie ogólnodostępnej techniki prosiłbym (jak nie masz systemu ekokontrol) o fotki ze sterownika Hewalexa pokazujące statystyki niech będzie maksymalnie z ostatnich 2 miesięcy. Jak nie wiesz gdzie to jest w sterowniku to cię naprowadzę, bo też mam Hewalexa. Byłyby to o tyle bardzo cenne dla mnie informacje, gdyż chociażby z grubsza miałbym pogląd na różnicę działania w tym okresie pomiędzy twoimi prożniowymi a moimi płaskimi. Druga sprawa znając uzyski można sobie już wiele samemu dopowiedzieć. Pozdrawiam To może na priva daj mi te wskazówki bo mnie zjedzą te dwa brakujące ogniwa w teorii Darwina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts