niktspecjalny 07.03.2014 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 rwxw ,solwis,yaiba83 ..Panowie dzięki Wam taki wątek powinien istnieć.Wasze wypowiedzi są konkretne ,pozbawione imputowania.Chylę czoła.Wielki szacunek.Potraficie trafić do rozmówcy a to wspaniała cecha ,której mi brakuje. serdecznie pozdrawiam NS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 07.03.2014 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 To może na priva daj mi te wskazówki bo mnie zjedzą te dwa brakujące ogniwa w teorii Darwina. Za instukcją: Nacisnąć następującą kombinację przycisków: stan początkowy – EKRAN GŁÓWNY: wejście do MENU - przejście do opcji Liczniki energii - wejście do opcji Liczniki energii wybór opcji lub, wejście do opcji wybór przedziału czasu ( dzień, tydzień, miesiąc, rok) lub , akceptacja przedziału OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 07.03.2014 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Za instukcją: Nacisnąć następującą kombinację przycisków: stan początkowy – EKRAN GŁÓWNY: wejście do MENU - przejście do opcji Liczniki energii - wejście do opcji Liczniki energii wybór opcji lub, wejście do opcji wybór przedziału czasu ( dzień, tydzień, miesiąc, rok) lub , akceptacja przedziału OK Ty masz uczucia???Masz w domu kobietę-żonę???Rozmawiacie w domu jeśli spełniasz te dwa warunki???Nie ma na ciebie lekarstwa.Jest tylko "schamińdzory":bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 07.03.2014 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 (edytowane) "kobietę-żonę" - mam w domu ale prosiła abym ci nic nie mówił Edytowane 7 Marca 2014 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 07.03.2014 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Panowie może już wystarczy tej miłości Niktspecjalny - odezwę się jak tylko nieco w pracach domowych się ogarnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 07.03.2014 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 "kobietę-żonę" - mam w domu ale prosiła abym ci nic nie mówił To zamilcz.........bo nie czujesz co mówię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 07.03.2014 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 A moja i tak jest najmojsza i gitara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 08.03.2014 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 A w moim małżeństwie ostatnie słowo zawsze należy do mnie i brzmi - tak tak, masz rację kochanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 08.03.2014 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 (edytowane) A w moim małżeństwie ostatnie słowo zawsze należy do mnie i brzmi - tak tak, masz rację kochanie... Też tak mówię... zaprzeczysz to później robi jakieś fochy. I najgorsze co może powiedzieć to jest to że ma dziś ma okres ja ty masz ciśnienie... Edytowane 8 Marca 2014 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 14.03.2014 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 (edytowane) Mamy za sobą ładny tydzień, gdzie można było porównać jaka jest wydajność poszczególnych systemów. Ja na tej samej połaci dachu mam zainstalowane 4 kolektory płaskie i 8 paneli fotowoltaicznych o mocy 2kWp. Efekty pracy obu systemów w ostatnim tygodniu są następujące:kolektory płaskie cieczowe:http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=248287&d=1394792390 w tym samym okresie uzyski z fotowoltaiki:http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=248288&d=1394792395 i fotowoltaika od początku miesiąca w trochę bardziej czytelnej postaci:http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=248274&d=1394791267 Trudno mi powiedzieć jakie są uzyski paneli płaskich, bo mam 2 zasobniki połączone szeregowo, a ogrzewam solarami niby 300l, ale wężownica nie jest od samego dołu, tylko mniej więcej od trochę poniżej połowy. Gdy ten duży zasobnik się nagrzeje powyżej mniejszego, to 160-ka i 300-ka się mieszają i wtedy cała 300-ka jest pełna ciepłej wody. Mały zasobnik jest grzany gazem, więc prawie zawsze ma temperaturę >40*. Mimo to widać, że pojawiające się coraz większe straty w instalacji powodują coraz mniejszą sprawność solarów, bo temperatura wody coraz słabiej rośnie. Żeby podać konkretne uzyski przydałby mi się ciepłomierz, na który chyba będę się musiał kiedyś szarpnąć. Dla porównania jednego systemu z drugim dodam, że 9kWh (które mniej więcej uzyskiwałem codziennie w tym tygodniu) jest potrzebne, by zagrzać 200l wody o mniej więcej 45*, więc 2kWp przy takiej pogodzie jak dziś powinno w zupełności wystarczyć na potrzeby cwu dla standardowej rodziny. Edytowane 14 Marca 2014 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 14.03.2014 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Moje 3 płaskie mają teraz średnio 18kWh dziennego uzysku. Twoje dane potwierdzają to, że fotowoltaika do grzania wody to słaby pomysł. 3 kolektory płaskie dają 2 razy większy uzysk jeżeli chodzi o grzanie wody. Ile kosztował cię system 2kWp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 14.03.2014 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Zapomniałem dodać, że u mnie w tej chwili te 3 płaskie pokazują 3,5kW w szczycie. To twoje 4 pewnie lekko osiągają 4,5kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 14.03.2014 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 (edytowane) fotowoltaika do grzania wody to słaby pomysł To prawda, że prąd lepiej zagospodarować do wyższych celów niż zwykłe grzanie grzałką, które jest najgorszym rozwiązaniem, ale jak najbardziej są do tego możliwości. Np. grzeję teraz chałupę za darmo klimą i z każdej 1kWh prądu otrzymuję ze 2,5kWh ciepła, więc z moich 9kWh dziennie mam uzyski "nieco" większe. Latem będę chłodził. Lepiej niż klimą będzie grzać zwykłą małą pompą ciepła, wtedy z 1kWh będzie 3,5kWh. Nie chcę nikogo na siłę przekonywać do takiego, czy innego rozwiązania, lecz skoro mam porównanie jednego z drugim na tym samym dachu, to chyba warto porównać. Ile kosztował cię system 2kWp? 7kzł, a Ciebie ? Kolektory płaskie kosztowały mnie z tego co pamiętam porównywalnie lub nieco drożej, ale nie mam dokładnych zapisków. Edytowane 14 Marca 2014 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 14.03.2014 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 (edytowane) Moje 4 płaskie Hewalexy nie dobijają do 4,5kW tak mniej więcej jest 3,8kW mocy chwilowej. NIe ma jeszcze połowy marca a kolektory wyłapały więcej energii niż przez cały luty. W marcu jest już 170kWh a od 4 dni nie trzeba była palić w chacie aby zapewnić co EDIT: dopiero teraz moc jest na stałe 4,2kW jednak słońce prostopadle na kolektory będzie świeciło za około 1h. Edytowane 14 Marca 2014 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 14.03.2014 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Czyli jednak jest tak jak mówiłem. A pik na twoich 4 będzie niebawem. Jaki masz kąt nachylenia kolektorów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 14.03.2014 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 kolektory ustawione jak na zimę ( 62 stopnie ) bo latem to można 2 kolektory przykryć a i tak nie było by co z tym ciepłem robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.03.2014 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 O Boże !!!Dobrze ,że mam ustawione na lato:D i niczym nie przykrywam............Czym je przykrywa o to jest pytanie???.Proszę mi wybaczyć ale tego nie da się czytać.Jak dla mnie oczywiście............CO ,to jest to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 14.03.2014 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 (edytowane) Niktspecjalny... zjedz snickersa lub posłuchaj: my tylko FUN Edytowane 14 Marca 2014 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.03.2014 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 O Boże!!!Z tym zjawiskiem nie można już nawet polemizować.:D:D.Tej bariery nie przekraczam.Przepraszam ,ale musiałem podjąć próbę odpowiedzi ,nie udało się ,ponieważ sami Państwo widzicie do czego może doprowadzić niewiedza. serdecznie pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ab7235 15.03.2014 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Witam, pozwolę sobie odbiec nieco od bierzących gorących dyskusji w temacie i zwrócić się do Szanownych Forumowiczów z prośbą o poradę. Otóż planuję założyć płaskie kolektory słoneczne do podgrzewania cwu. Warunki do jakich instalacja powinna być dobrana to: - liczba stałych użytowników: 3 osoby - średnie miesięczne zużycie wody ciepłej i zimnej: 9-10m3 - dach skośny, nachylenie ok. 45st - połać dachu skierowana na południe - w instalacji istnieje zbiornik dwuwężownicowy 300l do cwu (dolna wężownica wolna) - zbironika więc kupować nie muszę, wymieniać nie chcę, a na dodatkowy nie ma miejsca Problem mam z wyborem zestawu, a dokładniej dobraniem odpowiedniej powierzchni kolektorów. Rozmowiałem z kilkoma instalatorami poczytałem sporo, również na forum i nadal jestem w kropce. W grę wchodzą następujące konfiguracje: 2x KS2000 SLP******* Hewalex (3,634m2 absorbera) 2x KS2500 TLP AC** Hewalex (4,472m2) - tu jakoś nie mam przekonania do aluminiowych absorberów 3x KS2000 SLP******* Hewalex (5,451m2) 2x WATT 3025 S**** WATT (4,708 m2) Zdania instalatorów są podzielone, przeważają opinie, że 2szt., nawet te mniejsze (3,6m2) w zupełności wystarczą. Ale są tacy, którzy twierdzą, że to się nie sprawdzi w okresach przejściowych i namawiają mnie na 5,4m2. Mam obawy o nadwyżki ciepła latem przy pow. 5,4m2 paneli oraz o niski komfort przy 2 panelach. Na koniec dodam, że na codzień wodę grzeje gaz płynny (jest więc wygodnie, tyle że drogo) oraz że w kotłowni jest jeszcze dodatkowy bufor 500l od kominka z pw, do którego w ostateczności można się wpiąć do zrzucenia nadwyżek. Jaka wg Waszych doświadczeń konfiguracja byłaby optymalna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts