Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wydajność solarów

gucio01

Recommended Posts

Nie tylko gonisz ale powoli wyprzedzasz;) Myślałem że będzie więcej jednak po wczorajszym dniu zostało sporo gorącej wody w górnej części zbiornika stąd dzisiaj tylko 20,5kWh. Jednak dziś patrząc na słońce oraz kąt solarów ( 62 stopni ) jest spora rozbieżność i słońce delikatnie odbija się od kolektorów.

Tak prezentuje się cały maj u mnie jak nie ma słońca to nic nie grzeje znaczy solary mają te 35 stopni ale woda w zbiorniku ma niewiele mniej stąd delta niewielka i przyrostów brak.

A po ostatnich rachunkach za prąd uważam że PV na razie się w ogóle nie opłaca i nie zwróci w rozsądnym terminie ostatnia prognoza 100 PLN na 2 miesiące. Owszem mam pomysł aby do UPS`a podłączyć ze 2-3 PV po około 180W i pędzić tym pompę od kolektorów i coś tam jeszcze przez kilka h dziennie. Ale to raczej hobbistycznie.

Cały maj: maj.JPG

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

po wczorajszym dniu zostało sporo gorącej wody w górnej części zbiornika

U mnie na solarach też się zrobiło 450 litrów 60-70* i tyle, dalej to tylko puste przebiegi. Ile masz kwh za maj ?

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=261449&d=1400700730

Ja nie twierdzę, że Tobie pv się opłaci. Każdy sam musi sobie sam przeanalizować co u niego warto, ale nasze pomiary mogą pomóc komuś podjąć decyzję, bo obaj nie snujemy opowieści marketingowych, tylko mamy konkretne wyniki. I moim zdaniem fajnie się to ogląda :-).

Cały maj to 192kWh z dzisiejszym dniem + 20kWh czyli około 210kWh.

Opowieści marketingowych to już się kiedyś nasłuchałem, na początek jak pojechałem "zbadać teren" -solary po sąsiadach ale to oddzielna opowieść.

Później był etap czytania, czytania i raz jeszcze czytania a na koniec urodził mi się pomysł aby w salonie sufit był jakieś 8m nad podłogą, i jak to ogrzać i ocieplić. Oj wiele by opowiadać a opowieści co ja powinienem w tym domu zrobić jeszcze więcej, jednym wartym przytoczenia było zrównać dom z ziemią i postawić od nowa.

Więc jak otworzymy nowy temat pomysły na nowy/remont domu naklepie postów ;)

Tak wyglądał dzisiejszy dzień ogrzewanie w łazience nadal chodzi.

temperatura.JPG

Chyba można już podsumować maj, gdzie od 10V zaczęła pracować cała instalacja 4.4kWp. W efekcie wygenerowały się 374kWh, co można zaobserwować na stronie http://pvmonitor.pl :

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=263020&d=1401559398

Szkoda, że od 14V do 17V lało, bo by pękło 400kWh, ale myślę, że tyle to bez problemów pęknie w czerwcu ;-)

Mija właśnie następny miesiąc.

Żniwa energii od 1 do 30 kwietnia 2014r.: 676kWh

Zużycie energii przez pompę: ~102h x 0,065kW = 6,63kWh.

[ATTACH=CONFIG]257376[/ATTACH]

Pora na maj i... kilkudniowy brak zasilania z winy UPSa oraz obecny brak netu w budynku powoduje iż wiemy tylko, że do 29 maja uzysk wyniósł ~490kWh. Jak wróci net to zaktualizuję dane.

05_2014_2xCPC45_buf1000_cwu300.jpg

Edytowane przez RAPczyn

Maj 308kWh.

Z wykresów jednoznacznie wynika że ustawienie solarów pod kątem 62 stopni spowodował największy przyrost w marcu ( 335kWh ) i w sumie najmniejsze zużycie węgla przez całą zimę ( 750-800kg ). Od marca żaden miesiąc nie miał większych przyrostów, myśleliśmy o ustawieniu solarów pod kątem 45 stopni ale chyba zostanie jak jest ważniejsza zima niż lato kiedy i tak i tak temperatura dobija do 75 stopni.

Edytowane przez marcinbbb

Jeżeli wystarcza temperatura 75*C w zbiorniku to twoje myślenie jest jak najbardziej poprawne. Po co zbiornik gotować latem a w okresach przejściowych palić w piecu, jak można to sensownie rozłożyć na pozostałe miesiące. Szkoda, że takich jak ty to jest niewielu a potem na forum tworzą się nie wiadomo jakie mity...

Tak jak piszesz, gorącej wody starcza na kąpiel / prysznic dla 4 osób i ogrzewania w łazience przed kąpielą.

Dzisiejszy dzień potwierdza przypuszczenia ( 21kWh ) solary słabiej łapią słońce ale nie będzie stagnacji.

A i ogrzewanie w łazience pewnie pochodzi jeszcze przez noc bo jutro zapowiadają 30 stopni ciepła

xyz.jpg xyx.jpg

RWXW piszę tu ponieważ nie masz miejsca w priv msg:

zdecydowaliśmy się na początek na taki dość niewielki zestawik w dość ekonomicznej cenie około 4k PLN, uda się z tego zebrać 4panele po 250W i inwerter.

Znalazłem następujące elementy:

1) http://allegro.pl/przetwornica-sieciowa-siec-inwerter-sieciowy-1000-i4287189847.html

2) http://allegro.pl/bateria-sloneczna-gt-250-wat-24v-raty-i4287189559.html x4 szt w późniejszym terminie dokupimy jeszcze jeden panel.

Za całość wyjdzie niewiele ponad 4k PLN.

Powiedz jak to się odbywa zgłaszam do energii że chce podłączyć zestaw 1kW, instaluje i czekam na odwiedziny Panów z enegrii? Dopiero po ich opinii dają czas kiedy i jak można to podłączyć?

Jeszcze jedno co myślisz o samym inwerterze. Wiem ze nie potrafi generować żadnych statystych ale sam Watomierz powie jak działa. A może powinniśmy dołożyć kilka PLN i kupić coś droższego np: http://allegro.pl/inwerter-sieciowy-falownik-growatt-1000tl-1kw-i4310310704.html

Podpowiedz coś.

Jeszcze jedno:

Elektrownia chce następujące dokumenty

- Tytuł prawny ( wiadomo )

- Plan zabudowy na mapie sytuacyjno-wysokościowej lub za zgodą szkic sytuacyjny, kreślający usytuowanie przyłączanego mikroźródła względem istniejącej sieci oraz sytuowanie sąsiednich obiektów ENERGA – OPERATOR SA (???)

- Parametry techniczne inwertera ( wiadomo )

- Planowany elektryczny schemat wewnętrzny obiektu uwzględniający przyłączenie mikroźródła. ( w sensie w garażu 2 gniazdko od prawej, połączone do budynku głownego w panelu z bezpiecznikami? )

Edytowane przez marcinbbb

Już wyczyściłem skrzynkę, więc można tam pisać. Ale przechodząc do rzeczy. Panele są ok, natomiast inwerter nie za bardzo. Nie jestem pewien, czy ZE pozwoli go podłączyć do sieci. ZE chce jeszcze certyfikaty inwertera, Tauron chciał kompatybilności elektromagentycznej i dyrektywy niskonapięciowej. Musi mieć też zabezpieczenie antywyspowe. Ten jest drogi i nie przypuszczam, żeby spełniał normy. Kolejna sprawa, to pozwala on podpiąć 30V, a panele mogą dać 38V. Żeby podpiąć 4 panele musiałbyś je podłączyć równolegle, wtedy natężenie będzie osiągać ponad 32A, więc będzie to generować spore straty. Ja bym takiego nie kupił. Ten drugi jest zdecydowanie lepszym pomysłem, pracuje on od 70V więc przy 4 panelach już wystartuje. Niestety jest on tylko na 1.1kW ac, a więc bez możliwości dalszej rozbudowy instalacji poza 5 takich paneli. Poszukaj, za około 2kzł można było dostać lepszy.

Co do procedury, to instalujesz, a następnie zgłaszasz instalację. Jeśli ZE zaakceptuje, to umówi się na powieszenie licznika, jeśli nie, to napisze o co trzeba uzupełnić. Przy zgłoszeniu musisz mieć podpis elektryka, najlepiej z SEP wraz z jednostkami wytwórczymi.

• 2 weeks później...

W moim nowym domu od razu zamontowałem solary, Zostały zalane glikolem jesienią, wprowadziliśmy się w styczniu i właściwie dopiero teraz powinienem pełną parą korzystać z ich dobrodziejstwa. Tymczasem przy upałach 35' C jakie już mieliśmy, wystarczało wody na 4 krótkie prysznice, pomimo ,że temp glikolu wracającego do zbiornika wynosiła 80'. Instalator przestawił pompę na II bieg twierdząc, że na pierwszym nie miała siły ruszyć. To chyba jakaś bzdura.

Zestaw typowy dla 4 osobowej rodziny - zbiornik 300 l + dwa kolektory płaskie ustawione pod kątem 60' dokładnie na południe. Producent - De Dietrich.

Zakładam, że to nie tak powinno działać. Tylko, jaka jest przyczyna ?