Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wydajność solarów

gucio01

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kłania się czytanie ze zrozumieniem:

- 2 kolektory na 300l

- upały 35 stopni ( a glikol na powrocie do kolektora 80 stopni ) gdzie tu info o wodzie o temp 35 stopni?

Aleś zabłysną!

Faktycznie źe doczytałem ze chodzi o upały 35st myślałem że chodzi o temperaturę zbiornika

A gdzie piszę że glikol 80st na powrocie do kolektora ?

Ja tam widzę wyraźnie napisane do zbiornika a nie ze zbiornika

Jak już kogoś poprawiasz sam upewnij się że czytasz ze zrozumieniem !!!:p

Edytowane przez tomaszzakopane

Aleś zabłysną!

Faktycznie źe doczytałem ze chodzi o upały 35st myślałem że chodzi o temperaturę zbiornika

Dlatego myślenie zostaw mądrzejszym :p

Sam liczyłeś na coś innego z solarów i się przeliczyłeś, a teraz chcesz podpowiadać co może być nie ten teges u innych.

A w najbliższym czasie dowiemy się od ciebie że te solary są nic nie warte bo podobnie jak u kolegi nie podgrzewają wody w odpowiedniej ilości.

Koledze solary instalował fachowiec więc ma prawo do reklamowania, jednak problemem może być bieg pompy ( dlaczego nie chodzi na automatycznej regulacji obrotów? ) 2 bieg a dlaczego od razu nie 3? Instalator powinien przeliczyć dokładnie przepływ.

Dlatego myślenie zostaw mądrzejszym :p.

Czyli tobie ? nie rozśmieszaj mnie :lol2: skromny to ty jesteś zapewne tak samo jak doświadczony :rolleyes:

Ja przynajmniej mam doświadczenie bo sam zakładałem instalacje która pracuje od 2 tygodni i dopiero raz wczoraj dogrzewałem wodę prądem przez dwie godziny bo lało cały dzień i było 10 st

Ty co najwyżej widziałeś jak " fachowiec robił" a teraz zabierasz głos w każdym wątku a zielonego pojęcia nie masz o tym co piszesz !

A w najbliższym czasie dowiemy się od ciebie że te solary są nic nie warte bo podobnie jak u kolegi nie podgrzewają wody w odpowiedniej ilości .

Ty może w jakąś lepszą szklaną kule zainwestuj bo jak na razie twoje przepowiednie się nie sprawdzają wróżka z ciebie jak z koziej dupy trąbka !:no:

W innym wątku wróżyłeś że dodatkowe docieplenie rur nic da i co? jednak dało straty zmalały o 50 % wiec jak to jest z tym twoim doświadczeniem ?

Moja instalacja grzeje wodę nawet w pochmurny dzień do 40 st a w słoneczny do 70 no chyba ze leje cały dzień jak wczoraj wtedy trzeba dogrzać

Każdy kolektor ma zalecany przepływ mój np. ma 1.1/m mam 3 panele co daje razem przepływ 3,3 l/m Sprawdź z najpierw jaki kolektory mają zalecany przepływ a następnie zobacz na swoim rotametrze podczas pracy.

Kolega wróżka znów gdzieś z chmur wyczytał ze pompa nie chodzi na automatycznej regulacji obrotów choć nigdzie nikt nie pisał o pracy na automacie :jawdrop:

Edytowane przez tomaszzakopane

Kolektory, jak pisałem, są dwa. kąt jest odpowiedniejszy dla okresu, gdy słońce jest nisko - celowo. Zakładałem, że latem nie będzie problemu z nagrzaniem wody. Kolektory zakładała duża firma instalacyjna, ale poprawić przyjechał jakiś wujek od nich, który akurat robił coś w pobliżu i niekoniecznie jest on guru od kolektorów.

Wcześniej obserwowałem, czy pompa ustawiona na I biegu pracuje. Wg mnie pracowała. Poza tym, że można ustawić bieg na pompie, to prawdopodobnie automat steruje szybkością pompy. Instrukcja obsługi jest skrajnie nieprzyjazna dla czytelnika - nie wiem kto to pisał, chyba jakiś niegramotny inżynier. Fachowcy przyjadą ponownie, ale chcę sobie w międzyczasie wyrobić pogląd na temat tej sytuacji. Przecież już chyba nie będzie cieplej niż 35 stopni. I w taki dzień ciepła woda skończyła się po krótkich prysznicach ? Może zlaliśmy 100l. W dodatku mamy zmywarkę, więc woda do zmywania to śladowe ilości. W taki upał temp glikolu wynosiła 80 po ogrzaniu, 60 na powrocie. I temp w górnej strefie zbiornika 60'C. Ale chyba tylko w górnej, bo gdybym miał 300l wody o temp 60' to nie byłoby problemu. Codziennie wieczorem rozpalam, wkurza mnie to. Nie po to montuje się solary.

W moim nowym domu od razu zamontowałem solary, Zostały zalane glikolem jesienią, wprowadziliśmy się w styczniu i właściwie dopiero teraz powinienem pełną parą korzystać z ich dobrodziejstwa. Tymczasem przy upałach 35' C jakie już mieliśmy, wystarczało wody na 4 krótkie prysznice, pomimo ,że temp glikolu wracającego do zbiornika wynosiła 80'. Instalator przestawił pompę na II bieg twierdząc, że na pierwszym nie miała siły ruszyć. To chyba jakaś bzdura.

Zestaw typowy dla 4 osobowej rodziny - zbiornik 300 l + dwa kolektory płaskie ustawione pod kątem 60' dokładnie na południe. Producent - De Dietrich.

Zakładam, że to nie tak powinno działać. Tylko, jaka jest przyczyna ?

Te dwa kolektory to takie zupełne minimum dla 4 osób, osobiście poleciłbym montaż raczej 3 szt. i zbiornika pojemności 400-500l.

Przepływ przy dwóch kolektorach C250 przepływ przy obrotach maksymalnych powinien wynosić ~3,4l/min.

Pytanie czy masz zainstalowany mieszacz automatyczny (np. VTS522) na wyjściu c.w.u. ze zbiornika i jaką masz ustawioną temperaturę maksymalną

zbiornika.

Serwus Koledzy,

W zeszły czwartek uruchomiłem moją instalację solarną, którą po części sam zaprojektowałem.

Wygląda ona tak:

Schemat%u00252520pod%u002525C5%u00252582%u002525C4%u00252585czenia%u00252520SOLAR-CO_NEW.jpg

Z przyczyn technicznych i estetycznych nie chciałem, by solary umieszczone były na dachu domu. Umieściłem je na dachu kotłowni. Energia przekazywana jest do instalacji CO poprzez wymiennik płytowy.

Sterownik załącza jednocześnie pompę od solarów i pompkę CO w momencie gdy delta osiągnie 10 stopni.

Muszę jeszcze tylko dokładnie odpowietrzyć instalację i wyregulować przepływ. I tutaj mam pytanie.

Jaki przepływ ustawić dla tych kolektorów?

Są to trzy kolektory płaskie Geres-Asco Gm4, grupa pompowa ICMA 001 /pompa Grundfos solar 15-65/, sterownik COMPIT Solarcomp 951, zasobnik Galmet SGW(S) 300. Zestaw taki otrzymałem od gminy w ramach dotacji.

Z informacji jakie otrzymałem od firmy dostarczającej zestaw powinienem ustawić przepływ 1,5l/min na kolektor czyli ok 4,5l/min. Czy taki przepływ dla tego zestawu będzie prawidłowy? /teoretycznie jest bliski zasadzie 0,66l/m2 powierzchni brutto/

Drugie moje pytanie..Na chwilę obecną przy pompie ustawionej na pierwszym biegu i maksymalnie rozkręconym rotametrze uzyskuję praktycznie taki przepływ 4,5-5l/min. Czy lepiej jest zostawić pompę na tym pierwszym biegu, czy ustawić na drugi i skryzować rotametr ustawiając żądany przepływ?

Nie zwróciłem uwagi jak wpływa to na wartość ciśnienia w układzie.

a zauważyłeś jakąś różnice w zużyciu prądu przez pompę na II biegu? bo jak nie, to może lepiej dać na III bieg i jeszcze bardziej rotametr skręcić?

Ty tego mogłeś nie zauważyć, ale pompa po latach odwdzięczy ci się wcześniejszym pójściem na zasłużoną emeryturę

Edytowane przez gentoonx

Żeby nie okazało się że fachowcy wpięli solary na górną wężownice albo coś wychładza zbiornik bo to nie możliwe żeby 300 l wody poszło po 4 krótkich prysznicach :no:

Może zasobnik zainstalowali poziomo zamiast pionowo, i zapomnieli założyć izolację zasobnika - bo też jakoś nie chce mi się wierzyć że 300l ledwo starcza na prysznice, a spokojnie powinno wystarczyć na kąpiel dla 4 osób. A większość z nas pewnie już nawet nie pamięta kiedy ostatnio rozpalała, a ciepła woda zawsze znajduje się w górnej części zbiornika u mnie dziś ma "aż" 38 stopni ale do umycia spokojnie wystarczy.

temp1.JPG

I net wrócił dziś o ~15.

Od 1 maja do dziś wyszło 580kWh (kilka dni bez zasilania automatyki) uzysku przy 111h (7,22kWh) pracy pompy i 5h przekroczonej temperatury pracy instalacji.

Czerwiec minął, czas na kolejne podsumowanie, tym razem z dwóch podobnych ale odmiennych instalacji.

Instalacja dotychczasowa:

06_2014_2xCPC45_buf1000l_cwu300l.jpg

Uzysk 3.06-30.06.2014r. wyniósł ~664kWh

Pompa obiegowa zużyła ~7,745kWh

Instalacja stała przez ~3h przekraczając temperaturę pracy.

Druga instalacja składa się również z dwóch kolektorów CPC 45 Star azzurro o powierzchni czynnej 9m2 (10,82m2 brutto) natomiast kąt pochylenia kolektorów to raptem ~30st odchylenie na zachód ~10-15st. instalacja pracuje na zbiornik buforowy, warstwowy z przepływowym przygotowanie ciepłej wody o pojemności 990l (OPTIMA Aqua 1000). Instalacja znajduje rzut kamieniem od Warszawy, na zachód.

06_2014_2xCPC45_OA1000.jpg

Uzysk 1.06-30.06.2014r. wyniósł ~566kWh

Pompa obiegowa zużyła ~4,94kWh

Instalacja stała przez ~17h przekraczając temperaturę pracy.

Kocioł włączył się 1 raz i pracował ~1h.

Edytowane przez RAPczyn

a zauważyłeś jakąś różnice w zużyciu prądu przez pompę na II biegu? bo jak nie, to może lepiej dać na III bieg i jeszcze bardziej rotametr skręcić?

Ty tego mogłeś nie zauważyć, ale pompa po latach odwdzięczy ci się wcześniejszym pójściem na zasłużoną emeryturę

Mnie też się wydaje, że uzyskując żądany przepływ na pierwszym biegu lepiej jest dla pompy jeśli nie musi przeciskać glikolu przez kryzę.

W weekend będzie trochę więcej czasu by poobserwować układ. Na razie odpowietrzyłem go dokładniej i dobiłem glikolu.

Muszę tak ustawić przepływ na obu pompach, by wymiana ciepła była jak najbardziej optymalna.

Mam prośbę do Was Koledzy. Podpowiedzcie, w którym obwodzie przepływ powinien być większy? W obwodzie glikolu, czy w obwodzie CO.

Mnie się wydaje, że w obwodzie glikolu, ponieważ w wymienniku będzie więcej ciepła z solara, które będzie bardziej przekazywane do obwodu CO /dłuższy czas wymiany w wymienniku/. Być może się mylę, ale tak mi się wydaje.

I ja przedstawiam miesięczne zestawienie z 4 płaskich Hewalexów (7,2m2) ustawionych pod kątem 62 stopni i odchylonych na zachód o około 10-15 stopni (195 stopni S )

Uzysk energii z kolektorów słonecznych: 351,589 kWh

Energia elektryczna pobrana przez pompę obiegu solarnego: 3,768kWh

Tym samym został pobity rekord z marca tego roku.

czerwiec.JPG czerwiec1.JPG

W jaki sposób robicie te pomiary? Czy sterowniki mają takie zliczanie kwh? Czy większość to ma, czy nieliczne?

Aby zrozumieć jak te ładne słupki wychodzą musisz wiedzieć, że:

Aby taki pomiar był rzetelny trzeba znać przepływ czynnika, temp. na zasilaniu instalacji i temp. na powrocie z instalacji. I tylko te trzy parametry wystarczą. Urządzenia, które tak działają nazywają się licznikami ciepła bo pomiar tego dostarczanego ciepła w tym przypadku z instalacji solarnej jest podstawą do interpretacji innych wyników.

Duża część sterowników „robi to w bardzo uproszczony sposób. Przepływ trzeba podać z rotametru a przy zmianie obrotów pompy układ automatycznie przelicza. Pomiar temp. na kolektorze jest w miarę dokładny, natomiast pomiar „ zimnego” czynnika jest brany jako temp. zasobnika. To jest bardzo nie dokładny pomiar, dający tylko „skalę” uzysku energetycznego.

Ale są natomiast takie sterowniki „solarne” które to do pomiaru wymagają już dokładnego pomiaru przepływu przez zastosowanie tak zwanego impulsatora oraz pomiaru temp. na zasilaniu i powrocie.

A najlepiej jak chcesz znać ilość kW, które to dostarcza instalacja to można za niewielkie pieniądze kupić używany licznik ciepła i pomiar będzie bardzo dokładny.

Trochę się spóźniłem z danymi za czerwiec, ale co się odwlecze, to nie uciecze, a więc w czerwcu wygenerowało się z 4.4 kWp moich paneli fotowoltaicznych 540kWh:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=268996&d=1404663444

Na wykresie na czerwono (może różowo, trudno mi nazwać kolor) widać generację z 11 sztuk SE i na niebiesko z 7 sztuk na SW. Rozkład mocy w ciągu dnia w idealny czerwcowy dzień wygląda następująco:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=268997&d=1404663711

Na zielono moc sumaryczna, na czerwono 11 paneli na kierunek SE, na fioletowo 7 paneli na SW.

Może zasobnik zainstalowali poziomo zamiast pionowo, i zapomnieli założyć izolację zasobnika - bo też jakoś nie chce mi się wierzyć że 300l ledwo starcza na prysznice, a spokojnie powinno wystarczyć na kąpiel dla 4 osób. A większość z nas pewnie już nawet nie pamięta kiedy ostatnio rozpalała, a ciepła woda zawsze znajduje się w górnej części zbiornika u mnie dziś ma "aż" 38 stopni ale do umycia spokojnie wystarczy.

Najlepiej by było jakby ten kolega zamieścił jakieś zdjęcia ze swojej instalacji. Na razie to tylko wróżenie z fusów.