marcinbbb 06.08.2014 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Nie jestem przeciwnikiem węgla, oczywiście pod warunkiem że umie się go spalać, i tylko jego a nie śmieci z kuchni ale to nie ten temat. Większość z nas korzysta w większym lub mniejszym stopniu z węgla od. około 80% elektrowni spala węgiel aby wytworzyć prąd - tak wiem mają inne filtry Poczekamy zobaczymy żona wspomina abyśmy pomyśleli o braciszku czy siostrzyczce dla naszej córy więc nie o samym ogrzewaniu muszę myśleć ale i o jakiś dodatkowych 130m2, więc ogrzewanie jakby spada na 2 plan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 06.08.2014 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Nie jestem przeciwnikiem węgla, oczywiście pod warunkiem że umie się go spalać Węgiel to nie tylko dym i syf który widać jak się nie umie palić, ale też siarka której nie widać. Mimo to, że SO2 i inne tego typu substancje są niewidzialne to i tak szkodzą bez względu na to czy się umie palić, czy nie. W elektrowni mają filtry wyłapujące ten syf, w domu nie ma takiej możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 07.08.2014 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 RWXW węgiel to nasze " narodowe dziedzictwo";) Tylko jeśli nauczymy nas/nasze dzieci z niego korzystać osiągniemy sukces. Na razie brak elektrowni jądrowej która zapewni dostęp do prądu dla ogółu, i pewnie długo się jej nie doczekamy. Tylko PV`ki się liczą dla jednych te off-grid bo działają jak nie ma prądu w sieci, a dla innych on-grid które zawsze będą zależne od 230V i 50 hz z sieci Co tu dużo mówić brakuje mi generatora prądotwórczego bo się skopcił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 08.08.2014 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 RWXW węgiel to nasze " narodowe dziedzictwo";) Tylko jeśli nauczymy nas/nasze dzieci z niego korzystać osiągniemy sukces. Na razie brak elektrowni jądrowej która zapewni dostęp do prądu dla ogółu, i pewnie długo się jej nie doczekamy. Zgadza się, niech się więc spala to narodowe dziedzictwo ale tam, gdzie można wyłapać jak najwięcej syfu. W domu poza popiołem niestety nie da się nic wyłapać, można co najwyżej spalać w pełni (tzw. "czyste" spalanie), a nie oddestylowywać połowy substancji palnych jak to część domów niestety robi jakby miała zainstalowane przydomowe krematorium. Atomówki mam nadzieję, że się nigdy nie doczekamy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 08.08.2014 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 (edytowane) Atomówka będzie prędzej czy później, energia odnawialna za bardzo hałasuje ( turbiny ) a jeszcze trochę to i solary / PV`ki będą "szpeciły" wygląd wiosek i konserwator zabytków będzie musiał wyrazić na to zgodę. Zobacz niespełna kilka tygodni temu wyprowadziłem się na wieś i okazuje się że "napiętnują" hodowcę koni który ma ich aż 3 bo "śmierdzi", są z dala ode mnie więc nie czuje, ale sąsiad ma staw i żaby rechoczą i jakoś żyje a inni mają problem że w środku dnia żaby rechoczą. Ale myślę sobie że jeszcze kilka lat to wieś będzie jak miasto krowa śmierdzi. kura pieje, a kukułki kukają - nic tylko odstrzeli, pozostaje pies szczeka w nocy... ma co prawda 5m łańcucha ale w nocy szczeka do uśpienia? Sąsiadom już się nie podoba że mamy STUDNIE!!! bo codziennie wieczorem mogę podlewać za "bezpłatną" wodę, a oni muszą płacić za m3 wody z kranu ( bo oni sobie zasypali studnię ) , i jak jeszcze trawę podlewam to już w ogóle "marnotrawstwo"Problem w tym że w takie dni jak dziś mam jeszcze gorącą wodę!!! w ilości 400l i której nie sposób wykorzystać - sąsiadka już kombinuje jak tu się wpiąć do mojego bufora bo ona ma przepływowy podgrzewacz 15 kW i płaci majątek za prąd, a tak to się jakąś pompę cyrkulacyjną podepnie i ona też będzie miała gorącą wodę ze słońca. A "szachem matem" stało się wlanie gorącej wody z bufora do basenu aby była cieplejsza - ciepła woda kosztuje!!!Co posadzić w "granicy" jakiś większe drzewa z dużą ilością liści aby nie musiała tego oglądać bo tak w ogóle to mam mały panel PV na dachu który zapewnia prąd dla kilku małych listew LED - też za free.Jak to mówią "Wolność Tomku w swoim domku" jak sąsiad nie widzi... Edytowane 8 Sierpnia 2014 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 11.08.2014 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Jak to mówią "Wolność Tomku w swoim domku" jak sąsiad nie widzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 01.09.2014 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Czas podsumować sierpień. Z instalacji fotowoltaicznej 4.4.kWp udało się uzyskać 440kWh. Niestety z miesiąca na miesiąc aż do stycznia będzie coraz słabiej...http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=277831&d=1409601320 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 03.09.2014 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Pierwsza instalacja dała ~613kWh, 140h pracy pompy (~9,1kWh), 4h przestoju instalacji. Uzysk z drugiej instalacji: ~511kWh, 77h pracy pompy (~5kWh), 21h przekroczona temperatura pracy pompy obiegowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 23.09.2014 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 (edytowane) I ja podaje spóźnione uzyski z solarów sierpień 345 kWh. Dlaczego nie będzie wykresu ponieważ sterownik podaje jedną wartość, a ekontrol coś zupełnie innego... dlaczego? Ano dlatego że ekontrol`owi Hewalexa nie można ufać podaje zaniżone wartości w. Sprawdziłem poprzednie miesiące i uzyski ekontrol/sterownik różniły się nawet o 60kWh na sterowniku zawsze jest więcej. Edytowane 25 Września 2014 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 24.09.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2014 Ciekawe jaka jest prawda U mnie produkcję weryfikuje Tauron wg. ich legalizowanego licznika jest o niecałe 5% niższa, więc zamiast zeznawanych przez inwertery Froniusa 440kWh wychodzi 420kWh, więc błąd nie jest duży. Natomiast co do dokładności pomiarów przez sterowniki solarów mam pewne wątpliwości - przydałby się ciepłomierz, ale zawsze szacunek jest lepszy niż nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 25.09.2014 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 (edytowane) Niestety nie w tym rzecz, Ty opierasz sie na "zalegalizowanych" licznikach energii, a ten od Hewalex`a pozostawia wiele do życzenia. Ale posłużmy się konkretnym przykładem z całego 2014r. Na początek widzimy zestawienie ekontrol za cały 2014r, wszystko pięknie ładne słupki kolorowe, czytelne i w ogóle miód malina. Później idziemy do sterownika i weryfikujemy wskazania: Aby było nam łatwiej Wskazanie z ekontrol / wskazanie ze sterownika Maj 308 kWh / 318 kWh Czerwiec 351 kWh / 366kWh Lipiec 387 kWh / 433kWh Sierpień 314kWh / 345kWh Wyskoczę coś załatwić i wkleję zdjęcia ze sterownika. Edytowane 25 Września 2014 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 30.09.2014 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Czas na podsumowanie września. Na monitoringu widać, że jest coraz więcej deszczowych dni, w których produkcja jest poniżej 5kWh, dzienne uzyski też są coraz mniejsze i miesiąc zamknąłem produkcją 352 kWh:http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=282326&d=1412102866 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 01.10.2014 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 U mnie Wrzesień 361kWh z 4 płaskich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geedymin 04.10.2014 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Marcinie możesz podać historycznie wyniki za ostatni rok, poszczególne miesiące. Interesują mnie najbardziej miesiące zimowe. Dziękuję i pozdrawiaml Maciek U mnie Wrzesień 361kWh z 4 płaskich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 04.10.2014 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 (edytowane) Sterownik został podłączony w połowie lutego więc statystyki z ekontrola będą od połowy lutego 2014r. i sporo zaniżone jak we wcześniejszych postach. Ogólnie rzecz biorąc przez zimę poszło 700-800 kg węgla, drewna tyle co na rozpałkę - na mały domek z ogromną kubaturą bo do sufitu siedząc mam jakieś 6m nad głową a schodząc z 1 piętra po schodach patrząc w dół mam lęk wysokości. Edytowane 4 Października 2014 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 13.10.2014 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Instalacja 2x CPC 45 Star azzurro, bufor 1000l + 300l zb. c.w.u., kąt ~50st - we wrześniu dostarczyła ~714kWh przy ~143h pracy pompy.Instalacja 2x CPC 45 Star azzurro ze zbiornikiem OPTIMA Aqua 1000, kąt ~30st - we wrześniu dostarczyła ~676kWh przy ~58h pracy pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 01.11.2014 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 Witam serdecznie. Październik szybko minął i przyszedł czas na kolejny raport z uzysków energii. 1. 2x CPC 45 Star azzurro kąt ~50st + zbiornik buforowy PSI 1000l + zbiornik cwu SUNNY 301 Od 1.10 do 1.11.2014r. uzysk energii ~472kWh, ~71h pracy pompy, 1h z przekroczoną temperaturą pracy pompy. 1. 2x CPC 45 Star azzurro kąt ~30st + zbiornik buforowy, warstwowy "świeżej wody" OPTIMA Aqua 1000 Od 1.10 do 1.11.2014r. uzysk energii ~274kWh, ~19h pracy pompy, 2h z przekroczoną temperaturą pracy pompy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 01.11.2014 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 A u mnie z instalacji fotowoltaicznej 4.4 kWp z której 2.7kWp jest skierowane na SE, (kąt to 30*), a 1,7kWp (kąt 45*) jest skierowane na SW udało się uzyskać w październiku 281kWhhttp://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=287039&d=1414868867 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 01.12.2014 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Przeminął kolejny miesiąc i choć zapowiadał się pięknie, to końcówka już rewelacyjna nie była. W listopadzie wygenerowało mi się 130 kWh prądu z mojej instalacji pv. A oto wykres pokazujący jak produkcja wyglądała w poszczególne dni:http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=292163&d=1417457666Widać na nim, że pod koniec miesiąca, gdy pogoda była bardzo marna pv wyłapywało 2,5-4,5kWh, co by pozwoliło ogrzać 200l zasobnik o około 12*-22*. Bez rewelacji, ale z 10* wody z wodociągu zrobiłoby się około 22-32*. Panele tradycyjne od 14 listopada ani drgnęły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 01.12.2014 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 (edytowane) Nie pozostaje mi nic innego jak tylko pogratulować takiego wyniku, mój jest jeszcze bardziej przerażający Uwaga Listopad 2014r zaowocował... tak jeszcze chwila niepewności wynik rwxw podzielić przez 2 i dodać 4kWh instalacja pozyskała magiczne 69,2kWh wykres pojawi się jak tylko generowanie statystyk zacznie działać. Edytowane 22 Grudnia 2014 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts