Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wydajność solarów

gucio01

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Październik szybko minął i przyszedł czas na kolejny raport z uzysków energii.

1. 2x CPC 45 Star azzurro kąt ~50st + zbiornik buforowy PSI 1000l + zbiornik cwu SUNNY 301

Od 1.10 do 1.11.2014r. uzysk energii ~472kWh, ~71h pracy pompy, 1h z przekroczoną temperaturą pracy pompy.

[ATTACH=CONFIG]287004[/ATTACH]

1. 2x CPC 45 Star azzurro kąt ~30st + zbiornik buforowy, warstwowy "świeżej wody" OPTIMA Aqua 1000

Od 1.10 do 1.11.2014r. uzysk energii ~274kWh, ~19h pracy pompy, 2h z przekroczoną temperaturą pracy pompy.

[ATTACH=CONFIG]287005[/ATTACH]

Pozdrawiam.

W listopadzie wyszło następująco:

1. Uzysk 110kWh, praca pompy 22h

11_2014_2xCPC45_buf1000_cwu300.jpg

2. Uzysk 54kWh, praca pompy 4h

11_2014_2xCPC45_OA1000.jpg

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No u mnie też tego słońca było pod "dostatkiem" dokładnie grudzień zaowocował 21,7 kWh

Jednak u mnie mija pierwszy kalendarzowy rok pracy kolektorów 2014r to dokładnie 3088kWh ( z wykresu trochę mniej jednak pisałem już wcześniej dlaczego, brak stycznia bo nie było modułu ekontrol )

2014.JPG

W związku z tym kilka słów oceny instalacji. Po pierwszym kalendarzowym roku jestem do przodu 3088kWh * 0,68gr = 2100 PLN solary w sumie kosztowały około 12k PLN w tym czasie zakup zwróci się za 5 lat.

Widać też że kont ustawienia solarów 62o przynosi swoje plusy i już od marca mamy cwu pokrytą z solarów w 100% a wszystko co ponad to można wypluć w ogrzewanie.

Co bym zmienił na pewno powiększył bufor do 1000l ten kombinowany bufor Integra to nie bufor tylko sprzęgło hydrauliczne pełną objętość bufora otrzymuje tylko kiedy odpalę cyrkulację i mam do dyspozycji 400l bufor jednak w ten sposób kradnę sobie cwu.

Do 4 solarów dołożył bym jeszcze 1 szt. jednak na razie nie ma na to pieniędzy w środę przenoszę kotłownie do gospodarczego i kupuje nowy kocioł - to pochłonie ogromne ilości gotówki.

2014.JPG

Ja się cieszę, że mam płaskie, które były zdecydowanie tańsze niż próżniowe. Od początku nie nastawiałem się na wspomaganie ogrzewania. Teraz jak jest martwy sezon dla kolektorów ledwo CWU dogrzewają co sami widzicie a gdzie tu wypatrywać słońca dla centralnego.

Ja generalnie z moich kolektorów jestem zadowolony, ale gdybym drugi raz robił instalację wybrałbym wersję 4 paneli z zbiornikiem 400L. 300L to czasami mi trochę mało (duża cyrkulacja, duże zużycie wody). U mnie zaczynają 4 sezon.

U mnie za grudzień 2014 wygenerowało się z pv 4.4kWp nieco ponad 71kWh. Grudzień jest najgorszym miesiącem, teraz będzie z górki ;-)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=297903&d=1420752086

Za to zepsuł mi się czujnik temperatury od solarów płaskich zamontowany przy kolektorach na dachu, a teraz jest śnieg i ślisko, więc nie da się go wymienić. Ale i tak wielkich strat nie ma, bo uzyski w zasadzie są zerowe.

W sumie warto podsumować cały rok 2014, choć u mnie nie jest on cały, bo instalacja była rozszerzana do obecnej postaci 4.4kWp dopiero w maju, a od lutego do maja 2014 pracowało tylko 2kWp. W styczniu instalacja nie pracowała, bo nie było jeszcze odbioru przez ZE. Z danych rozliczeniowych, które przesyła mi Tauron wynika, że w 2014r wygenerowało się 3147 kWh. Monitoring na http://pvmonitor.pl został założony chyba pod koniec marca i na nim wygląda to tak:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=297904&d=1420752609

Edytowane przez rwxw

Ile tak na oko kosztuje taki zestaw 4,4kWp?

Zależy jak to zrobisz i od zdolności organizacyjnych. Koło 5kzł/kWp bez kiwnięcia palcem z montażem przez firmę i gwarancją, do nawet połowy z tego przy własnoręcznej pracy, samodzielnemu kompletowaniu i wyborze najtańszych podzespołów (m.in. modułów cienkowarstwowe). Koszt moich pierwszych 2kWp został podliczony na stronie: http://www.mojazielonaenergia.pl/instalacja-fotowoltaiczna/ gdzie koszt wraz z monitoringiem wyniósł 3,5kzł/kWp, a bez monitoringu który nie jest konieczny 3,2kzł/kWp.

To jedna PV jeszcze wychodzi dużo drożej od kolektorów glikolowych - oczywiście na płaszczyźnie grzania wody.

Tylko, że za pomocą pv pokryjesz bieżące zużycie prądu przez dużą część czasu, a nadmiarami prądu których nie będziesz w stanie zagospodarować nagrzejesz wodę.

Edytowane przez rwxw

nela29 masz pewnie większe systemy od nas 90 rur jeśli dobrze pamiętam pytanie czy te rury pozwolą coś wypluć w wymiennik basenowy ;) I jakie to będzie porównanie do naszych yaiba83 ma chyba 3 płaskie, ja mam 4 płaskie, Rapczyn ma 10m2 w innym systemie, mamy jeszcze jednego kolegę który pewnie przewyższa Cię o 4 takie instalacje ale pewnie zima i wiele roboty.

Obawiam się że z Twoją kotłownią i tą rzeźbą nie wyjdzie to dobrze - koledzy nie widzieli pewnie zdjęć ale może lepiej niech nie oglądają.

Jeśli jest to pięć kolektorów FP58-18, to pow. czynna wynosi 8,4m^2 (pow. brutto 15,15m^2).

Jeśli model FP58R-18, to pow. czynna wynosi 14,05m^2 (pow. brutto 17,05m^2).

Tak, to są te FP58R-18 5 szt.

nela29 masz pewnie większe systemy od nas 90 rur jeśli dobrze pamiętam pytanie czy te rury pozwolą coś wypluć w wymiennik basenowy ;) I jakie to będzie porównanie do naszych yaiba83 ma chyba 3 płaskie, ja mam 4 płaskie, Rapczyn ma 10m2 w innym systemie, mamy jeszcze jednego kolegę który pewnie przewyższa Cię o 4 takie instalacje ale pewnie zima i wiele roboty.

Obawiam się że z Twoją kotłownią i tą rzeźbą nie wyjdzie to dobrze - koledzy nie widzieli pewnie zdjęć ale może lepiej niech nie oglądają.

Ja nie przyszłam się przechwalać :) Jeśli kolektory będą źle działać to będę ich wzywała do poprawy, tak jak w przypadku kotłowni. A ciepło z kolektorów gdzieś będzie musiała ujść.

• 2 weeks później...
jaką masz taryfę dystrybucyjną? G11? jak to jest ze sprzedażą nadwyżki energii przy taryfie G12? przeszła ustawa OZE w sejmie

Mam G12w, teraz przy sprzedaży nadwyżek taryfa nie ma znaczenia, bo dostaje się 80% ceny hurtowej energii ogłoszonej przez URE (minus podatek). Co do ustaw, to na razie nic nie wiadomo - jak przejdzie przez senat i znów przez sejm, to pogadamy. Na razie nie ma co gdybać, bo senat pewnie uwali taryfy gwarantowane.

Może ja się podłączę do dyskusji.

Jak masz G12w to mógłbyś pobierać z PV tylko w I droższej strefie a w II strefie ładować bufor aku z PV - oczywiście potrzeba aku do tego - rozważ taką modernizację.

Pozwolę sobie zadać kilka pyta bo nie do końca orientuje się w temacie PV:

Po 1 primo chciałby również - ale najpierw "planowanie" - do tego brakuje mi obliczeń ile mógłbym uzyskać z PV - a do tego brakuje mi danych o nasłonecznieniu przez 365 dni w roku np. w okresach godzinowych lub krótszych (15 min) - czy wiecie czy takie dane są do ściągnięcia dostana etc... np. jakieś stacje meteo czy coś takiego.

Pytanie 1 sprowadza się do zagadnienia jak obliczyć spodziewane efekty a następnie nakład inwestycyjny i w efekcie zwrot z inwestycji - przy czym chciałbym zrobić to sam w excelu nie interesują mnie strony producentów.

Po 2:

W zakresie opisu instalacji na http://www.mojazielonaenergia.pl:

1. Oczywiście czuję specyfikę działania rozłącznika DC ale nie mogę zrozumieć po co on jest w instalacji PV skoro kosztuje tak dużo. Przecież nie planuje się wyłączać instalacji a w pętli są bezpieczniki ?

2. Z tego co się orientuję to zazwyczaj stasuje się falowniki 1 fazowe - ale jak do cholery ma to się do instalacji domowej która z reguły jest 3 fazowa. Muszę teraz przepiąć cała instalację do 1 fazy ? Totalny bezsens - przeciez w ten sposób wprowadxzam niesumetrię w sieci ZE a jak by tak cała wieś przeszła nagle na 1 faze ?

3. Jak to jest z falownikami 3 fazowymi - czy sa lepsze od 1f - jak obciążaja fazy - po równo czy w zalezności od obciążenia w domu ?

Edytowane przez supernik
literówka

Dobra widzę że temat nie idzie.

To może podpowiecie jak samodzielnie obliczyć spodziewane korzyści z założenia PV tzn ilośc energii jaka wyprodukują:

1. Teoretycznie zakładając jakąs sprawność sloarów przy nasłonecznieniu z programów GISowskich

2. Rzeczywistą - czyli z uwzględneiniem zachmurzenia itp - dane ze stacji meteo.

Dadatkowo Panele badane sa w standardowych warunkach przy 1000W/m2 więc jak mają sprawnośc dajmu na to 15% to z tych 1000 otrzymamy 150Wp/m2 czy dobrze kombinuję?

A jeśli panel ma moc 230Wp tzn że w standardowych warunach 1000W uzyskam z niego 230W ? - więc jak będa inne warunki niż standardowe to nalezy posłużyć się proporcją ?

Dzięki,

Tak byłem na tej stronie faktycznie fajna, spróbuję coś policzyć z tego ale jak pisałem te dane wyliczane są w okresach miesięcznych i tylko na podstawie pozycji słońca względem ziemi w danym punkcie i fajnie że uwzględniają poprawkę od temperatury ale mają dużą wadę bo nie uwzględniają zachmurzenia. Po co mi dane teoretyczne jak ja chce dane praktyczne bo od tego zależy ile prądu wyprodukuje.

Raczej wydaje się że lepiej było by ze stacji meteo pozyskać nasłonecznienie ?

swoją droga straty od temperatury złożyli jakieś duże koło 8% mocy modułu ?

Jeśli tak to może warto rozważyć moduły PV+solar gdzie ciecz chłodziła by solar i jednoczesnie nagrzewała CWU - czy znacie jakichś producentów/dystrybutorów tego cuda - maci jakieś zdanie o tym ?

Na forum muratora przydała by się temat PV

Edytowane przez supernik
literówka