Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wydajność solarów

gucio01

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam przepraszam że trochę się wcinam w dyskusje.

Mam proste pytanie.

Mam tani zastaw solarów.

CWU Winkelmann 300l z podwójna wezownicą o powiekszonej wowierzchni wymiany ?!:)

2 kolektorychinksiej produkcji prózniowe po 20 rur kazdy od tego producenta

http://www.wksolar.com/products/solar-collector/heat-pipe-solar-collector-wcd

konkretnie ten model

WCD 58/1800

grupa pompowa z pompa grundfos solar

sterownik ST402N

Czy temperatry uzyskane w ciagu kilku ostatnich dni z takiego zestawu na terenie slaska w okolicach 45 stopni dół zbiornika i 47-49 góra zbiornika są akceptowalne??

Dodam że działa od 4-23 cyrkulacja CWU 15min praca i 15 min przerwa.

W ciagu dnia jest umiarkowany rozbiór wody pojedyncze mysie rąk itd.

Jak Waszym zdaniem powinn to (temp.)wyglądac z takich chinskich rurek w ilości 40 sztuk i zbiornikiem 300l??

Dzikuje

Wygląda mi na to że moje 100mb alupexa pod płytkami na tarasie daje mi lepiej bo średnio jakieś 500l wody o temp 40do 45stopni i całkowity koszt instalacji jakieś 500zł i po złużyciu gazu wychodzi na to że iwestycja zwróci się po dwóch latach .

Dziękuję za odpowiedź.

Spróbuję jutro rozebrać szklane rury przeglądnąć te metalowe absorbery czy nie są pokrzywione i czy dolega do Heat pipe.

Wymienię tez pastę na jakąś porządna bo ta dołączona do zestawu pewnie najlepsza nie jest;)

Niczego nie wymieniaj, i nic nie zmieniaj weź samochód większą beczkę w wpadnij po wodę. Prawie gotowa do zaparzania herbaty ;)

606.JPG

Taka jest właśnie różnica między chińszczyzną a średniej klasy firmowym sprzętem.

Znów T3 odstawia szopki ale z drugiej strony 80oC musi wychłodzić się po 15m rurociągu:/

Edytowane przez marcinbbb

Witam serdecznie.

Ostatnie 3 dni poświęciłem na próbe naprawy tagie stanu rzeczy jaki był u mnie.

Postanowiłem:

1.Spuścic glikol.

2.Rozebrać kolektor na części pierwsze.

3.Wymienić pastę

Zacząłem od spuszczenia glikolu.

Następnie rozebrałem wszystkie 40 rur. Wziąłem je do domu i każda rozebrałem i "kilku" rura heat pipe "wypadła z absorbera"

Efektem rozebrania było sprawdzenie każdej rurki heat pipe i poprawne załaożenie wraz z absorberem.

Jak juz kiedys pisałem. W ubiegłym roku jak montowałem kolektory przy przykręcaniu złączek skręcanych w obrębie kolektora nie zauważyłem jak kolektor zbiorczy (do którego wsuwa sie rurki heat pipe) trochę od przekręcił przezco gniazdo do którego się wsuwało rurke było nie symietrycznie w srodku i nie było prostopdłe w stosunku do otworu w obudowie kolektora zbiorczego.

Dlatego musiałem rurki heat pipe a w zasadzie koncówki w których następuje skroplenie wyginać by można było je wogóle włożyć. Dodatkowo zewzględu że gniazda nie były symetrycznie w srodku przy kilku sztukach przy wsuwaniu rury szklanej wypadała gumowa "zatyczka"

Ogólnie wzystko wyprostowałem tzn. rozkręciłem kolektory pomiedzy sobą, rozebrałem obudowę kolektora zbiorczego i je wyprostowałem. Następnie każda rurkę hp wyprostowałem. Jak wcześniej napisałem poprawnie rurki hp zamontowałem w absorberze. Montując rurki ponownie w kolektorze wyczyściłem z rurek hp pastę i zastosowałem nową pastę w formie spray'u o termicznej konduktywności na poziomie nie jak zwykła pasta silikonowa ok 1W/mK tylko 3.8W/mK.

Pasta 100ml kosztowała 24zł i poszło ok 1,5 puiszki.

Dodatkowo zamieniłem rurki z nierdzewki pomiedzy sobą na wejściu do grupy pompowej.

Przyniosło to to że wyjście z kolektora jest 0,5 m od komina a nie jak dotychczas ok 2,5m. (szybciej gorąca woda wchodzi do komina i nie powinna się tak szybko wychładzać np. przez wiatr lub temp. zimą). Oczywiści przeniosłemczujnik temp na drugą stronę by dalej był na wyjściu z kolektora.

Wszystko to przyniosło moim zdaniem super rezultaty.

Oczywiści jak to przysłowie mówi że jedna jaskółka wiosny nie czyni ale takich temp. od momentu jak miałem zamontowany kolektor to nie miałem.

Oczywiści należy mieć na uwadze że to jest kolektor chiński.

Ale mnie zestaw kosztował 4500zł a mam wszystko - wymiennik winkelmann 300l, 2 kolektory, grup, rura z nierdzewki, glikol, sterownik i projekt:)

Wiec mi się to opłacało.

Zamieszczę zdjęcie z tym co dzisiaj się działo z tymi kolektorami.

Obudziłem sie o godzinie 9:30 i od wtedy spisywałem co jakiś czas co się dzieje.

Z rana temp. na dole wymiennika była o tymp. 32*C a góra 52*C dalej można wyczytać z kartki.

Podawałem na niej godzinie i w prostokącie temp. to góra i dół zbiornika.

Od godziny 13:10 koło temp. w zbiornikach zapisywałem temp. zasilania i powrotu odczytwyaną na termometrach na grupie pompowej.

Na kartce też sa moje po niektóre ustawienia głownie pompy.

Proszę bardzo o opinie i dyskusję czy to co zostało zarejestrowane jest ok. czy coś jeszcze z takigo czegoś można wycisnąć - co o tym sądzicie?

Musze przyznać że rozbiór wody był pomijalny w tym czasie ( cała rodzina była na ogródku i sporadycznie ktoś wszedł np. ręce umyć).

Prosze tylko jeszcze o pomoc kogoś w kalibracji statystyk w tym ST402N co by można było w przybkiżeniu odczytać ile się energi uzyskało.

W instrukcji (nowej) pisze że należy jako przepływ ustawić jako ile glikolu przepływa przez pompe przez czas 1 minuty.

W sterowniku pisze by ustawić przypływ przez okres 1 godziny.

Troszkę się rozpisałem ale za wszytko z góry dziękuje.temp.kolektory.jpg

iskra podajesz statystyki z sobotnich upałów kiedy u mnie było 32,6oC ( w cieniu ) i patelnia że nie dało się wysiedzieć na słońcu. Co działo się dziś, kiedy słońca było bardzo niewiele? jakie są temperatury?

Ja podaję swoje jakie by nie były jeszcze z soboty i niedzieli się ostała gorąca woda na górze zasobnika ;)

temp06.JPG806.JPG

temperatura powietrza mierzona na pn ścianie bez dostępu do słońca

Proszę bardzo o opinie i dyskusję czy to co zostało zarejestrowane jest ok. czy coś jeszcze z takigo czegoś można wycisnąć - co o tym sądzicie?

Jak już doszedłeś do takich efektów to jest o.k.

Możesz jeszcze więcej z niego wycisnąć podkładając pod rury arkusz chromowanej blachy na całej powierzchni kolektorów a jeszcze o jakieś 35% zwiększysz uzysk.

Witam.

Od kilku dni obserwuje to co udało się uzyskać.

Wiem kolego Marcinbbb że w ten opisany przeze mnie dzień było piękne słonce co nie znienia faktu że tak dobrych uzysków jeszcze nie miałem a mam kolektory od ponad roku.

Raczej jestem daleki od stwierdzenia że ta opisana ostatnio pogoda (sobotnia) była niespotykana od ponad roku.

W niedziele jak praktycznie nie było słońca to uzyskałem na górze zbiornika temp 45 dół i ok 55 góra zbiornika ale przy bardzo dużym rozbiorze wody: kąpanie 2 osób sprzatanie, wyciernie podłóg dość dużego domu.

Jak w zasadzie jak nie ma pogody to uzyskane ciepło pokrywa straty powstałe przez korzystanie z wody w ciagu dnia

Co do tego CPC to szukałem gdzieś czy da się kupić takie gotowe ale nie znalazłem ale też myslałem by coś takiego zrobić jak piszesz.

Myslałem że na próbe dam płytę osb 10 pod kolektory i na niej rozwine folie aluminiową (oczywiście na próbe) o zobaczyć czy to coś daje.

Potem zainteresować się blacha..

Kupił bym u kitajców Grid tie inverter 600-1000W za 150 dołków do tego w polsce/niemczech 3-4 x 245W i co dalej. Spinam wtykam i bangla.

Co musi mieć inwerter aby operator go odebrał? wystarczy to Chińskie cudo za 150$? Jak dla mnie na początek w zupełności 600W więc około 2kW/doba starczy

Trochę mnie tu nie było... Jak kupisz u kitajców, to nie jestem pewien czy się to będzie nadawało do podłączenia... Trzeba sprawdzić u swojego operatora dystrybucyjnego. Np. Tauron ma instrukcyjkę:

http://www.tauron-dystrybucja.pl/SiteCollectionDocuments/dokumenty-przylaczenia/Kryteria_przylaczania_OZE_do_sieci_nN.pdf

gdzie na 5-tej stronie jest to najważniejsze: dyrektywa LDV i kompatybilność elektromagnetyczna. Jak im nie pokażesz certyfikatów, to Ci nie zaakceptują instalacji. Podłączanie się byle czym może być ryzykowne, bo załóżmy, że energetyka odłączyła prąd, a to coś działa - elektryk dotyka drutów i może pojawić się spory problem. Inna sprawa, że takie byle co szybko się zepsuje - poczytaj na elektrodzie, jest trochę pytań jak naprawić kitajca.

• 4 weeks później...

rwxw mam niedyskretne pytanie masz 4,4kW paneli zakładając hipotetyczną sytuację że za 1kWh płacisz 0,68gr. i wszystkie panele masz na pd. stronę pod dowolnym kątem (30-60o) ile wyniosły by Twoje rachunki za prąd. Bo kombinuje nad inwerterem takim jak posiadasz ale 5kW 2 x MPPT ale na początek mniej paneli 4-6szt. a później dokupić - chińczyki daruję sobie.

aha statystyki... są słabe bo od 24.03 siedzę we Włoszech i brak rozbioru cwu powyżej 68oC leci w ogrzewanie. Lipiec będzie jeszcze gorszy w planach mam 23.07 wyjazd z Włoch... niestety nie wiem czy do kraju, Żona coś psioczy aby jeszcze cały sierpień spędzić w Chorwacji.

Pozdrowienia z Marina di Grosseto jest OK jutro prognozują 36oC dziś było tylko 33oC.

czerwiec.JPG

co daje 530kWh energii pozyskanej

marcinbbb to mile spędzonych wakacji życzę :) A co do paneli fotowoltaicznych to dlaczego nie od chińczyka chodzi o brak gwarancji ?? Bo jednak bez dotacji te "porządniejsze" panele są o wiele droższe. Również zastanawiam się nad zakupem tak 4-5 sztuk tylko właśnie nie wiem gdzie szukac dobrej oferty :)

Dodacja jest tylko do paleni fotowoltaicznych WYPRODUKOWANYCH W POLSCE!! gdzieś widziałem 1kWp PV Polskiej produkcji za 4,5k PLN czyli około 1200 PLN/szt. W cenie około 550 PLN można kupić Niemieckie panele ale zapominamy o dotacji. Jutro mam przeczwonić do jednej firmy obok której spędzam wakacje http://fluxinos.it/ jednak oni sprzedają pompy wody z panelami PV ale nie wiem czy same PV`ki a tym samym inwertery. Poczekamy zobaczymy.

Oferty są na alledrogo ;) jednak trzeba cedzić z nich rwxw pewnie powie coś o tych panelach 250Wp za 550 PLN i tych samych firmowych za 820 PLN.

• 1 month później...

Witam,

Mam instalację solarną od 2 lat ale dopiero teraz zacząłem konkretnie się jej przyglądać i mam niedosyt z jej wydajności względem moich oczekiwań.

Instalacja składa się z:

90 rur próżniowych 58/47/1800

powierzchnia brutto kolektorów 14,05 m2

powierzchnia apertury 8,47 m2

zbiornik 500l/160l (pojemność zb. zewn. 500l, a w nim zbiornik wew. na cwu 160l połączony ze zbiornikiem cwu w kotle olejowym o poj. 140l łączna pojemność zbiorników cwu 300l)

wężownica solarna 1,6 m2

instalacja ma wspomagać instalację "co"

w dniach największego nasłonecznienia (od 06-08-2015 do 08-08-2015, bezchmurnie było) temperatury na kolektorze T1 oscylowały od 54st C do 80st C)

pomiary wykonywałem co godzinę, przyrost temperatury na godz ok 2st C, 80st C kolektory miały ok godz 18 potem temp już spadała

temperatura cwu te 300l na wieczór była ok 60-65st C, wydaje mi się że jest za mała wydajność tego układu biorąc pod uwagę moje założenia, ze instalacja miała wspomagać zimą centralne ogrzewanie, a przy takiej wydajności jest to raczej niemożliwe.

Przepływ ustawiony na I biegu pompy bo na wyższych biegach (większych przepływach) temperatura na kolektorach nie rośnie.

Przepływ na tym biegu 4l/min a przy tej powierzchni apertury powinien być ok 1,8l/min x 8,47m2 = 15,25 l.

Dziś zauważyłem dodatkowo, że po włączeniu pompy w instalacji wyraźnie słychać bulgotanie wynika z tego ze jest zapowietrzona instalacja.

W całym układzie nie ma odpowietrzników powietrza na górze i brak separatora powietrza wykonawca twierdzi ze w ich systemie tej aparatury nie stosują. Jak mam od nich wyegzekwować prawidłowe działanie?

Z góry dziękuję za informacje:)

Edytowane przez brutal17