Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wydajność solarów

gucio01

Recommended Posts

Witam,

Mam instalację solarną od 2 lat ale dopiero teraz zacząłem konkretnie się jej przyglądać i mam niedosyt z jej wydajności względem moich oczekiwań.

Przede wszystkim proszę sobie zdać sprawę, że posiada Pan kolektory heat pipe produkcji Chińskiej. A nie są one wystarczająco dobre do zastosowania jako wspomaganie dogrzewania. Poza tym proszę zwrócić uwagę, że powierzchnia apertury to tylko nie całe 9m2 a powierzchnia dogrzewania to załóżmy 100m2, czyli stosunek powierzchni na której uzyskujemy ciepło (kolektory) do powierzchni którą grzejemy (powierzchnia grzewcza) 100m2 wynosi jak 1:10. To zbyt dużo, aby taka instalacja miała sens to stosunek powinien wynosić co najmniej jak 1:5. to jedno, następnie firma montująca nie poinformowała Pana ile energii z kolektorów będzie wspomagać ogrzewanie. Jeżeli będzie to 5-10% energii z kolektorów to nie wiem czy zdecydował by się Pan na taką instalację. Aby miało to sens to w skali sezonu grzewczego trzeba by pokryć z kolektorów około 30%. Z opisu, który Pan załącza, twierdzę ze w ogóle w sezonie grzewczym nie będzie wspomagania a jeżeli już to nie będzie cieplej wody. Przekona się Pan na początku sezonu grzewczego (listopad}, bo wtedy jeszcze kolektory wspomagają dogrzewanie, oraz pod koniec (marzec/kwiecień).

Co w tej sytuacji?

Aby zwiększyć wydajność kolektorów można pod kolektory podłożyć lustro wtedy promieniowanie padające między rurami zostanie skierowane na nieoświetlone części rur (od spodu), gdzie taki zabieg zwiększy uzysk o około 25-30%.

Wziąć za tyłek firmę montującą i niech wywiązują się z obietnic, jak nie to demontaż instalacji (niezgodność towaru z przeznaczeniem)

A swoją drogą to skandal, aby 90 rur nie były w stanie zagotować zbiornika o pojemności 500l.

Jest jeszcze jedna rzecz, która należy sprawdzić. Nasi bracie w wierze Chińczycy swego czasu wpadli na pomysł aby zamiast czynnika niskowrzącego zastosować wodę destylowaną. Aż nadto mam przykładów, że woda zamarzając rozszczelniła heat pipy. Sorry, taki mamy klimat.

Edytowane przez kolektor1

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Mam instalację solarną od 2 lat ale dopiero teraz zacząłem konkretnie się jej przyglądać i mam niedosyt z jej wydajności względem moich oczekiwań.

Ja przepłaciłem i założyłem firmowe, kolektor1 poinformował Cię co założyłeś i jak to działa, jakie uzyski gwarantuje firmowa instalacja 7,2m2 płaskich firmowych kolektorów (400l bofor 300 + 100cwu - wszelki nadmiar T4 >=75oC wywalany w ogrzewanie pralni. Nie oceniam osiągów po temperaturze ale po kWh więc w takich wartościach podaje wynik będziesz chciał to sobie policzysz dla ułatwienia: "aby ogrzać 1l wody o 1 stopień potrzeba około 1,16Wh"

cały sierpień tego roku:

Instalacja przez 2 lata i 10 miesięcy pozyskała 7,2 MWh (7200kWh) ,Wracając do tematu Sierpień to tylko 530kWh pracy, lipiec był lepszy przekroczyło 600kWh.

Ale ja mam kolektory ustawione na ZIMĘ kąt 62oC więc w lato łapią raczej słabo, aby nie powiedzieć źle.

7,2MWh * 0,68gr/kWh = 4900 PLN instalacja zwrócona w stosunku 11500/4900 PLN w niespełna 3 lata.

Abym nie wyszedł na ignoranta wykres temperatury z 6.08

sierpień.JPG

temp.JPG

Edytowane przez marcinbbb

A swoją drogą to skandal, aby 90 rur nie były w stanie zagotować zbiornika o pojemności 500l.

Też tak uważam, a wracając do tematu dogrzewania CO to liczyłem na to, ze jak instalacja będzie "gotować" wodę w lecie to i w okresie jesienno/wiosennym dogrzeje instalację CO. Czy na pewno instalacja nie jest zapowietrzona? Jest zbudowana na dachu budynku z dwóch baterii:

I bateria 2kolektory po 20 rur plus II bateria 2 kolektory po 15 i 1 kolektor 20, połączone szeregowo odległość jednej baterii od drugiej ok 10 m, rury idą w kominie do piwnicy o dług ok 15 m, były początkowo w jednej otulinie o gr 9mm obecnie założyłem na nią dodatkowo jeszcze jedną o gr 12mm.

Wracając do zysków: to w całym okresie od założenia solarów uzyskałem oszczędność w oleju opałowym średnio rocznie ok 500l, ponieważ przed założeniem solarów zużywałem rocznie ok 600l oleju opałowego a obecnie na poziomie ok 100l.

Więc jako taka oszczędność jest i liczę że zwrot inwestycji nastąpi po ok 10 latach (koszt inwestycji 19 000 PLN, oszczędności roczne ok 1 750-2 000 PLN w zależności od ceny oleju opałowego) ale wydaje mi się ze to zbyt długi okres na zwrot inwestycji?

Ja mam kolektory ustawione pod kątem 45st dokładnie na południe, nie lezą na połaci dachowej lecz stoją na konstrukcji wsporczej i są doświetlane przez wschodzące słońce jak i zachodzące od "tylnej" strony więc zastosowanie ekranu jest niepotrzebne. Jeżeli chodzi o odczyty uzyskanej mocy to w okresie sierpnia bo wówczas zacząłem dokładnie rejestrować uzyskiwałem średnio dziennie ok 25-30kWh chociaż niezbyt ufam tym odczytom zwracając uwagę na fakt, że mój konkretny uzysk to 300 litrów cwu o temp ok 60-65 st C na dobę przy tak dużym nasłonecznieniu i przy małym poborze tej wody, a to według mnie zbyt małe osiągi:)

Jest jeszcze jedna rzecz, która należy sprawdzić. Nasi bracie w wierze Chińczycy swego czasu wpadli na pomysł aby zamiast czynnika niskowrzącego zastosować wodę destylowaną. Aż nadto mam przykładów, że woda zamarzając rozszczelniła heat pipy. Sorry, taki mamy klimat

O który czynnik chodzi, czy ten w rurach, czy ten w instalacji? W instalacji jest jakaś mieszanka glikolu.

A tu przedstawiam odpowiedź kierownika serwisu na moją reklamację w której uważam że układ jest nieprawidłowy i się zapowietrza z powodu braku odpowietrznika i separatora:

Dziękujemy za zgłoszenie Pana uwag. Odgłos podobny do bulgotania pojawiający sie w momencie uruchamiania pompy może być normalnym objawem wprowadzania cieczy solarnej w ruch. Nie musi zatem świadczyć o zapowietrzeniu układu, zwłaszcza, że układ przy ostatniej interwencji serwisowej był dokładnie odpowietrzony. W naszych instalacjach wykonanych w miedzi, w dłuższym okresie czasu nie sprawdzają się odpowietrzniki. NIe ma też konieczności częstego odpowietrzania układu. Dlatego też nasze instalacje solarne wyposażanie są w jednodrogowe grupy pompowe, które nie są wyposażane w separator powietrza.

Uważam że jeżeli instalacja jest dobrze zrobiona, jest szczelna i odpowietrzona włączanie się pompy solarnej nie powinno powodować "bulgotania", dobry szczelny układ pracuje czysto i cicho, :bulgotanie, przelewanie się glikolu podczas pracy sugeruje zapowietrzenie? wg mnie.

Ja mam kolektory ustawione pod kątem 45st dokładnie na południe, nie lezą na połaci dachowej lecz stoją na konstrukcji wsporczej i są doświetlane przez wschodzące słońce jak i zachodzące od "tylnej" strony więc zastosowanie ekranu jest niepotrzebne

Nie bierzesz pod uwagę tego, że w lecie masz nadwyżkę z którą i tak nie bardzo jest co zrobić, natomiast Twoja instalacja jak wspomniałeś jest do wspomagania i ja na Twoim miejscu zrobił bym wszystko aby poprawić osiągi kolektora właśnie w tym okresie, bo inaczej Pieniądze, które zainwestowałeś są wyrzucone w błoto.

O który czynnik chodzi, czy ten w rurach, czy ten w instalacji? W instalacji jest jakaś mieszanka glikolu.

W rurze próżniowej jest umieszczona rurka miedziana "otulona" cienką blaszką aluminiową, mam na myśli czynnik w tej rurce miedzianej.

A tu przedstawiam odpowiedź kierownika serwisu na moją reklamację w której uważam że układ jest nieprawidłowy i się zapowietrza z powodu braku odpowietrznika i separatora:

Kolego Ty chyba nie bardzo wiesz o czym ja piszę. Wytłumaczę jeszcze raz. Twoja instalacja nie spełnia założeń, które Tobie obiecywała firma zakładająca. Ta instalacja nie będzie wspomagała ogrzewanie a przecież to Tobie obiecywano i za to zapłaciłeś. Twoje uwagi do serwisu przede wszystkim tego powinny dotyczyć.

Uważam że jeżeli instalacja jest dobrze zrobiona, jest szczelna i odpowietrzona włączanie się pompy solarnej nie powinno powodować "bulgotania", dobry szczelny układ pracuje czysto i cicho, :bulgotanie, przelewanie się glikolu podczas pracy sugeruje zapowietrzenie? wg mnie.

Jasne, że bulgotanie jest konsekwencją nie dokładnego odpowietrzenia. Twoja instalacja jest napełniana mechanicznie, "Fachowcy" napełniający tą instalację wykonali to pośpiesznie nie wyłapując całości powietrza.

Coś tak mi się wydaje, że ta instalacja była wykonywana z przetargu jako większe zamówienie Twojej Gminy.

Dzięki za informacje, instalacja jest prywatna na domku dwulokalowym, oczywiście inwestycja była dofinansowana z BOŚ.

Cały czas oczekuję jakiegoś info od kogoś kto ma podobną instalację w celu porównania osiągów (wydajności), a konkretnie zysków w postaci ilości uzyskanej gorącej wody w okresie letnim biorąc pod uwagę powierzchnię kolektorów jak i ilość uzyskanej wody, ponieważ cały czas uważam że w instalacji jest jakiś błąd i nie ma osiągów ze wszystkich zamontowanych kolektorów, jakby pracowała połowa zainstalowanych rur.

Cały czas oczekuję jakiegoś info od kogoś kto ma podobną instalację w celu porównania osiągów (wydajności), a konkretnie zysków w postaci ilości uzyskanej gorącej wody w okresie letnim biorąc pod uwagę powierzchnię kolektorów jak i ilość uzyskanej wody,

Ja mam podobną instalację,może trochę większą (144 rury), ale zbiornik 600l zagotowuję w pół dnia.

ponieważ cały czas uważam że w instalacji jest jakiś błąd i nie ma osiągów ze wszystkich zamontowanych kolektorów, jakby pracowała połowa zainstalowanych rur.

Jasne, że Twoja instalacja źle chodzi. Rurki het pipe są do bani.

Ja mam podobną instalację,może trochę większą (144 rury), ale zbiornik 600l zagotowuję w pół dnia.

Jasne, że Twoja instalacja źle chodzi. Rurki het pipe są do bani.

To co mogę zrobić w tym układzie? jak to udowodnić wykonawcy? Jaki ewentualnie byłby koszt naprawienia tego układu gdybym chciał to zrobić we własnym zakresie?

To co mogę zrobić w tym układzie? jak to udowodnić wykonawcy? Jaki ewentualnie byłby koszt naprawienia tego układu gdybym chciał to zrobić we własnym zakresie?

Przede wszystkim jak już wcześniej pisałem: Trzeba określić ile faktycznie ciepła produkują kolektory. Robiąc to w następujący sposób: Ołówek, kartka w kratkę , podzielić na tabelki i bezwzględnie codziennie zapisywać, temp. na kolektorze i temp. na zasobniku, wybrać jeden dzień słoneczny i od świtu do nocy (wieczora) jak grzeją kolektory nie zużywać pod żadnym pozorem wody. Przepływ ma być tak ustawiony jak zaleca producent, nie inaczej. Tabelkę proszę opublikować tu, będziemy dalej analizować W dokumentacji otrzymanej od instalatorów jest certyfikat mówiący jaki to typ kolektora i jaki producent, też proszę to tu opublikować.

Sprawa jest prosta, na podstawie danych o kolektorze, temperatury początkowej, temp. końcowej w zbiorniku oraz wielkości nasłonecznienia publikowanej w najbliższej stacji meteo, jesteśmy w stanie z dużym prawdopodobieństwem określić jaka jest sprawność kolektorów w stosunku do sprawności deklarowanej w certyfikacie.

W dokumentach do NFOŚia był taki dokument jak projekt, w którym powinno być stwierdzenie, ze instalacja do wspomagania, na końcu tego dokumentu były tabelki uzysków energetycznych instalacji. Po porównaniu wykonanych temperatur porównamy z tymi tabelkami z projektu i zobaczymy jak daleko te dane się różnią.

We własnym zakresie na razie nie należy nic robić a jedynie na razie zapisywać temperatury i nękać tymi danymi instalatorów.

Na koniec należy sprawdzić czy przypadkiem ciepło nie ucieka gdzieś grawitacyjnie po rurkach podłączonych do zbiornika, c.o., czy cyrkulacja.

Przy okazji ostatnich przeglądów uzyski energii prezentują się następująco:

1. od 12 lipca 2014 do 22 sierpnia 2015 kolektor próżniowo rurowy CPC o powierzchni czynnej 4,0m2 (brutto 4,4m2), zbiornik pojemności 300l, 2 osoby stale korzystające z c.w.u. - uzysk wyniósł 2411kWh przy 1645h pracy pompy (glikol) i 408h przekroczonej temperaturze pracy.

2. ciekawsza instalacja - 6 kolektorów próżniowo rurowych CPC o łącznej powierzchni czynnej 18,66m2 (glikol), zbiornik buforowy warstwowy o pojemności 4000l z przepływowy przygotowaniem c.w.u. (stacja zewnętrzna), dom o powierzchni około 450m2, stale 3 osoby - uzysk wyniósł ~10000kWh. Kocioł zgazowujący drewno rocznie spala około 7m3 drewna.

Dwudniowe notowania temperatur

solary 2.jpg

Uzysk ciepła wg projektu

uzysk energii.jpg

Efektywność układy wg projektu

efektywność zestawu.jpg

Jak widać instalacja nie spełnia wymagań i założeń projektu, ledwo starcza na podgrzanie cwu o ok 10-15st C na dobę w słoneczne dni. Wody wykorzystywanej wyłącznie wieczorem i rano do kąpieli. W kuchni woda do płukania podgrzewana elektrycznie.

Edytowane przez brutal17

Tak: http://www.słoneczny.com.pl/dylemat.php

Drugi to kolektor KSP12OPCL

Wiedzę przytoczona w artykule posiadam już od dobrych kilku lat.

Proponowany kolektor w cenie 2400PLN brutto za 12 rur (plus dla lustra paraboliccznego).

Witold co tak drogo? Wiem, że ZUS, KRUS, czy CBA ale czy nie może być taniej?

Na tę chwilę mogę mieć kolektor płaski Wat, duży 2,5m x 1m w cenie 950PLN -absorber blue-tec, lub próżniowy watt z u rurką 9 rur próżniowych + lustro paraboliczne za 1350PLN.

Mam też możliwość zakupu kolektorów z fabryki świata. Kolektor 15 rurowy bez lustra w cenie 1800PLN.

Płaskie u mnie raczej odpadają ze względu na specyfikę planowanej pracy instalacji. W przygotowanym miejscu wejdzie pi razy oko 60-75 rur, podłączone pod 400l zbiornik c.o/c.w.u. W okresie powiedzmy kwiecień-wrzesień będę chciał tym grzać zbiornik a przez pozostałe miesiące wymiennik gruntowy gwc/pc, a więc w okresie mniejszego nasłonecznienia i większych róznic temperatur, będzie to pracowało na temp. 0-10st C, dzięki czemu uzysk z kolektorów będzie w granicach maksymalnych ich mocy. Może być bardzo realna możliwość dostarczenia w ciągu jednego słonecznego dnia nawet 50kwh energii do wymiennika gruntowego. W wymienniku gruntowym mam mieszankę glikolu, wody i zimowego płynu do mycia szyb do -30:)

Pozytywnym skutkiem zakończenia dotowania kolektorów słonecznych jest na dzień dzisiejszy urealnienie ich cen zakupu, tylko dlaczego ciągle sprowadza się tę kosmiczną technologię heat pipe

Edytowane przez Tomek B..

Trochę spóźnione dane, ale lepiej późno niż wcale ;-) czerwiec, lipiec i sierpień w sumie 1717kWh :-)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=329897&d=1441653183

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=329898&d=1441653191

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=329899&d=1441653196