Tomek B.. 11.11.2015 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 (edytowane) Facio bez problemu opisze swoją taryfę, jest to W-3.12T. W skrócie, w tej taryfie im mniej się zużywa tym więcej się płaci za m3. Obserwuję ten temat z uwagi na moje plany związane z solarami i bateriami fotowoltaicznymi . Planuję może jak się uda finansowo w przyszłym roku zrobić przynajmniej baterie słoneczne tyle że ruchome - z możliwością zmiany kąta. Dobrze, że wpadłeś tutaj. Czy mógłbyś jeszcze napisać od którego do którego miesiąca każda wyprodukowana z gazu kwh jest równa bądź mniejsza 0,24zł? Chciałbym dowiedzieć się przez ile miesięcy bilans może być na +. Z zapłaconych faktur wynika, że październik jest jeszcze daleko w tyle a czy w listopadzie wyjdzie te 0,24zł/kwh? Jeśli możesz to podaj zużycie w m3 za pozostałe 9 miesięcy w roku. Edytowane 11 Listopada 2015 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr. Do 11.11.2015 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 (edytowane) Nie dam Ci porównania za listopad z uwagi na to że grzeję za pomocą dgp. C.o załączyłem tylko na kilka dni czysto w ramach testów i nawet nie jestem w stanie powiedzieć ile dni pracowało. Zużycie do dzisiaj to 80m3. Od października posiadam czujnik zewnętrzny temperatury i dopiero testuję ustawienia oraz od kilku dni posiadam płytę indukcyjną, więc u mnie wszystko teraz do góry nogami. Co do zużycia cało rocznego też są duże przekłamania z uwagi na wygrzewanie podłóg podczas kładzenia desek i płytek w maju i czerwcu. Ja w zasadzie mieszkam od 2 lat na budowie Edytowane 11 Listopada 2015 przez Mr. Do Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 11.11.2015 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 (edytowane) W takim razie wszystko przemawia za tym aby w ogóle zrezygnować z gazu. Twoim operatorem energetycznym zapewne jest Tauron, więc nawet bez zmiany sprzedawcy prądu można mieć atrakcyjną cenę. W dzień będziesz mógł podtrzymywać się dgp a z tego co czytam masz ogrzewanie podłogowe więc akumulacja taryfy pozaszczytowej w podłodze załatwi sprawę nawet bez korzystania z dgp. Korzystając z energii elektrycznej możesz sobie założyć ile będziesz chciał za nią płacić, np 6000kwh/rok przy 200 dniowym sezonie daje 30kwh/dobę, resztę energii możesz produkować z kominka.W zamian za opłaty stałe przy gazie spokojnie kupisz sobie 2m3 porządnego drewna opałowego.Problemem jest już poniesiony koszt przyłącza gazowego, kotła i armatury. Edytowane 11 Listopada 2015 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr. Do 11.11.2015 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Na upartego to ,mam własny las ale szkoda mi go wycinać . Jeśli chodzi o prąd to potrzebuję go dużo nawet chociażby do pompy ze studni głębinowej. Co do DGP to w tym roku go uruchomiłem dopiero i jeszcze jest w wersji beta . Muszę poszczególne nadmuchy ustawić i jeszcze troszkę przerobić podpięcie turbiny. Jeśli chodzi o gaz przy małym metrażu i dobrze dobranym piecu koszty nie są aż tak wysokie bo choćby tańsza instalacja. Ok nie zaśmiecam tu bo na razie to jeszcze się na tyle nie doktoryzowałem żeby po dyskutować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 11.11.2015 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 (edytowane) Mam w domu wszystko na prąd. Pierwszy sezon grzałem samym prądem, przez cały pierwszy rok dom zużył 10000kwh energii nocnej i 2000 energii dziennej. W drugim sezonie podłączyłem gruntową pompę ciepła pod gruntowy wymiennik ciepła i tak o to stało się to moim podstawowym systemem grzewczym, zużycie jeśli chodzi o nocną taryfę diametralnie spadło.Rozważam kolektory słoneczne do pracy tylko na gruntowym wymienniku, do jego ciągłej regeneracji. W tej chwili temperatura wymiennika na głębokości 2m wynosi +13stC. Moje zużycie za cały dom pomiędzy 08/08/2015 i 22/10/2015, 75dni: Taryfa dzienna: 391kwhTaryfa nocna: 968kwhMoje ceny to 0,70zł taryfa dzienna i 0,24zł taryfa nocna. Taryfa G12w. Obejmuje wszystko, kilkudniowe ogrzewanie w październiku, c.w.u za 75dni, indukcja, pompowanie wody w ilości kilkudziesięciu tysięcy litrów pod świeżo posadzone tuje.Przejście na gruntową pompę ciepła kosztowało mnie 5tys zł. Nie więcej zamierzam zainwestować w kolektory słoneczne. Będzie więc 5 płaskich kolektorów Watt o powierzchni 2,5m2 każdy w cenie 980zł za sztukę lub jakieś próżniówki o zdecydowanie mniejszej powierzchni.Dla zobrazowania przejście na ogrzewanie energią elektryczną kosztowało mnie 500zł -zakup grzałki trójfazowej o mocy 7500W.Przejście na gaz szacowane jest u mnie na co najmniej 12000zł, wszystko zależy oczywiście od klasy i marki kotła, może być nawet więcej. Edytowane 11 Listopada 2015 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 11.11.2015 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 gruntową pompę pod gwc? masz gdzieś to opisane? co grzejesz tą pompą, bufor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 11.11.2015 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 (edytowane) Grzeję zbiornik w zbiorniku o pojemności 400l. Na dnie zbiornika mam podłączony powrót ogrzewania podłogowego a w nim na trójniku zasilanie na pompę ciepła, 30cm wyżej pompa ciepła wrzuca do zbiornika podgrzaną wodę, 10cm wyżej jest pobierana woda na ogrzewanie podłogowe. Działa to tak, że im mniej ciepła ze zbiornika zabiera zawór mieszający, tym bardziej pompa podnosi temperaturę w dolnej części zbiornika. Z uwagi, że jest to aż 200l zładu i nieduża moc pompy ciepła (6,2KW/0/35), z reguły temperatury pracy pompy ciepła nie są wyższe niż 40/35. Wyłączając pompę obiegową ogrzewania podłogowego pompa ciepła grzeje sam zbiornik. W zbiorniku jest jeszcze grzałka 7,5KW z bardzo cichym elektronicznym termostatem a nad nią zaczyna się zbiornik c.w.u.. Jest jeszcze wężownica solarna w tym zbiorniku. Edytowane 11 Listopada 2015 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 11.11.2015 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 ok, ale nie bardzo opisałeś to o co pytałem - pompa ciepła podłączona pod gwc? to dolne źródło z odwiertów? pytam bo zwykle mianem gwc określa się układ do wentylacji, ale może to tylko zbieżność nazw.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 11.11.2015 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 (edytowane) ok, ale nie bardzo opisałeś to o co pytałem - pompa ciepła podłączona pod gwc? to dolne źródło z odwiertów? pytam bo zwykle mianem gwc określa się układ do wentylacji, ale może to tylko zbieżność nazw.. Mój uklad to glikolowy gwc razem z pompą ciepła. Wymiennik 32mm liniowy o długości 200m brutto, będzie jakieś 170m netto. W układzie działał również klimakonwektor i świetnie się sprawdził w upały. Zastanawiam się co w tym wszystkim namieszają jeszcze kolektory słoneczne. Latem z klimakonwektora może nie być ani trochę pożytku. Przy takich 5 panelach z 12m2 powierzchni i nasłonecznieniu 1000W/m2 trzeba liczyć się z co najmniej 100kwh energii z każdego słonecznego dnia, tym bardziej, że przy pracy na samym wymienniku gruntowym sprawność kolektorów jak i uzysk energetyczny będzie bardzo duży. Nie chcę podłączać kolektorów pod zbiornik, ponieważ wiąże się to z automatyką a tego chciałbym uniknąć. Edytowane 11 Listopada 2015 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.11.2015 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Czy ktoś zrozumiał o co tobie chodzi?Masz gruntową pompę ciepła i chcesz do tego jeszcze solary? Solary same w sobie rzadko są opłacalne, ale łączenie ich z pompą ciepła to już kompletny bezsens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 12.11.2015 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 (edytowane) Czy ktoś zrozumiał o co tobie chodzi? Masz gruntową pompę ciepła i chcesz do tego jeszcze solary? Solary same w sobie rzadko są opłacalne, ale łączenie ich z pompą ciepła to już kompletny bezsens. Widzisz misiu dla Ciebie to bezsens a dla mnie sposób na jeszcze większe obniżenie zużycia w kwh. Mój dotychczasowy nakład finansowy w system grzewczy ma się nijak do Twojego jak i większości grzejących pompami ciepła. Wyobraź sobie więc grzanie podłogi pompą ciepła, gdzie temp. dolnego źródła wynosi 20stC. Podłogę grzejesz do 30st C. Jaki wtedy może być cop, czy przypadkiem nie powyżej 10? Fotovoltaika będzie u mnie miała maksymalnie 5KW mocy a to nie wyprodukuje więcej niż 5000Kwh/rok, z tego 4000Kwh/rok to minimalne potrzeby domowe a reszta na ogrzewanie. Mój cel to jak największe zbliżenie się do bilansu na 0, ale co Ty możesz z tego zrozumieć skoro taką ciasną głowę masz. Edytowane 12 Listopada 2015 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.11.2015 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 ...ale co Ty możesz z tego zrozumieć skoro taką ciasną głowę masz. Chyba nie tylko ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 12.11.2015 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Ludzie, dla których pompa ciepła jest jedynym perpetum mobile są bardzo ograniczeni umysłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.11.2015 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Ludzie, dla których pompa ciepła jest jedynym perpetum mobile są bardzo ograniczeni umysłowo. Być może, ale jakoś nie widzę innych chętnych do dyskusji z tobą. Mnie to nie dziwi, ale poczekajmy, a nuż... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 12.11.2015 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Być może, ale jakoś nie widzę innych chętnych do dyskusji z tobą. Mnie to nie dziwi, ale poczekajmy, a nuż... Właściwie to nie wiem po co Cię tu w ogóle przyniosło..... Wytrzepałeś już filtry ze swojej luny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.11.2015 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Właściwie to nie wiem po co Cię tu w ogóle przyniosło..... Wytrzepałeś już filtry ze swojej luny? Próbuję zrozumieć, inni pewnie też Jakiej luny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elrow23 13.11.2015 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Ludzie, dla których pompa ciepła jest jedynym perpetum mobile są bardzo ograniczeni umysłowo. nie wiem dlaczego perpetum mobile nazywasz coś, co jest podłączone do prądu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 29.11.2015 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Wracając do tematu wydajności i uzysków.Instalacja kolektorów CPC Star Azzurro o powierzchni całkowitej ~9,8m2 dostarczyła do zbiornika OPTIMA Aqua 1000, w ciągu roku 4130kWh przy 508h pracy pompy i 155h przestojów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 08.12.2015 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Wracając do tematu wydajności i uzysków. Instalacja kolektorów CPC Star Azzurro o powierzchni całkowitej ~9,8m2 dostarczyła do zbiornika OPTIMA Aqua 1000, w ciągu roku 4130kWh przy 508h pracy pompy i 155h przestojów. RAPczyn popatrz jeszcze raz coś napisał!!! Jeżeli to są dane za cały rok to: 4130/9.8=421,5kWh/m2/rok. Większość badziewia Chińskiego podaje, ze ich kolektory po badaniu uzyskuje 525kWh/m2/rok a Twoje super hiper tylko 421? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 12.12.2015 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 Wiem co napisałem.Czy wiesz przy jakich założeniach osiągane jest 525kWh/m2a - pytanie retoryczne bo zakładam, że wiesz. Dla porównania te kolektory osiągną 735kWh/m2a w tych samych warunkach - http://www.fellnergmbh.de/blog/VakuumRoehrenkollektor_optimal.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts