kolektor1 14.03.2016 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Ciekaw jestem jakiej wielkości jest ta próżnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 19.03.2016 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 http://technowinki.onet.pl/technika/vantablack-najczarniejszy-material-na-swiecie/ccyk7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 20.03.2016 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 http://technowinki.onet.pl/technika/vantablack-najczarniejszy-material-na-swiecie/ccyk7 Nie nadaje się na kolektory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 22.03.2016 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 (edytowane) Panowie nie na samych kolektorach słonecznych świat stoi. Poszedłem krok dalej i odpaliłem na dachu, 3,3kW instalację fotowoltaiczną i przyznaje że kolektory jak dla mnie straciły sens. Magazynem energii jest dla mnie sieć operatora, nawet w nocy mogę grzać bufor płacą tylko za przesył energii a nie cenę jej zakupu. Przez niespełna miesiąc luty/marzec do sieci wysłałem 136kWh energii elektrycznej którą mogę odebrać po 0,16gr/kWh / i to w bilansie półrocznym wygrzać bufor nawet nocą. A w planach mam grzać tunel foliowy nadwyżkami, bo grzałki w buforze nie mam, a termowentylator do tunelu foliowego tak. Ale nie sprowadzajmy się do grzania bufora ale i również do ogrzewania chałupy, 130kWh dla pompy ciepła powietrze/powietrze to szmat czasu. Przekonuje Was do instalacji kilku ogniw PV: pompa solarna chodzi darmo, a i prąd dla urządzeń nawet podczas pochmurnego dnia za free. PV daje około 10% swojej mocy nominalnej w pochmurne dni a solary nic grzeją. EDIT: aha by nie było dziś pół dnia padał deszcz i jak sprawiły się panele fotowoltaiczne? Sprawdźmy To: I kWh z energii kolektorów słonecznych nie równa się kWh z paneli PV, ja odbieram swoje po kosztach a Kolektor? Dla mnie ten zestaw to taka hybryda, w lato kolektory dają gorącą wodę, a PV odbieram moje kWh wysłane do sieci wcześnie ciemno a i 4 pompy od ogrzewania chodzą po 16 gr/kwh a nie po 68gr/kWh/ Edytowane 22 Marca 2016 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 23.03.2016 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Ile Cię te 3kW ksztowało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 25.03.2016 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Ile Cię te 3kW ksztowało? 3,3kW kosztowało mnie niecałe 15k PLN, opłacało się bo brałem jak euro kosztowało 4,02. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 25.03.2016 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 możesz napisać w jakim rejonie kraju mieszkasz, jaki kąt nachylenia i odchylenie od południa dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 28.03.2016 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 (edytowane) Więc tak. Mieszkam na pograniczu województw, wpisz sobie Wieruszów i zobaczysz że to Łódzkie choć bliżej mi do Wrocławia. Panele miały być nachylone pod kątem około 33o, ale z mojego błędu ustawione są pod kątem 23o. Kąt instalacji fotowoltaicznej to 201o więc nie jest skierowana idealnie na pd. ale dają radę: Tu widzisz od 16.02 do dziś, z czego 185kWh poszły w sieć a pozostałe 60kWh zużyłem w locie. tym samym na chwilę obecną energetyka jest mi krewna kWh, za które płacę oczywiście przesył ale 16gr/kWh to nie 68gr/kWh, a wysyłam więcej niż pobieram to pewnie się zbilansuje ze sprzedażą i wyjdę na 0 Edytowane 28 Marca 2016 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 10.05.2016 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 Miesiąc kwiecień za nami więc statystyki: Kolektory słoneczne 548kWh - więc słońca już trochę było. Instalacja fotowoltaiczna ( produkująca prąd ) 3,3kW 346kWh Z czego przez 10 dni maja wpadło już 168kWh więc prawie połowa całego kwietnia A suma od uruchomienia 16.02 to 837kWh z czego około 450 sprzedana do sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 16.05.2016 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 a myślałeś o trackerze na parę paneli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 22.05.2016 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 Nie jest to za droga inwestycja traker dla 8 paneli to koszt około 8000 PLN + musisz wymurować płytę fundamentową więc i kilka m3 betonu. W tej cenie można poszukać całej nowej instalacji o mocy powiedzmy 1,5-2kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 23.05.2016 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 Nie jest to za droga inwestycja traker dla 8 paneli to koszt około 8000 PLN + musisz wymurować płytę fundamentową więc i kilka m3 betonu. W tej cenie można poszukać całej nowej instalacji o mocy powiedzmy 1,5-2kW. a masz jakieś namiary ? ile masz paneli na 3.3 kW (w sensie sztuki i powierzchnia mniej więcej ? Jakie są idealne warukni ? tzn. kąt nachylenia paneli i kąt nachylenia dachu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 23.05.2016 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 a masz jakieś namiary ? ile masz paneli na 3.3 kW (w sensie sztuki i powierzchnia mniej więcej ? Jakie są idealne warukni ? tzn. kąt nachylenia paneli i kąt nachylenia dachu ? Co do ilości paneli, a tym samym co do powierzchni - zależy od tego jakiej mocy moduły wybierzesz. Najbardziej rozpowszechnione były do niedawna moduły o mocy 250 Wp, teraz stosuje się już większe - 260-300 WP. My np mamy moduły polikrystaliczne o mocy do 265 WP : a monokrystaliczne o mocy do 280Wp. Orientacja paneli - optymalnie jest jak najbardziej na południe - południowe połacie dachu, - kąt nachylenia w przypadku instalacji dachowych jest równy kątowy pochylenia dachu, chociaż w szczególnych przypadkach można ten kąt weryfikować specjalną konstrukcją. Jeśli interesuje Cię gotowy zestaw - zobacz na nasze kompletne zestawy fotowoltaiczne dla budynków jednorodzinnych: TUTAJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 23.05.2016 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 link nie działa bo prowadzi do pliku:file:///C:/Users/User/Downloads/Tip-Ulotka-Vitovolt_Pakiety_2015_10.pdfnajbardziej interesowałby mnie montaż na trackerze - ten może zrobiłbym własnymi siłami - ile waży taki panel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 23.05.2016 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 (edytowane) Ja mam 12 x Suntech monokryształ 275W każdy. Do tego inwerter GoodWe GW 3000 NS za wszystko z instalacją i dokumentami wyszło niecałe 15000 PLN.Moduł fotowoltaiczny ma standardowe wymiary 1652x994 pomnóż razy ilość i będziesz miał ile to m2. Odnośnie mojej instalacji odchylenie od pd w kierunku zachodu o 20o, konstrukcja ustawiona pod kątem 23o.Tu masz dzisiejsze dane z mojej instalacji:http://pvmonitor.pl/user.php?idinst=230 dziś już 17kWh się zrobiło. W Vieśmanie 2kW kosztuje 11k PLN i sam sobie montuj, elektryka z uprawnieniami też nie mają masz chłopie produkt i sam sobie zakładaj. Edytowane 23 Maja 2016 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 24.05.2016 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 link nie działa bo prowadzi do pliku: file:///C:/Users/User/Downloads/Tip-Ulotka-Vitovolt_Pakiety_2015_10.pdf najbardziej interesowałby mnie montaż na trackerze - ten może zrobiłbym własnymi siłami - ile waży taki panel? Witaj, rzeczywiście nie działa - zobacz prosze TUTAJ są nasze moduły fotowoltaiczne i znajduje sie tez link do gotowych zestawów. Ile waży moduł? Zależy od firmy - nasze vitovolty ważą ok 19,8kg ale sa też takie, moduły które ważą 21kg. Do tego dolicz też wagę konstrukcji! Myślisz o samodzielnym wykonaniu trakera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 24.05.2016 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 J W Vieśmanie 2kW kosztuje 11k PLN i sam sobie montuj, elektryka z uprawnieniami też nie mają masz chłopie produkt i sam sobie zakładaj. Witaj, nie wiem skąd taka opinia - pytałeś o takiego człowieka z uprawnieniami u naszych partnerów? Widziałeś ile mamy już zrealizowanych inwestycji? Ile referencji? Nasi instalatorzy - własnie z uprawnieniami pokazują swoje innowacyjne instalacje i ciekawe rozwiązania na konferencjach, na targach.... Czy Twoim zdaniem inwestor sam sobie montuje, a my tylko robimy zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 01.06.2016 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 (edytowane) Moim zdaniem ktoś postradał zmysły proponując te ceny 11k PLN / 2kWp = 5500PLN/kWp a to cena prawie jak z dofinansowaniem. Zobacz mi firma robiła wszystko od a do z za 14300 PLN mam 3,3kWp co daje 4333PLN/kWp co daje 1200PLN róznicy w stosunku do waszych. Ale w waszej cenie nie jest podana cena za usługę instalacji więc koszty nadal wzrastają ciekawe czy zabezpieczenia po stronie dc i ac też nie są wliczone w cene. Ale znów aby nie być gołosłownym tylko podpierać się faktami jak nasz konsultant: Instalacja solarna pozyskała w maju: 865kWh A instalacja fotowoltaiczna: 482kWh Też macie takie wykresy z inwerterów pokażcie, porównamy:) Zobacz moje 68 miejsce w statystykach z dziś z jakimi mocami konkurowałem (najdalsza komórka w prawo określa moc znamionową ) a mam wyniki lepsze niż 5kW instalacja - fakt to tylko 1 dzień ale daje jakiś pogląd: Aha tu link z polskiego PVMonitora macie tam jakąś swoją instalację, bo moja tam jest ? pvmonitor.pl/rankingi.php Edytowane 1 Czerwca 2016 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 13.12.2022 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2022 Taka sytuacja, testy nowych kolektorów już u klientów. Jeśli testy przebiegną pomyślnie, w przyszłym roku trafią do cennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
n-owicjusz 29.12.2022 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2022 500°C na solarach co to za cudo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts