Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wydajność solarów

gucio01

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie nie na samych kolektorach słonecznych świat stoi. Poszedłem krok dalej i odpaliłem na dachu, 3,3kW instalację fotowoltaiczną i przyznaje że kolektory jak dla mnie straciły sens. Magazynem energii jest dla mnie sieć operatora, nawet w nocy mogę grzać bufor płacą tylko za przesył energii a nie cenę jej zakupu.

Przez niespełna miesiąc luty/marzec do sieci wysłałem 136kWh energii elektrycznej którą mogę odebrać po 0,16gr/kWh / i to w bilansie półrocznym wygrzać bufor nawet nocą. A w planach mam grzać tunel foliowy nadwyżkami, bo grzałki w buforze nie mam, a termowentylator do tunelu foliowego tak.

sol.JPG

Ale nie sprowadzajmy się do grzania bufora ale i również do ogrzewania chałupy, 130kWh dla pompy ciepła powietrze/powietrze to szmat czasu.

Przekonuje Was do instalacji kilku ogniw PV: pompa solarna chodzi darmo, a i prąd dla urządzeń nawet podczas pochmurnego dnia za free. PV daje około 10% swojej mocy nominalnej w pochmurne dni a solary nic grzeją.

EDIT:

aha by nie było dziś pół dnia padał deszcz i jak sprawiły się panele fotowoltaiczne? Sprawdźmy To:

I kWh z energii kolektorów słonecznych nie równa się kWh z paneli PV, ja odbieram swoje po kosztach a Kolektor?

Dla mnie ten zestaw to taka hybryda, w lato kolektory dają gorącą wodę, a PV odbieram moje kWh wysłane do sieci wcześnie ciemno a i 4 pompy od ogrzewania chodzą po 16 gr/kwh a nie po 68gr/kWh/

sol1.JPG

Edytowane przez marcinbbb

Więc tak.

Mieszkam na pograniczu województw, wpisz sobie Wieruszów i zobaczysz że to Łódzkie choć bliżej mi do Wrocławia.

Panele miały być nachylone pod kątem około 33o, ale z mojego błędu ustawione są pod kątem 23o.

Kąt instalacji fotowoltaicznej to 201o więc nie jest skierowana idealnie na pd. ale dają radę:

MIES.JPG

Tu widzisz od 16.02 do dziś, z czego 185kWh poszły w sieć a pozostałe 60kWh zużyłem w locie.

tym samym na chwilę obecną energetyka jest mi krewna kWh, za które płacę oczywiście przesył ale 16gr/kWh to nie 68gr/kWh, a wysyłam więcej niż pobieram to pewnie się zbilansuje ze sprzedażą i wyjdę na 0

• 1 month później...

Miesiąc kwiecień za nami więc statystyki:

Kolektory słoneczne 548kWh - więc słońca już trochę było.

Instalacja fotowoltaiczna ( produkująca prąd ) 3,3kW

346kWh

04.JPG

Z czego przez 10 dni maja wpadło już 168kWh więc prawie połowa całego kwietnia ;)

A suma od uruchomienia 16.02 to 837kWh z czego około 450 sprzedana do sieci.

Nie jest to za droga inwestycja traker dla 8 paneli to koszt około 8000 PLN + musisz wymurować płytę fundamentową więc i kilka m3 betonu. W tej cenie można poszukać całej nowej instalacji o mocy powiedzmy 1,5-2kW.

a masz jakieś namiary ? ile masz paneli na 3.3 kW (w sensie sztuki i powierzchnia mniej więcej ?

Jakie są idealne warukni ? tzn. kąt nachylenia paneli i kąt nachylenia dachu ?

a masz jakieś namiary ? ile masz paneli na 3.3 kW (w sensie sztuki i powierzchnia mniej więcej ?

Jakie są idealne warukni ? tzn. kąt nachylenia paneli i kąt nachylenia dachu ?

Co do ilości paneli, a tym samym co do powierzchni - zależy od tego jakiej mocy moduły wybierzesz. Najbardziej rozpowszechnione były do niedawna moduły o mocy 250 Wp, teraz stosuje się już większe - 260-300 WP. My np mamy moduły polikrystaliczne o mocy do 265 WP : a monokrystaliczne o mocy do 280Wp.

Orientacja paneli - optymalnie jest jak najbardziej na południe - południowe połacie dachu, - kąt nachylenia w przypadku instalacji dachowych jest równy kątowy pochylenia dachu, chociaż w szczególnych przypadkach można ten kąt weryfikować specjalną konstrukcją.

Jeśli interesuje Cię gotowy zestaw - zobacz na nasze kompletne zestawy fotowoltaiczne dla budynków jednorodzinnych: TUTAJ

Ja mam 12 x Suntech monokryształ 275W każdy. Do tego inwerter GoodWe GW 3000 NS za wszystko z instalacją i dokumentami wyszło niecałe 15000 PLN.

Moduł fotowoltaiczny ma standardowe wymiary 1652x994 pomnóż razy ilość i będziesz miał ile to m2.

Odnośnie mojej instalacji odchylenie od pd w kierunku zachodu o 20o, konstrukcja ustawiona pod kątem 23o.

Tu masz dzisiejsze dane z mojej instalacji:

http://pvmonitor.pl/user.php?idinst=230 dziś już 17kWh się zrobiło.

W Vieśmanie 2kW kosztuje 11k PLN i sam sobie montuj, elektryka z uprawnieniami też nie mają masz chłopie produkt i sam sobie zakładaj.

link nie działa bo prowadzi do pliku:

file:///C:/Users/User/Downloads/Tip-Ulotka-Vitovolt_Pakiety_2015_10.pdf

najbardziej interesowałby mnie montaż na trackerze - ten może zrobiłbym własnymi siłami - ile waży taki panel?

Witaj, rzeczywiście nie działa - zobacz prosze TUTAJ są nasze moduły fotowoltaiczne i znajduje sie tez link do gotowych zestawów.

Ile waży moduł? Zależy od firmy - nasze vitovolty ważą ok 19,8kg ale sa też takie, moduły które ważą 21kg.

Do tego dolicz też wagę konstrukcji!

Myślisz o samodzielnym wykonaniu trakera?

J

W Vieśmanie 2kW kosztuje 11k PLN i sam sobie montuj, elektryka z uprawnieniami też nie mają masz chłopie produkt i sam sobie zakładaj.

Witaj, nie wiem skąd taka opinia - pytałeś o takiego człowieka z uprawnieniami u naszych partnerów? Widziałeś ile mamy już zrealizowanych inwestycji? Ile referencji? Nasi instalatorzy - własnie z uprawnieniami pokazują swoje innowacyjne instalacje i ciekawe rozwiązania na konferencjach, na targach....

Czy Twoim zdaniem inwestor sam sobie montuje, a my tylko robimy zdjęcia?

Moim zdaniem ktoś postradał zmysły proponując te ceny 11k PLN / 2kWp = 5500PLN/kWp a to cena prawie jak z dofinansowaniem.

Zobacz mi firma robiła wszystko od a do z za 14300 PLN mam 3,3kWp co daje 4333PLN/kWp co daje 1200PLN róznicy w stosunku do waszych. Ale w waszej cenie nie jest podana cena za usługę instalacji więc koszty nadal wzrastają ciekawe czy zabezpieczenia po stronie dc i ac też nie są wliczone w cene.

Ale znów aby nie być gołosłownym tylko podpierać się faktami jak nasz konsultant:

Instalacja solarna pozyskała w maju:

865kWh

A instalacja fotowoltaiczna:

482kWh

pv.JPG

Też macie takie wykresy z inwerterów pokażcie, porównamy:)

Zobacz moje 68 miejsce w statystykach z dziś z jakimi mocami konkurowałem (najdalsza komórka w prawo określa moc znamionową ) a mam wyniki lepsze niż 5kW instalacja - fakt to tylko 1 dzień ale daje jakiś pogląd:

68.JPG

Aha tu link z polskiego PVMonitora macie tam jakąś swoją instalację, bo moja tam jest ;)?

pvmonitor.pl/rankingi.php

• 6 years później...
  • 3 weeks później...