Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lita deska dębowa w mieszkaniu

KordekLK

Recommended Posts

Witam,

Przymierzam się do kupienia surowych desek dębowych z systemem pióro -wpust które chciałbym położyć mieszkaniu. Na stronie producenta napisali, że takie deski są gotowe do położenia. Mam pytanie w związku z tym. Czy można takie deski położyć bezpośrednio na drewnianych płytach sprężystych? Po położeniu chciałbym podłogę wycyklinować a następnie ją zabezpieczyć. Jak sądzicie? Uda się coś takiego? Z góry dzięki za odpowiedzi.

Witam,

Przymierzam się do kupienia surowych desek dębowych z systemem pióro -wpust które chciałbym położyć mieszkaniu. Na stronie producenta napisali, że takie deski są gotowe do położenia. Mam pytanie w związku z tym. Czy można takie deski położyć bezpośrednio na drewnianych płytach sprężystych? Po położeniu chciałbym podłogę wycyklinować a następnie ją zabezpieczyć. Jak sądzicie? Uda się coś takiego? Z góry dzięki za odpowiedzi.

co według ciebie jest drewnianą płytą sprężystą? Deski dębowe lite układa się na podłożach na klej.

Może złej nazwy użyłem ;) Mam na myśli płytę OSB np. 10mm. Wyczytałem na tym forum, że jest to możliwe ale czy podłoże pod taką płytę też musi być odpowiednio przygotowane?

Podłoże pod płytę OSB powinno być przygotowane podobnie jak pod każdą podłogę z drewna /wilgotność, szlifowanie, gruntowanie/.

Płyta OSB powinna być przeszlifowana przed montażem od strony klejenia do podłoża oraz ponownie cała powierzchnia po jej ułożeniu. Dodatkowo należy zastosować kołki szybkiego montażu w odległościach co 0,5 m.

Użycie kleju grupy MS postawi taką podłogę na najwyższej "półce". Pozdrawiam.

Dzięki za odpowiedź :)

A jak jest z grubością płyty OSB? Wystarczy 10 mm jeśli nie będzie montowana na legarach? Czy konieczne jest szlifowanie płyt OSB? Jeśli porównać powierzchnię płyt przed szlifowaniem do powierzchni betonu na którym będzie się montować deski to chyba większej różnicy nie ma? Kombinuję ;)

Czy podłoże betonowe w nowym budownictwie musi być jakoś szczególnie przygotowane czy wystarczy samo gruntowanie? Sporo tych pytań :)

Dzięki za odpowiedź :)

A jak jest z grubością płyty OSB? Wystarczy 10 mm jeśli nie będzie montowana na legarach? Czy konieczne jest szlifowanie płyt OSB? Jeśli porównać powierzchnię płyt przed szlifowaniem do powierzchni betonu na którym będzie się montować deski to chyba większej różnicy nie ma? Kombinuję ;)

Czy podłoże betonowe w nowym budownictwie musi być jakoś szczególnie przygotowane czy wystarczy samo gruntowanie? Sporo tych pytań :)

wypunktuj sobie to co napisał Parkitkomplex,. Wilgotność podłoża. Równość podłoża. Wytrzymałość na ściskanie-nie kruszące i nie piaszczace się. Płyta musi być zeszlifowana aby można ja było kleic tak do podłoża jak i parkiet do płyty. Płyty pod parkiet czy deski zdecydowanie grubsze 16-24mm, zależnie od wielkości elementów parkietowych czy desek.

Witam,

Czy grube ziarno i ścieramy parafinę. A czy nie wystarczą tak jak napisał Parkietkomplex kołki szybkiego montażu bez klejenia?

Kołki potraktuj jako wzmocnienie punktowe - dodatkowe, natomiast klejenie pozwala na całościowe zespolenie płyty z podłożem co wpływa m.in. na stabilność podłogi. Zrób to w komplecie ponieważ nie będziesz miał możliwości póżniejszej naprawy.Pozdrawiam.

Mam możliwość zakupić litą deskę Ipoowod C/D dąb grubość 15 mm szerokość 12 mm długość mix 400-2000 , po odlieczeniu podatku jakieś 110 zł za metr. Czy wg speców dobra cena, czy spotkaliście się z tą deską?

Jak średnio wychodzi koszt ułożenia takiej deski proszę o radę i pomoc

Dziękuję

Mam możliwość zakupić litą deskę Ipoowod C/D dąb grubość 15 mm szerokość 12 mm długość mix 400-2000 , po odlieczeniu podatku jakieś 110 zł za metr. Czy wg speców dobra cena, czy spotkaliście się z tą deską?

Jak średnio wychodzi koszt ułożenia takiej deski proszę o radę i pomoc

Dziękuję

Barlinek oferuje nowość polakierowaną litą deskę, szerokości 130 grubość 18 mm, długości 600-1800, fazowana czterostronnie w cenie ok 205 zł (wyższa selekcja drewna). To jest gotowa deska, tylko przykleić do podłoża.

Koszt położenia to ok 35 zł z metra... ale zawsze ktoś może zrobić to taniej. Zależy od fachowca.

witam

ostatnio kladlismy tego ipowooda, tylko mielismy partie z fioletowa szpachla na sekach , wiec musisz sie spytac sprzedawcy czy to nie to samo

ale ogolnie z ipowoodem jest zawsze wszystko ok, bo z barlinkiem bywa bardzo roznie

U Barlinka szpachla na sękach to standard w niższych selekcjach np. Dąb Amber za ok 160 zł brutto, ale są deski Barlinka całkowicie bez sęków i przez to droższe.