KordekLK 22.09.2010 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Witam,Przymierzam się do kupienia surowych desek dębowych z systemem pióro -wpust które chciałbym położyć mieszkaniu. Na stronie producenta napisali, że takie deski są gotowe do położenia. Mam pytanie w związku z tym. Czy można takie deski położyć bezpośrednio na drewnianych płytach sprężystych? Po położeniu chciałbym podłogę wycyklinować a następnie ją zabezpieczyć. Jak sądzicie? Uda się coś takiego? Z góry dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 22.09.2010 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Witam, Przymierzam się do kupienia surowych desek dębowych z systemem pióro -wpust które chciałbym położyć mieszkaniu. Na stronie producenta napisali, że takie deski są gotowe do położenia. Mam pytanie w związku z tym. Czy można takie deski położyć bezpośrednio na drewnianych płytach sprężystych? Po położeniu chciałbym podłogę wycyklinować a następnie ją zabezpieczyć. Jak sądzicie? Uda się coś takiego? Z góry dzięki za odpowiedzi. co według ciebie jest drewnianą płytą sprężystą? Deski dębowe lite układa się na podłożach na klej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KordekLK 23.09.2010 06:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Może złej nazwy użyłem Mam na myśli płytę OSB np. 10mm. Wyczytałem na tym forum, że jest to możliwe ale czy podłoże pod taką płytę też musi być odpowiednio przygotowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 23.09.2010 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Może złej nazwy użyłem Mam na myśli płytę OSB np. 10mm. Wyczytałem na tym forum, że jest to możliwe ale czy podłoże pod taką płytę też musi być odpowiednio przygotowane? Podłoże pod płytę OSB powinno być przygotowane podobnie jak pod każdą podłogę z drewna /wilgotność, szlifowanie, gruntowanie/. Płyta OSB powinna być przeszlifowana przed montażem od strony klejenia do podłoża oraz ponownie cała powierzchnia po jej ułożeniu. Dodatkowo należy zastosować kołki szybkiego montażu w odległościach co 0,5 m. Użycie kleju grupy MS postawi taką podłogę na najwyższej "półce". Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KordekLK 23.09.2010 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Dzięki za odpowiedź A jak jest z grubością płyty OSB? Wystarczy 10 mm jeśli nie będzie montowana na legarach? Czy konieczne jest szlifowanie płyt OSB? Jeśli porównać powierzchnię płyt przed szlifowaniem do powierzchni betonu na którym będzie się montować deski to chyba większej różnicy nie ma? Kombinuję Czy podłoże betonowe w nowym budownictwie musi być jakoś szczególnie przygotowane czy wystarczy samo gruntowanie? Sporo tych pytań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 23.09.2010 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Dzięki za odpowiedź A jak jest z grubością płyty OSB? Wystarczy 10 mm jeśli nie będzie montowana na legarach? Czy konieczne jest szlifowanie płyt OSB? Jeśli porównać powierzchnię płyt przed szlifowaniem do powierzchni betonu na którym będzie się montować deski to chyba większej różnicy nie ma? Kombinuję Czy podłoże betonowe w nowym budownictwie musi być jakoś szczególnie przygotowane czy wystarczy samo gruntowanie? Sporo tych pytań wypunktuj sobie to co napisał Parkitkomplex,. Wilgotność podłoża. Równość podłoża. Wytrzymałość na ściskanie-nie kruszące i nie piaszczace się. Płyta musi być zeszlifowana aby można ja było kleic tak do podłoża jak i parkiet do płyty. Płyty pod parkiet czy deski zdecydowanie grubsze 16-24mm, zależnie od wielkości elementów parkietowych czy desek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KordekLK 27.09.2010 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Tak właśnie zrobię. Dzięki wielkie za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 29.09.2010 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Tak właśnie zrobię. Dzięki wielkie za pomoc [/quote Płyta OSB jest zabezpieczana przed wilgocią parafiną i jak do patelni z olejem klej nie przywiera, szlifowanie grubym ziarnem ma ją usunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KordekLK 30.09.2010 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Witam,Czy grube ziarno i ścieramy parafinę. A czy nie wystarczą tak jak napisał Parkietkomplex kołki szybkiego montażu bez klejenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 30.09.2010 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Witam, Czy grube ziarno i ścieramy parafinę. A czy nie wystarczą tak jak napisał Parkietkomplex kołki szybkiego montażu bez klejenia? Kołki potraktuj jako wzmocnienie punktowe - dodatkowe, natomiast klejenie pozwala na całościowe zespolenie płyty z podłożem co wpływa m.in. na stabilność podłogi. Zrób to w komplecie ponieważ nie będziesz miał możliwości póżniejszej naprawy.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masllak 02.10.2010 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2010 Mam możliwość zakupić litą deskę Ipoowod C/D dąb grubość 15 mm szerokość 12 mm długość mix 400-2000 , po odlieczeniu podatku jakieś 110 zł za metr. Czy wg speców dobra cena, czy spotkaliście się z tą deską? Jak średnio wychodzi koszt ułożenia takiej deski proszę o radę i pomocDziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drewniana Podłoga 04.10.2010 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 Mam możliwość zakupić litą deskę Ipoowod C/D dąb grubość 15 mm szerokość 12 mm długość mix 400-2000 , po odlieczeniu podatku jakieś 110 zł za metr. Czy wg speców dobra cena, czy spotkaliście się z tą deską? Jak średnio wychodzi koszt ułożenia takiej deski proszę o radę i pomoc Dziękuję Barlinek oferuje nowość polakierowaną litą deskę, szerokości 130 grubość 18 mm, długości 600-1800, fazowana czterostronnie w cenie ok 205 zł (wyższa selekcja drewna). To jest gotowa deska, tylko przykleić do podłoża. Koszt położenia to ok 35 zł z metra... ale zawsze ktoś może zrobić to taniej. Zależy od fachowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masllak 05.10.2010 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Jest róznica w cenie i to znaczna IPOWOOD w klasie C/D ten co wspominałem 129 brutto 22%VAT i też gotowa tylko przykleić miał ktoś z fachowców z tą podłogą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kagi 05.10.2010 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 witam ostatnio kladlismy tego ipowooda, tylko mielismy partie z fioletowa szpachla na sekach , wiec musisz sie spytac sprzedawcy czy to nie to samo ale ogolnie z ipowoodem jest zawsze wszystko ok, bo z barlinkiem bywa bardzo roznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drewniana Podłoga 05.10.2010 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 witam ostatnio kladlismy tego ipowooda, tylko mielismy partie z fioletowa szpachla na sekach , wiec musisz sie spytac sprzedawcy czy to nie to samo ale ogolnie z ipowoodem jest zawsze wszystko ok, bo z barlinkiem bywa bardzo roznie U Barlinka szpachla na sękach to standard w niższych selekcjach np. Dąb Amber za ok 160 zł brutto, ale są deski Barlinka całkowicie bez sęków i przez to droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masllak 05.10.2010 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Co do sprzedawców szkoda gadać człowiek kupując wie więcej niż sprzedający jak wam się podłoga sprawuje ile płaciliście za ułożenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts