WITEKF 22.09.2010 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 (edytowane) Witam,Kończy się budowa mojego domu w Krakowie. Rozpoczęcie: sierpień 2008 rok w roku boomu budowalnego. 200m2 pow. użytkowej w budynku parterowym z użytkowym poddaszem. Garaż przyklejony do bryły domu. Nad garażem pomieszczenie użytkowe. Dach 2-spadzisty, jaskółka. Technologia: cegła pustak max, elewacja styropian + tynk silikonowy, nadbitka i dachówka ceramiczna.Działka 7 ar. I naszło mnie: prawie na każdym etapie popełniono błędy. Sporo z nich uchywiciłem w porę, część już niestety nie.Chcę się podzielić uwagami tego typu, właściwie nieobecnymi na tym forum. Nie będzie więc to dywagacja: czy drewno merbau czy dąb, czy kominek prosty, czy podświetlony. O nie! Ot kilka uwag z budowy "dla wroga". W dowolnej kolejności.PROJEKT i ARCHITEKT:-oczywiście w Krakowie nie ma dobrych architektów, to wszyscy wiedzą. Nie dość, że są niepoprawnie drodzy (ceny od 8KPLN) to jeszcze projektują z błędami. Mój architekt przerysował mój projekt na papier: -okna jednak wyrysował w niestandardowych wymiarach, co skutkowałoby większą ceną za stolarkę okienną (zmieniłem na czas),-wymiary WC i kuchni wyrysował przypadkowo, dzięki czemu typowa płytka podłogowa 30x60 musiałaby być cięta w 2 kierunkach (zmieniłem na czas),-projekty elektr. i wod.-kan. zrobione są niechlujnie (zmieniłem na czas) i niezgodnie z założeniami (wykonanie zupełnie nie zgadza się z projektem-po co więc było płacić za te projekty?),-projekt konstrukcyjny zakładał zbrojenie fundamentów jak pod lądowisko AIRBUSA, podobny projekt na działce obok wykonany przez innego konstruktora założył zero zbrojenia (znalazłem z wykonawcą jednak kompromis),-projekt konstrukcji dachu poszedł do przeróbki przez wykonawców. Oryginalnie zakładał słupy drewniane w pokojach na poddaszu (zupełnie niepotrzebnie), -architekt przed projektowaniem nie był nigdy na działce i w związku z tym nie "uchwycił" znacznego spadku terenu komplikującego budowę. Z map geodezyjnych "nie wyczytał" takiego spadku,-architekt nie znał przyzwyczajeń krakowskiego magistratu i upierając się przy swoich rozwiązaniach doprowadził do konfliktu urząd-inwestor opóźniając proces otrzymania pozwolenia na budowę,-uległem namowie architekta i zrezygnowałem z zaprojektowania wykonania betonowej konstrukcji połaci dachowych, teraz mam regipsy, które kosztowały znacznie więcej niż przewidywany beton i modlę się aby nie "pękały",-architekt wnętrz przydał się wyłącznie przy doborze kolorów ścian i ustawieniu elementów wyposażenia, przełożenia ścianek działowych i dostosowania wymiarów pomieszczeń do płytek 30x60. Przydał się również do poprawy projektu oświetlenia. Na cenę kilku tys. PLN to stanowczo zbyt mało. STAN SUROWY:-budynek niepotrzebnie posadowiłem dość wysoko ponad teren zgodnie z sugestia, aby nie był zbyt nisko w stosunku do graniczącej z nim ulicy. Moglem posadowić o ok. 20cm niżej i też by się nic nie stało. Ulewy w 2010 roku wcale by nie zagroziły budynkowi a mnie zostałoby nieco więcej KPLN w kieszeni,-z uwagi na znaczny spadek "wyszły b. głębokie fundamenty (ściany fundamentowe ponad 2,2m głębokie-wysokie). A wystarczyło część garażu zagłębić w ziemi 1,2m, a pod budynkiem fundamenty właściwie obniżyć (czyli zrobić fundament "schodkowy"),-kierownik budowy nie zadbał o właściwe zasypanie fundamentów, co skutkowało uszkodzeniem instalacji kanalizacyjnej pod wylewką zerową (na szczęście "uchwycone" przeze mnie przed wykonaniem wylewek),-wykonawca zapomniał o wykonaniu odpowiednich nadproży aby zmieścić rolety okienne,-umowa na wykonanie robót oparta była o cennik za mb, m2, m3 wykonanych prac, które to metry "urosły podczas budowy", z 65KPLN zrobiło się 80KPLN ceny za robociznę,-wykonawca źle odczytał rzut dachu i zamówił zbyt krótkie elementy więźby (domówione ponownie właściwe na mój koszt),-prawidłowe wykonanie nadbitki (nie pod-bitki) stanowi problem dla większości ekip (chodzi o wentylowanie),-uległem namowie wykonawcy i zamiast komina systemowego pod kominek w salonie wykonałem tradycyjny z cegły (jednak większy koszt)WYLEWKI:-lekko unoszą się w narożnikach, co skutkuje zwiększoną ilością kleju do płytek na środku pomieszczeń,-źle wykonane uskoki pomiędzy częścią parkietową podłogi a płytka gresową, co skutkuje koniecznością "nadlewaniem" wylewki przez parkieciarzy i fliziarzy,STOLARKA OKIENNA+DRZWI:-okucia dość delikatne, przy jakimkolwiek siłowaniu się z oknem prowadzi do uszkodzenia prowadnic,-drzwi drewniane tego samego producenta co okna, zrobione są niechlujnie (szczegóły dot. wypełnienia płycin), a nie było możliwości ich obejrzenia przed zakupem (w katalogu wyglądały cudnie), za kilka tys. PLN to nie warto było.TYNKI:-tynki gipsowe to pomyłka, są zbyt miękkie i delikatne. Nigdy więcej!-Szpalety okienne dochodzą zbyt blisko do zawiasów okna-problem z regulacja, malowaniem, czyszczeniem i zakładaniem osłonek.WNĘTRZA:-drzwi wewn. robione na zamówienie zbyt niskie (zły pomiar), co skutkuje "nadlewaniem" nadproży,-drzwi wewn. mają wykonany otwór pod zamek mimo prośby aby tego nie robić,-zupełnie niepotrzebnie poniesiony koszt gładzi gipsowych (zanim się zorientowałem, że na tynku gipsowym nie robi to różnicy, Panowie wykonawcy wygładzili cały parter: koszt KPLN)ELEWACJA:-zbyt nisko wykonana podmurówka,-jedna ze ścian tynkowana 2-krotnie w związku z widocznym "paskiem" przejścia tynku wcześniej wykonanego i później wykonanego (częściowo poniesiony mój koszt)UWAGI LUŹNE:-"pójście na rękę" jakiejkolwiek ekipie bud. nie powoduje wzrostu jakości wykonywanych przez nich prac (nigdy więcej wpłat na czas, darmowej wody i kawy i prezentów świątecznych!)-ilość wyrzucanych z siebie określeń niecenzuralnych w stosunku do wykonawców wzbudza większy respekt. (niestety wchodzi to w krew),-można dziś wybudować dom pod klucz za circa 2KPLN za m2 (u mnie kosztował 3KPLN za m2) CDN Edytowane 26 Września 2010 przez WITEKF byl blad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrogenium 23.09.2010 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Witam, wymiary WC i kuchni wyrysował przypadkowo, dzięki czemu typowa płytka podłogowa 30x60 musiałaby być cięta w 2 kierunkach (zmieniłem na czas), CDN Z takimi życzeniami to do wróżki a nie architekta. Dawno się tak nie uśmiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leaat 23.09.2010 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 ło matko! boje sie czytac cdn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 23.09.2010 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Witam, -umowa na wykonanie robót oparta była o cennik za mb, m2, m3 wykonanych prac, które to metry "urosły podczas budowy", z 65KPLN zrobiło się 80KPLN ceny za robociznę, Więc należało wykonać obmiar powykonawczy, skoro metry się nie zgadzały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 23.09.2010 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Witam, Kończy się budowa mojego domu w Krakowie. Garaż przyklejony do bryły domu. Dach 2-spadzisty, jaskółka. -projekt konstrukcji dachu poszedł do przeróbki przez wykonawców. Oryginalnie zakładał słupy drewniane w pokojach na poddaszu (zupełnie niepotrzebnie), W jaki sposób pozbyli się słupów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 24.09.2010 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 Witam, ELEWACJA: -zbyt nisko wykonana podmurówka, Mógłbyś rozwinąć temat? Jakiej wysokości powinna być podmurówka? Szukałem takich informacji i nihuhu nie znalazłem. Mam w planach u siebie podmurówkę wysoką na 11 do 25cm w zależności od wykonanych spadków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Browar 24.09.2010 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 -drzwi wewn. mają wykonany otwór pod zamek mimo prośby aby tego nie robić, to po co je brałeś ??? -zupełnie niepotrzebnie poniesiony koszt gładzi gipsowych (zanim się zorientowałem, że na tynku gipsowym nie robi to różnicy, Panowie wykonawcy wygładzili cały parter: koszt KPLN) Bzdura - chyba że panowie od gładzi tacy jak od reszty... -"pójście na rękę" jakiejkolwiek ekipie bud. nie powoduje wzrostu jakości wykonywanych przez nich prac (nigdy więcej wpłat na czas, darmowej wody i kawy i prezentów świątecznych!) Pójść na rękę ekipie - rewaelacja poprostu! Prezenty świąteczne... Stary gdzieś Ty się uchował???? Jak tacy ludzie się biora za budowę domu to potem powstają takie głupie wątki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 24.09.2010 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 to po co je brałeś ??? Jak tacy ludzie się biora za budowę domu to potem powstają takie głupie wątki... Czemu głupie wątki, ja chętnie poczytam dalej. Też po czasie widzę, że mogło być w paru sprawach inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 24.09.2010 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 wątek jak najbardziej przydatny. Już zbieram swoje skromne doświadczenia, aby to wpisać - może ktoś skorzysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WITEKF 26.09.2010 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2010 a co Cie tak rozbawilo, co? Jaka wrozka? Dlaczego architekt wnetrz rozrysowal scianki dzialowe, tak jak sie nalezy, a architekt od projektu juz nie? dawno sie tak nie wkurzylem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WITEKF 26.09.2010 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2010 po co je bralem? Bo czekalem juz na nie 4 miesiace i chce zaczac mieszkac, a nie czekac nastepne 4. Proste. Panowie od gladzi mogli tylko skorygowac nierownosci. A nie walic gladz w 5 warstwach. O to chodzi. A tynki mam tak zrobione, ze inne ekipy i sasiedzi budujacy w okolicy od wiekow takich nie widzieli, kumasz?Pojscie na reke oznaczalo kupienie 5 flaszek wodki, wiec nic wielkiego. No chyba, ze traktuje sie ekipy i budujacych jak bande przyglupow, wtedy jakikolwiek maly gest to wielkie och!Glupie watki? Pokaz mi swoj dom pewnie idealny, ja pokaze swoj. Porownamy jakosc wykonania. Acha, masz zajefajny podpis-wszystko jasne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WITEKF 26.09.2010 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2010 doswiadczen masa i chetnie sie podziele, ale juz na priva lub mailem. Jak mam czytac odpowiedzi pseudomądrali, to mi sie w glowie gotuje krew. Jak komus nie odpowiada temat tego watku to po co tu zaglada? Tak to jest jak sie ma za duzo czasu w domu albo w pracy i glupoty sie wypisuje w kazdym watku. Hawk! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WITEKF 26.09.2010 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2010 nie sadze, aby podmorowka miala miec wysokosc X lub Y. Z pewnoscia nie ma takich standardow. U mnie jest na tyle nisko, ze ciezko teraz bedzie ja przykryc czyms sensownym, np. kamieniem, klinkierem (strzelam przykladami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WITEKF 26.09.2010 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2010 Więc należało wykonać obmiar powykonawczy, skoro metry się nie zgadzały. jaki pomiar powykonawczy? Przeciez metry urosly w stosunku do wyceny a nie projektu! Wykonanie jest zgodne z projektem, ale wycena byla zanizona pewnie celowo, czego nie sprawdzielm dokladnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WITEKF 26.09.2010 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2010 ło matko! boje sie czytac cdn Nie, nie ma sie czego bac, warto jednak zasiegac SZCZERYCH opinii tych, ktorzy budowe maja za soba. Szkoda tracic czasu na watki typu: czy "led czy halogen" bo to kompletnie nie ma znaczenia przy budowie i kosztach. Takich szczerych opinii jak na lekarstwo w tym forum: wszyscy sa mistrzami od budowania, popijaja kawe na urlopie a domy same sie buduja w tym czasie, bo maja najlepsze ekipy na swiecie przeciez. Do bledow nikt nie chce sie przyznac, ale do sukcesow kazdy. Jak tez mam mase sukcesow na tej budowie i mase rozwiazan przynoszacych realne oszczednosci, ale o tym nie bede pisac, bo przynajmniej dwoch mędrków z tego wątku może przecież sypnąc nimi jak z rękawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WITEKF 26.09.2010 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2010 W jaki sposób pozbyli się słupów? Rzut mojego laickiego oka na projekt + sugestia cieśli+ porada doświadczonego konstruktora z 40 letnim stażem podparta obliczeniami i dało się słupy wywalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 26.09.2010 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2010 Rzut mojego laickiego oka na projekt + sugestia cieśli+ porada doświadczonego konstruktora z 40 letnim stażem podparta obliczeniami i dało się słupy wywalić. No to zdradź jaka to porada - może inni skorzystają Ja też mam dwuspadowy dach i dwie płatwie 13metrowe, które niestety ale muszą być podparte w środku słupami. U Ciebie wyczytałem że też dach 2-spad stąd moja ciekawość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WITEKF 27.09.2010 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 No to zdradź jaka to porada - może inni skorzystają Ja też mam dwuspadowy dach i dwie płatwie 13metrowe, które niestety ale muszą być podparte w środku słupami. U Ciebie wyczytałem że też dach 2-spad stąd moja ciekawość. Musisz porozmawiac z kumatym konstruktorem. Ja nim nie jestem choc z uwagi na wyksztalcenie inz. pewne rzeczy zobaczyc mi latwiej. Jak chocby sposob przenoszenia sil (obciazen) z konstrukcji na sciane kolankowa, czy podstawy slupow. Platwie sa pod czy nad jetkami? Tego nie da sie w mailu wytlumaczyc a bez projektu jeszcze gorzej. Ale widze z Twojego dziennika, ze na oko masz dobrze zrobione wieńce, zgodnie z wytycznymi, ktore widzialem w czasopismie Inzynier Budownictwa (polecam, jak masz dostep)-tam znadziesz mase powaznych art. na temat hydroizolacji fundamentow, podlog na gruncie, wentylacji, ogrzewania, konstrukcji nadprozy, wieźb dachowych itp. Taka konstrukcja wienca zapewnia max. zabezpieczenie (scian szczytowych) przed silnymi podmuchami wiatrow (odpowiedni artykul rowniez w Inz. Bud.). Na dzis tyle, wracam do pracy, nie wiem, kiedy wroce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekBudujeDomek 27.09.2010 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Bardzo ciekawy i pożyteczny wątek. Zachęcam wszystkich do dzielenia się wiedzą na temat swoich błędów - w końcu najłatwiej uczyć sie na cudzych.Ja jeszcze nie mam czym się dzielić, czekam jednak na dalsze posty w tym temacie.WITEKF: Nie zrażaj się. Dawaj dalej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 27.09.2010 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Pozbycie się słupów również sugerował mój kierbud, który jednocześnie miał uprawnienia by to zrobić. Nie skorzystałam - dla mnie te słupy miały być ozdobą. Ale tłumaczył mi, jak to się robi i choć nie zapamiętałam, to wiem, że możliwe. Witekf, nie dziw się, że ludzie żartują. Ja dom wybudowałam i mogę spokojnie powiedzieć - żebym miała takie problemy, o jakich ty piszesz, to byłabym szczęściarą. Niewyliczone płytki! Ja mam ścianę działową przekoszoną. Nie byłoby wiadomo, od którego boku je obliczać . Wiem, mogłam nie odebrać. Ale już wolałam krzywą ścianę, niż przedłużanie czasu pobytu tych paproków na budowie. I bynajmniej nie była to zbyt tania ekipa. Z twoich postów wynika po prostu dość duży perfekcjonizm i mała tolerancja na błędy. Wybacz, spora liczba budujących chciała by mieć twoje problemy. Jeżeli chcesz pooglądać prawdziwe fuszerki, to był kiedyś taki wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts