Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

100 błędów, które popełniłem przy budowie domu

WITEKF

Recommended Posts

Ja mam projekt gotowy z Archonu ....

- w projekcie był wymiar pod drzwi 200 i tak zostawili - nei wzieli pod uwage że to jest samo skrzydło i nalezy dodac na oscieznice...musialem podcinac nadproza by drzwi weszły ...

Jeżlei masz projekt z Archonu to znajdź zestawienie stolarki okiennej i drzwiowej. Przy drzwiach masz podane wymiary drzwi jak i "światła drzwi" czyli otworu... Patrząc tylko na rzuty rzeczywiście można się pomylić.

- nigdy wiecej nie zdecydowal bym sie na wentylację oparta na kominkach dachówkowych - to nie ma prawie ciągu

u mnie ciągnie aż miło ;) Oczywiście tylko w zimie bo w lecie żadna wentylacja grawitacyjna nie działa...

- u mnie tez zle wylewkarze zrobili roznice poziomów do tego krzywo - a gosc byl polecany na forum...

mi robił wylewkarz z czarnej listy tego forum a parkieciarz piał z zachwytu bo dawno takiej wylewki nie widział :p

- ocieplenie - nie dalid odatkowej siatki na narozach i teraz pęka - rysuje - mam nadzieje ze przed tynkiem wyklucze

Przed położeniem tynku trzeba koniecznie dobrze to zasiatkować - i zwórcić uwagę żeby "wtapiali siatkę" a nie "zasmarowywali" tzn. najpierw klej. potem wtapianie siatki i na wierzch cieniutko klej.

podstawa to dopilnowac kominy tak aby nie ciekły - u mnie juz raz było poprawiane

Jeżeli z klinkeiru to PEŁNA CEGŁA! Jak już się ktoś koniecznie uprze na dziurawkę to: pełna spoina, czapa z blachy i na koniec dobrze zaimpregnowac preparatem typu "woda-stop" do klinkieru...

Browar

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

u mnie ciągnie aż miło ;) Oczywiście tylko w zimie bo w lecie żadna wentylacja grawitacyjna nie działa...

Browar

u mnie tez nie ciagnie a zazwyczaj dmucha. Jak sie okazuje dachowki-kominki nie nadaja sie do wentylacji jedynie do odpowietrzania kanalizacji :-(

U mnie tez parkieciarze sie zachwycali wylewkami, a ekipa od plytek juz nie :-(

u mnie tez nie ciagnie a zazwyczaj dmucha. Jak sie okazuje dachowki-kominki nie nadaja sie do wentylacji jedynie do odpowietrzania kanalizacji :-(

Proponuję więc poczytać:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?114044-O-wentylacji-co-i-po-co-wzdłuż-i-w-poprzek!&highlight=obrz%C4%99d

U mnie tez parkieciarze sie zachwycali wylewkami, a ekipa od plytek juz nie :-(

To ciekawe bo nierówności przy kładzeniu płytek łatwo zniwelować klejem, a przy parkiecie nie ma takich możliwości...

Browar

To ciekawe bo nierówności przy kładzeniu płytek łatwo zniwelować klejem, a przy parkiecie nie ma takich możliwości...

Browar

Oczywista oczywistosc, tylko, ze zamiast klasc 10m2 plytek na godzine na grzebieniu, mamy zabawe ze smarowaniem grubych warst kleju na srodku pomieszczenia. Kleju i czasu szkoda=$$$

wygląda na to, że trzeba zwolnić się z pracy żeby dom zbudować i kłąć kląć kląć.... to chyba jedyne co wbudowaniu by mi się podobało (hi,hi). Właściwie to mam ochotę kupić dom prefabrykowany, choćby i w szkielecie, szkoda życia na opisywane powyzej problemy.... ale WITEKF gratulacje - taka docieliwość, staranność, energia.... weź te swoje teksty i książkę wydaj, zarobisz na pewno, zwłaszcza jak dodasz coś wesołego. W końcu powiesz - nie ma tego złego, dom mi spieprzyli ale dzięi temu zarobiłem na nowy...

Pozdrawiam i życzę miłego mieszkania - Andrzej

• 7 years później...