Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podwyższanie działki

bnq

Recommended Posts

Witam!

Mój sąsiad ma podmokłą działkę. Teraz chce postawić tam dom i zaczął nawozić ziemię. Jego działka była najniższa w okolicy (podmokłej) i przez większą część roku stała tam woda. Teraz nasypał już ponad metr ziemi i zaczynamy mieć obawy że teraz w razie deszczu woda będzie zalewała nas, szczególnie że zasypał też rów. Rów nie był niestety naniesiony na żadne mapy, ale zapewniał odwodnienie całej okolicy.

Próby rozmów z sąsiadem nic nie dają. Co można z tym zrobić ? Czy można tak dowolnie podnosić działkę ?

Jak może was zalewać skoro jego działka była najniżej położona? Jeżeli podniesie ja powyżej waszej to wtedy możecie mieć jakiekolwiek obawy. Co do rowu skoro nie było go na mapie to tak jakby nie istniał i był zapewne zrobiony kiedyś przez kogoś bez żadnej zgody . Nie wiem czy wiesz ale odprowadzanie wody ze swojej posesji do rowów, potoków itp. wymaga zezwolenia. Każdy wodę ze swojej posesji powinien zagospodarować na swojej działce, lub po uzyskaniu zgody możne odprowadzić ja np. do rowu. Faktem jednak jest że 90% a możne i więcej budynków które odprowadzają taką wodę ze swojej posesji robią to nielegalnie. Jeżeli masz jakieś obawy co do tego czy sąsiad może podnosić teren idź do nadzoru budowlanego i tam zgłoś swój problem, jeżeli sąsiad robi to nielegalnie oni na pewno zareagują.