bnq 22.09.2010 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Witam!Mój sąsiad ma podmokłą działkę. Teraz chce postawić tam dom i zaczął nawozić ziemię. Jego działka była najniższa w okolicy (podmokłej) i przez większą część roku stała tam woda. Teraz nasypał już ponad metr ziemi i zaczynamy mieć obawy że teraz w razie deszczu woda będzie zalewała nas, szczególnie że zasypał też rów. Rów nie był niestety naniesiony na żadne mapy, ale zapewniał odwodnienie całej okolicy.Próby rozmów z sąsiadem nic nie dają. Co można z tym zrobić ? Czy można tak dowolnie podnosić działkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 22.09.2010 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Jak może was zalewać skoro jego działka była najniżej położona? Jeżeli podniesie ja powyżej waszej to wtedy możecie mieć jakiekolwiek obawy. Co do rowu skoro nie było go na mapie to tak jakby nie istniał i był zapewne zrobiony kiedyś przez kogoś bez żadnej zgody . Nie wiem czy wiesz ale odprowadzanie wody ze swojej posesji do rowów, potoków itp. wymaga zezwolenia. Każdy wodę ze swojej posesji powinien zagospodarować na swojej działce, lub po uzyskaniu zgody możne odprowadzić ja np. do rowu. Faktem jednak jest że 90% a możne i więcej budynków które odprowadzają taką wodę ze swojej posesji robią to nielegalnie. Jeżeli masz jakieś obawy co do tego czy sąsiad może podnosić teren idź do nadzoru budowlanego i tam zgłoś swój problem, jeżeli sąsiad robi to nielegalnie oni na pewno zareagują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 22.09.2010 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Na podnoszenie terenu z tego co mi wiadomo wymagane jest pozwolenie. Było na forum wiele razy.http://forum.muratordom.pl/showthread.php?86052-podniesienie-terenu-sprzeciw-s%C4%85siada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts