Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Spodobał mi się poniższy projekt:

http://gotowe-projekty-domow.dom.pl/kr_willa_z_garazem.htm

Wygląda jak zwykła polska kostka, ale jednak ma coś w sobie, moim zdaniem. Wiem, że to coś szereg rzeczy na elewacji (nie wiem jak się fachowo nazywają) i okna , które odróżniają ten projekt od typowej kostki. Podobno taka elewacja jest bardzo droga w wykonaniu.

Jak oceniacie ten projekt?

Planuję dom w podmiejskiej okolicy (miasto wojewódzkie). Wokół same domy jednorodzinne , zwykle parterowe lub z poddaszem. Zastanawiam się , czy nie będzie za bardzo rzucał się w oczy. Rzeczywiście uważam , że garaż psuje trochę efekt. Rozwiązaniem byłby garaż pod domem, ale to dodatkowe koszty. Poza tym taras jest bez zadaszenia. To chyba może być problem, nie?

A propos Konstancina. Słyszałem stwierdzenie "styl konstanciński". Co to jest? Macie jakieś zdjęcia takich domów?

darek2009 w Konstancinie budowane są właśnie domy o takim wyglądzie zewnętrznym, jak ten wskazany przez Ciebie. Bo takie tam są wymogi, jak w np. rejonie Zakopanego są wymogi budowania domów w stylu zakopiańskim.

Mam wrażenie, że ten dom może być za bardzo widoczny w twoim rejonie i tam gdzie masz działkę.

Typowa architektura Konstancina

konstancin99-1..jpg

twój dom jest o wiele skromniejszy, ale.... dałoby się go wybudować w Konstancinie, tzn. w strefie A, bo w strefie B wymagania są o wiele mniejsze.

Edytowane przez Aleksandryta

Rzeczywiście podobny projekt do konstancińskich domów. Nie wiem, czy jak dom się wyróżnia to dobrze czy źle. Boję się, że będzie wyglądał pretensjonalnie na tle innych typowo katalogowych domów. Plusem jest chyba to , że dom ten nie ma mnóstwa załamań dachu itp. w związku z tym jest chyba prosty w budowie i tym samym tańszy.(?)

A jak oceniacie rozkład pomieszczeń? Czy na 140 m2 rozkład pokojów jest optymalny? Jak wam się wydaje uda się jeszcze wykroić jeszcze jeden pokój?

A te?

http://www.tooba.pl/projekt-domu-Szmaragd/a,s_pd,idp,11360.html

A ten jest bardzo ciekawy. oczywiście nie musisz swojego oblepiać paskowcem :p

http://www.tooba.pl/projekt-domu-Z29/a,s_pd,idp,5985.html

5985,71742_med..jpg

Ma dodatkowy pokój na dole, a to jest bardzo ważne. Pralnia, łazienka z prysznicem i za garażem pomieszczenie gospodarcze. Tarasu nie musisz budować, bo garaż jest w obrysie budynku. Taki duży taras potraktuj jako kaprys ;)

A nie sorry jest poza obrysem....

Edytowane przez Aleksandryta

Myślę, że ten dom trzeba przeprojektować w wewnątrz. Myślę, że kotłownie z góry można by przenieść do pomieszczenia za garażem. A zamiast kotłowni na górze zrobić garderobę. Nie wiem tylko czy uda się wykroić dodatkowy pokój na dole. Nie mam pomysłu. Jak myślicie da radę zrobić dodatkowy pokój na dole?

Pokój na dole dałoby radę wykroić z części salonu. Na jaki opał ma być kotłownia? To bardzo ważne przy wyborze projektu.

Tytułowy projekt to według mnie kiepski program użytkowy opakowany w ozdobną elewację (wprawdzie to rzecz gustu, ale ozdobna niekoniecznie równa się pięknej). Proponuję wyobrazić sobie, jak wyglądałby ten dom, gdyby z jakichś względów wykończenie elewacji zostałoby odłożone w czasie. Ze względu na "ustawność" pomieszczeń lepsze byłoby jedno większe okno w sypialniach, a nie dwa małe na dwóch ścianach, ale zmiana tego rozwiązania zrujnowałaby z kolei elewacje. Jedna łazienka, małe wc na parterze, trzy sypialnie - jednym słowem nic ciekawego. Duży wiatrołap z małą szafą, ogólnie duże straty na komunikację, jak na dom piętrowy. Kotłownia na pietrze - w grę wchodzi tylko gaz lub prąd. Schody bez spocznika. Takie wady na szybko.

Raczej nie jest to dom na podmiejskie osiedle zabudowane najchętniej wybieranymi domami według projektów gotowych. Pasowałby na działkę w mieście czy do wspominanego Konstancina. Chociaż z drugiej strony na moim osiedlu jest już taka paskudna różnorodność (bez linii zabudowy), że i piętrus pomiędzy parterówkami z poddaszem lub bez już by wiele nie pogorszył sprawy.

Ramzesokształtnych, przynajmniej w moich stronach, buduje się dużo. Zawiła bryła, łuki, przypory, wykusze, wymyślny dach i garaż w przód. Nie mój gust. Wolę już ten garaż z tarasem przy willi.

Jeżeli Twoim zdaniem dom wymaga tak dużego przeprojektowania, to nie ma co - trzeba jeszcze szukać.

Edytowane przez bowess

Dzięki wszystkim za opinie. Macie rację ten dom wymaga zbyt wielu poprawek. Szukam domu ok. 15 m2 parterowego lub z piętrem, ale nie poddaszem (uważam, że skosy są niefunkcjonalne) i z czterema pokojami plus salon.

Znalazłem coś takiego:

http://www.dobredomy.pl/projekt/pegaz

Co o tym sądzicie?

W kosztorysie do stanu pod klucz jest suma 400 tys.Jak to jest z kosztorysami? Zwykle rzeczywista cena budowy jest wyższa czy udaje się zejść z ceny?

Spodobał mi się poniższy projekt:

Wygląda jak zwykła polska kostka, ale jednak ma coś w sobie, moim zdaniem. Wiem, że to coś szereg rzeczy na elewacji (nie wiem jak się fachowo nazywają) i okna , które odróżniają ten projekt od typowej kostki. Podobno taka elewacja jest bardzo droga w wykonaniu.

Jak oceniacie ten projekt?

Mnie się nie podoba ten akurat.Ale za to ten juz zaproponowany :http://www.tooba.pl/projekt-domu-Z29/a,s_pd,idp,5985.html ŚWIETNY!!!!!

Dzięki wszystkim za opinie. Macie rację ten dom wymaga zbyt wielu poprawek. Szukam domu ok. 15 m2 parterowego lub z piętrem, ale nie poddaszem (uważam, że skosy są niefunkcjonalne) i z czterema pokojami plus salon.

Znalazłem coś takiego:

http://www.dobredomy.pl/projekt/pegaz

Co o tym sądzicie?

W kosztorysie do stanu pod klucz jest suma 400 tys.Jak to jest z kosztorysami? Zwykle rzeczywista cena budowy jest wyższa czy udaje się zejść z ceny?

ależ tragicznie mała kuchnia,dla mnie porażka...duuuuuuzy minus...ale wizualnie ślicznyyyyy :)

Pegaz bardziej skomplikowany jeżeli chodzi o bryłę, ale wygląd zewnętrzny bardziej mi odpowiada. Kuchnia rzeczywiście malutka w porównaniu do reszty domu. Czy faktycznie potrzebujecie tak dużej przestrzeni jadalnej i salonowej, czy planujecie inne zagospodarowanie części dziennej? Razem to prawie 50m2, więc można poszaleć.

Uważam, że warte uwagi są projekty Zx26 czy Zx8 (wariant z podwójnym garażem), ale tu koszt budowy może być za wysoki. Pegaz z instalacjami również wyjdzie około pół miliona, więc niemało.

A propos kosztów - niestety nie są one zawyżone. Znacząco zejść z tych kwot można jedynie poprzez włożenie znaczącej robocizny własnej.

Zx8 jest szczególnie fajny. Małe pytanie. Przepraszam za ignorancję. Co to jest za materiał na elewacji na piętrze - to ciemne przy oknach? Drewno czy jakieś płytki lub cegły?

Wytłumaczcie mi dlaczego domy w katalogowa a la Ramzes i podobne są tańsze w budowie (wg kosztorysu) niż domy omawiane w tym wątku. Domy ramzesopodobne mają większe dachy z większą ilością załamań, mur ma również załamania są więc trudniejsze w budowie. A domy omawiane w tym wątku mają raczej proste ściany (kostka lub podobne). Z czego wynikają większe koszty przy porównywalnej powierzchni?

Materiału na ściany potrzeba jednak trochę więcej przy pełnym piętrze, no i dwa stropy. Dach dość mocno to rekompensuje, bo jeden przykrywa dwie kondygnacje, ale znowu potrzebne są schody, więcej metrów elewacji do zrobienia. Instalacje mogą być droższe, jeżeli na pietrach łazienki są nie jedna nad druga, a przesunięte względem obrysu. Co mówi kalkulator -1m2 powierzchni użytkowej Ramzesa kosztuje 2886.53zł, a Zx8 2775,48zł, więc bardzo zbliżone.

Na elewacji Zx8 raczej drewno przy oknach, a przy wejściu piaskowiec.

• 2 months później...

Pozdrawiam wszystkich,

ja jestem zwolenniczką domów bez skosów, dlatego zainteresowałam się tym wątkiem. Moim zdaniem powinieneś jaśniej określić jakie masz potrzeby odnoście domu, rozumiem że trzeba pogodzić je również z finansami. Musisz przyjąć ile potrzebujesz i jakich dużych pokoi, co do wielkości kuchni to widzę że masz już jasność. Drugim kryterium, które pomoże ci wybrać odpowiedni projekt to ustawienie domu względem stron świata. Ja osobiście jestem zainteresowana projektem zx26, ale nie jest on może jeszcze ostateczny. Interesują mnie projekty z pełną kondygnacją, interesowałam się z155, który ma prawie pełną kondygnację, a nie przypomina kostki, ale jest dla mnie za mały. Co do kosztów moim zdaniem będą zbliżone i może ciut większe od domów z użytkowym poddaszem, ale zupełnie inny komfort życia za który warto dopłacić. Uważam, że płacenie za powierzchnię pod skosem i ocieplenie dachu w takim domu, a potem brak możliwości w pełni jej wykorzystania jest znacznie mnie opłacalne. Znam już kilku inwestorów, którzy takie domy postawili i nie są zadowoleni. Natomiast co do elewacji ja na swoim przyszłym domu planuje zastosowanie płyt i klinkieru aby zmniejszyć optycznie wysokość budynku i uniknąć wrażenia kostki. W projektach studia z500 bardzo często stosowane są takie zabiegi, jeżeli budynek wyglądał by zbyt kolosalnie, najczęściej stosują drewno układane poziomo na elewacji, albo właśnie bryłę garażu zakończoną daszkiem lub tarasem, w ten sposób przełamują wrażenie kostki. Często tez stosują dwa rożne kolory ścian elewacji.