basbur 23.09.2010 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 sytuacja mianowicie wyglada tak: mam nieocieplony z zew dom, wstawione okna, drzwi, brame garazowa, w pazdzierniku beda robione tynki cem-wap, w listopadzie ma wejsc ekipa od podlogowki i ogrzewania, potem chcielismy zrobic posadzadzki i jak sie da to jeszcze cos przez zime pogrzebac. Pytanie brzmi: czy jak dam welne na poddasze to czy od tynkow i posadzek nie wlezie mi w nia wilgoc? z kolei jak nie dam welny, to bede ogrzewac kosmos, nie? chcemy ogrzewac i wietrzyc (ogrzewac poki nie ruszy podlogowka grzejnikami elektrycznymi czy jakims innym osuszaczem).bedzie dobrze? pozdrawiam,blondynka;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monti2008 23.09.2010 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Ocieplaj poddasze po tynkach.Inaczej wełna wchłonie wilgoć ze ścian. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 23.09.2010 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Czy tynki robicie również na poddaszu czy tylko na parterze? Dużo osób mówi, aby ocieplać po tynkach bo inaczej wilgoć wlezie. Ale przy dobrze położonej paroizolacji i regularnym wietrzeniu nie powinno się nic zdarzyć. U mnie na dole były robione tynki i wylewki, gdy wełna w stropie drewnianym osłonięta była jedynie folią paroizolacyjną. Nic się z nią nie działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basbur 23.09.2010 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 dzieki za odpowiedzi, tynki robimy rowniez na poddaszu, welne ewentualnie polozylibysmy po tynkach, jak lekko przeschna. Czy powinnismy polozyc ja po tynkach i posadzkach? posadzki tez dadza duzo wilgoci, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 23.09.2010 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Owszem, ale już nie tyle, co tynki. Jak macie rozwiązaną konstrukcję dachu? Pełne deskowanie, czy membrana paroprzepuszczalna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basbur 23.09.2010 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Martinezio, mamy pelne deskowanie, na deskach papa i gont. Jesli polozymy te welne to z kolei dac na nia folie czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 24.09.2010 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 I pamiętaj o szczelinie wentylacyjnej między deskowaniem a wełną. Niech para wodna ze schnących tynków i posadzek ma gdzie wyjść. Bo jak wełna zakiśnie, to dopiero poznasz, co to skręcanie włosków w nosie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basbur 24.09.2010 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 dzieki za Wasze rady;)ja myslalam, zeby welne polozyc dopiero jak tynki przeschna, nie przed nimi - ma to sens czy polozyc od razu, zanim wejda tynkarze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 24.09.2010 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 No zawsze lepiej położyć wełnę, gdy już są tynki zrobione - zdrowsze to dla wełny Nie tylko pod kątem wilgoci, ale i zabrudzenia - tynkowanie to strasznie brudna robota i później, jak nie jest dobrze pozabezpieczane, to wszędzie jest nabryzgane szprycem i tynkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts