Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

sytuacja mianowicie wyglada tak: mam nieocieplony z zew dom, wstawione okna, drzwi, brame garazowa, w pazdzierniku beda robione tynki cem-wap, w listopadzie ma wejsc ekipa od podlogowki i ogrzewania, potem chcielismy zrobic posadzadzki i jak sie da to jeszcze cos przez zime pogrzebac. Pytanie brzmi: czy jak dam welne na poddasze to czy od tynkow i posadzek nie wlezie mi w nia wilgoc? z kolei jak nie dam welny, to bede ogrzewac kosmos, nie?

chcemy ogrzewac i wietrzyc (ogrzewac poki nie ruszy podlogowka grzejnikami elektrycznymi czy jakims innym osuszaczem).

bedzie dobrze?

pozdrawiam,

blondynka;)

https://forum.murator.pl/topic/148379-k%C5%82a%C5%9B%C4%87-we%C5%82n%C4%99-w-takiej-sytuacji-pomocy/

Czy tynki robicie również na poddaszu czy tylko na parterze?

Dużo osób mówi, aby ocieplać po tynkach bo inaczej wilgoć wlezie. Ale przy dobrze położonej paroizolacji i regularnym wietrzeniu nie powinno się nic zdarzyć.

U mnie na dole były robione tynki i wylewki, gdy wełna w stropie drewnianym osłonięta była jedynie folią paroizolacyjną. Nic się z nią nie działo.

dzieki za odpowiedzi, tynki robimy rowniez na poddaszu, welne ewentualnie polozylibysmy po tynkach, jak lekko przeschna. Czy powinnismy polozyc ja po tynkach i posadzkach? posadzki tez dadza duzo wilgoci, prawda?
I pamiętaj o szczelinie wentylacyjnej między deskowaniem a wełną. Niech para wodna ze schnących tynków i posadzek ma gdzie wyjść. Bo jak wełna zakiśnie, to dopiero poznasz, co to skręcanie włosków w nosie ;)
No zawsze lepiej położyć wełnę, gdy już są tynki zrobione - zdrowsze to dla wełny ;) Nie tylko pod kątem wilgoci, ale i zabrudzenia - tynkowanie to strasznie brudna robota i później, jak nie jest dobrze pozabezpieczane, to wszędzie jest nabryzgane szprycem i tynkiem ;)