Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GEBERIT - cieknie

R0b3rT

Recommended Posts

Witam.

Mam dziwny problem ze swoim geberitem.

Od samego początku było z nim coś dziwnego. Gdy jest pusty (w momencie gdy zabrakło wody i spłuczka była pusta) zaczyna nabierać wodę do samego pełna i w pewnym momencie zaczyna przeciekać - woda leci do muszli. Po naciśnięciu i spuszczeniu pewnej ilości wody – przestaje lecieć, nabiera wodę i znowu po wypełnieniu zasobnika zaczyna ciec.

Geberit ma 3 lata. Takie coś zdarzało mi się kilka razy - zawsze gdy nie było wody i spuściłem cały zasobnik. Zawsze po kilku spuszczeniach i napełnieniach po prostu zaczynał działać poprawnie. Ale teraz nie mogę sobie z nim poradzić od wczoraj. Rozebrałem go i wyczyściłem cały mechanizm który odpowiada za zamykanie dopływu wody - ale to nie pomogło.

Mieszkam w domku jednorodzinnym i wodę mam z własnej studni. Zauważyłem że w spłuczce jest sporo osadu, czy to może mieć wpływ?? Sam mechanizm zamykający dopływ wody został oczyszczony. Czy przy wkładaniu ma znaczenie jak się ustawi te dolne łopatki, które odpowiadają chyba za stabilność mechanizmu zamykającego dopływ wody? Macie jakieś pomysły jak sobie z tym poradzić?