R0b3rT 23.09.2010 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Witam.Mam dziwny problem ze swoim geberitem.Od samego początku było z nim coś dziwnego. Gdy jest pusty (w momencie gdy zabrakło wody i spłuczka była pusta) zaczyna nabierać wodę do samego pełna i w pewnym momencie zaczyna przeciekać - woda leci do muszli. Po naciśnięciu i spuszczeniu pewnej ilości wody – przestaje lecieć, nabiera wodę i znowu po wypełnieniu zasobnika zaczyna ciec.Geberit ma 3 lata. Takie coś zdarzało mi się kilka razy - zawsze gdy nie było wody i spuściłem cały zasobnik. Zawsze po kilku spuszczeniach i napełnieniach po prostu zaczynał działać poprawnie. Ale teraz nie mogę sobie z nim poradzić od wczoraj. Rozebrałem go i wyczyściłem cały mechanizm który odpowiada za zamykanie dopływu wody - ale to nie pomogło. Mieszkam w domku jednorodzinnym i wodę mam z własnej studni. Zauważyłem że w spłuczce jest sporo osadu, czy to może mieć wpływ?? Sam mechanizm zamykający dopływ wody został oczyszczony. Czy przy wkładaniu ma znaczenie jak się ustawi te dolne łopatki, które odpowiadają chyba za stabilność mechanizmu zamykającego dopływ wody? Macie jakieś pomysły jak sobie z tym poradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 23.09.2010 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Obniżyć poziom wody w spłuczce na pływaku.Przelewa ci się przez zawór spustowy(zabezpieczenie przed przepełnieniem w przypadku awarii zaworu dopuszczającego wodę).Opuść pływak o jeden ząbek i wtedy sprawdź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R0b3rT 23.09.2010 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Proszę o inne propozycje - pływak oczywiście opuszczałem. Wygląda tak jak by się zawieszał i nie zamykał dopływu wody. Natomiast gdy się zamknie prawidłowo i nie cieknie - to przy kolejnym spouszczeniu wody - nie zamyka i woda się przelewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 23.09.2010 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Może być uszkodzona uszczelka zaworu zamykającego dopływ wody. Może też być sam zawór uszkodzony i trzeba by wkład wymienić na nowy. Czy możliwe jest zamknięcie zaworu ręcznie "na siłę" podnosząc pływak palcami do góry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R0b3rT 01.10.2010 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 Już sobie poradziłe.Małe czyszczenie pływaka, oraz trzeba było go dobrze ustawić - wężyk doprowadzający wodę lekko przechylał go na bok i dlatego się nie zamykał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts