Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

impregnacja cegły klinkierowej

Recommended Posts

Witam,

Poszukuję środka do impregnacji płytki klinkierowej (ręcznie formowanej) do wnętrza mieszkania, ale takiego aby byl bezpieczny (nietoksyczny) we wnętrzu oraz żeby po jego zastosowaniu nie pojawił się efekt połysku - bardzo zależy mi aby płytka pozostała naturalnie matowa.

Czy ktoś mógłby polecić jakiś środek sprawdzony i wypróbowany z własnego doświadczenia, bez wyżej opisanych efektów ubocznych?

Pozdrawiam

witaj.. ja osobiście impregnowałem cegłe ręcznie formowaną ( na kominie ) impregnatem o nazwie Sarsil. Cegła zmienia kolor na ciut ciemniejszy ale nie ma połysku. Moja cegła jest porowata a nie gładka - nie wiem jak wyjdzie na gladkim.

Ale pierwsze pytanie to po co impregnować płytki we wnętrzu zwłaszcza że zależy ci aby nie było wizualnych zmian.

• 3 months później...

ten specjalny srodek to olej po prostu olej parafinowy.

Sarsil (impregnat silikonowy) oraz olej raczej sie nie sprawdż wewnatrz. Ich głównym zadaniem jest hydrofobizacja powłoki a tutaj chodzi o cos innego. W przypadku ochrony przed wnikaniem zabrudzeń trzeba użyc środka który robi powłokę (niewidoczną, delikatną ale powłokę). Nie kojarzę dedykowanych środków do tego.

Mozna to zrobic za pomocą dwóch rzeczy:

1. najzwyklejszy grunt ogólnobudowlany - moze byc tez atlas delfin.

2. bezbarwna bejca do drewna w układzie wodnym

Najlepiej sprawdzic to na małej próbce - pomalowac i odczekać do wyschniecia. Jesli widac powłokę to do preparatu należy dodać 20% wody i od nowa.

ten specjalny srodek to olej po prostu olej parafinowy.

. W przypadku ochrony przed wnikaniem zabrudzeń trzeba użyc środka który robi powłokę (niewidoczną, delikatną ale powłokę). Nie kojarzę dedykowanych środków do tego.

Zastosuj impregnat nie SILIKONOWY ale SILOKSANOWY. Wnika w cegłę ale jest przepuszczalny dla pary wodnej.

Wrzuć hasło na forum i znajdziesz nazwy handlowe. ( funkosil chyba ....?)

Luksek,

nie stosuj środków na bazie silikatów, nadają połysk. Jedynym sprawdzonym środkiem do impregnacji klinkieru i kamienia jest impregnat firmy mira. Jest do duński producent chemii budowlanej. Jeden ze środków na bazie oleju palmowego z pewnością nadaje się do impregnacji wewnątrz, produkowany środek używa się do mycia ( wystarczy raz na rok ) jednocześnie jest impregnatem mira 7130 ceramic oil i mira 7210 ceramic wash.

• 2 months później...