luksek 23.09.2010 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Witam,Poszukuję środka do impregnacji płytki klinkierowej (ręcznie formowanej) do wnętrza mieszkania, ale takiego aby byl bezpieczny (nietoksyczny) we wnętrzu oraz żeby po jego zastosowaniu nie pojawił się efekt połysku - bardzo zależy mi aby płytka pozostała naturalnie matowa. Czy ktoś mógłby polecić jakiś środek sprawdzony i wypróbowany z własnego doświadczenia, bez wyżej opisanych efektów ubocznych?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Świerzak 27.09.2010 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 witaj.. ja osobiście impregnowałem cegłe ręcznie formowaną ( na kominie ) impregnatem o nazwie Sarsil. Cegła zmienia kolor na ciut ciemniejszy ale nie ma połysku. Moja cegła jest porowata a nie gładka - nie wiem jak wyjdzie na gladkim. Ale pierwsze pytanie to po co impregnować płytki we wnętrzu zwłaszcza że zależy ci aby nie było wizualnych zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luksek 27.09.2010 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 chodzi mi przede wszystkim o łatwiejsze utrzymanie jej w czystości i zabezpieczenie przed kurzem i pyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moni_j30 29.09.2010 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Luksek... przyłączam się do twojego pytania.Moje płytki były wykonane w cegielni również matowe i chciałabym aby takie pozostały ...Czy masz już je położone, jestem ciekawa efektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luksek 29.09.2010 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Płytki jeszcze nie są położone, na razie dopracowuję szczegóły techniczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ccchudy 14.01.2011 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Proponuje zastosować sarsil klinkier lub sarsil h15 impregnowałem oboma środkami u różnych klientów i oba sprawdziły się rewelacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bind 14.01.2011 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Ja stosowałem specjalny środek do klinkieru Mellerud. Bardzo dobrze chroni cegłe i zabezpiecza. Klinkier pozostaje matowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 14.01.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 ten specjalny srodek to olej po prostu olej parafinowy.Sarsil (impregnat silikonowy) oraz olej raczej sie nie sprawdż wewnatrz. Ich głównym zadaniem jest hydrofobizacja powłoki a tutaj chodzi o cos innego. W przypadku ochrony przed wnikaniem zabrudzeń trzeba użyc środka który robi powłokę (niewidoczną, delikatną ale powłokę). Nie kojarzę dedykowanych środków do tego. Mozna to zrobic za pomocą dwóch rzeczy:1. najzwyklejszy grunt ogólnobudowlany - moze byc tez atlas delfin.2. bezbarwna bejca do drewna w układzie wodnymNajlepiej sprawdzic to na małej próbce - pomalowac i odczekać do wyschniecia. Jesli widac powłokę to do preparatu należy dodać 20% wody i od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Croolick 14.01.2011 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 ten specjalny srodek to olej po prostu olej parafinowy. . W przypadku ochrony przed wnikaniem zabrudzeń trzeba użyc środka który robi powłokę (niewidoczną, delikatną ale powłokę). Nie kojarzę dedykowanych środków do tego. Zastosuj impregnat nie SILIKONOWY ale SILOKSANOWY. Wnika w cegłę ale jest przepuszczalny dla pary wodnej. Wrzuć hasło na forum i znajdziesz nazwy handlowe. ( funkosil chyba ....?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marqo 17.01.2011 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Luksek,nie stosuj środków na bazie silikatów, nadają połysk. Jedynym sprawdzonym środkiem do impregnacji klinkieru i kamienia jest impregnat firmy mira. Jest do duński producent chemii budowlanej. Jeden ze środków na bazie oleju palmowego z pewnością nadaje się do impregnacji wewnątrz, produkowany środek używa się do mycia ( wystarczy raz na rok ) jednocześnie jest impregnatem mira 7130 ceramic oil i mira 7210 ceramic wash. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pwrenowa 10.04.2011 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Witam. Ja osobiście używam środka firmy KABE o nazwie SILIKON B . Nie pozostawia połysku i doskonale chroni cegły przed wilgocią. A co najważniejsze nie wchodzi w ireakcje z innymi srodkami i nie zostawia nalotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts