Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zbiornik hydroforowy - ciśnienie

majki

Recommended Posts

I w końcu zabrałem sie za to ... i zrobiłem :)

Tak jak pisał free_shop :)

- wyłączyłem pompę, spuściłem wodę ze zbiornika aż do momentu pojawienia się poziomu od góry na wodowskazie. Dopompowywałem jeszcze powietrze w czasie, żeby woda zlatywała, bo przy prawie ciśnieniu zerowym nie chaiła lecieć.

- jak poziom wody pojawił sie od góry na wodowskazie, zamkąłem kran, ciśnienie w zbiorniku było 0 bar.

- włączyłem pompę

Wody o niebo więcej niż do tej pory między włączeniami pompy, pompa pracuje dłuzej ale rzadziej. Cisnienie ustawione na zbiorniku między 2,5-4,5 bara

pozdrawiam, majki

• 6 years później...

Odświeżę temat może ktoś czyta i będzie mi mógł pomóc.

Chciałem zrobić jak kolega wyżej, ale chyba coś robię źle.

Więc tak mam zbiornik ocynkowany 150 l

-wyłączyłem hydrofor

-spuściłem wodę w zbiorniku do 1/3 na rurce wodoskazu

-spuściłem całe ciśnienie ze zbiornika (aż przestało syczeć)

-włączyłem hydrofor

ciśnienie włączenia - wyłączenia 2,2-4,2

i teraz tu pojawia się problem przed spuszczeniem wody sprawdziłem ile jest wody między załączeniami i było to około 12-13 l a po zastosowaniu powyższego opisu jest coś w granicach 8l.

Czy robię coś źle jak tak, to w którym miejscu zależy mi na zwiększeniu ilości wody między załączeniami czy jest to możliwe w moim przypadku.

W ogóle ile powinno być wody w zbiorniku 150l pomiędzy załączeniami 2,2-4,2

Odświeżę temat może ktoś czyta i będzie mi mógł pomóc.

Chciałem zrobić jak kolega wyżej, ale chyba coś robię źle.

Więc tak mam zbiornik ocynkowany 150 l

-wyłączyłem hydrofor

-spuściłem wodę w zbiorniku do 1/3 na rurce wodoskazu

-spuściłem całe ciśnienie ze zbiornika (aż przestało syczeć)

-włączyłem hydrofor

ciśnienie włączenia - wyłączenia 2,2-4,2

i teraz tu pojawia się problem przed spuszczeniem wody sprawdziłem ile jest wody między załączeniami i było to około 12-13 l a po zastosowaniu powyższego opisu jest coś w granicach 8l.

Czy robię coś źle jak tak, to w którym miejscu zależy mi na zwiększeniu ilości wody między załączeniami czy jest to możliwe w moim przypadku.

W ogóle ile powinno być wody w zbiorniku 150l pomiędzy załączeniami 2,2-4,2

Spuść całą wodę ze zbiornika, czym robisz miejsce dla powietrza, dopompuj zbiornik powietrzem, producent zazwyczaj podaje do ilu, ale jak dopompujesz do 1atm to powinno być OK. Wtedy dodajesz wode.

NIe wiem ile to jest 1/3 na rurce wodowskazu. Ale załózmy że masz w tej chwili 75L wody. To masz i 75L powietrza. Jak 75L powietrza sprężysz do 2 atm, to zrobi się go 1/3 czyli 25L powietrza.

A jak sprężysz do 4atm to zrobi się go 1/5 czyli 15L. Roznica to 10L. WIec tyle wody masz między wyłączeniem a włączeniem. Jak chcesz mieć więcej wody pomiedzy punktami pracy potrzebujesz więcej powietrza.

Jeśli wstępnie pusty zbiornik dopompujesz do 1atm, to po sprężeniu do 2atm, objętość powietrza spadnie do 75L. Po sprężeniu do 4atm objętość spadanie do 37,5L wiece dostaniesz włąsnie 37,5L miedzy włączeniem a wyłączeniem.

NIe ma jednej właściwej ilości wody miedzy załączeniami. Moze byc i 1L ale pompa długo nie pożyje wtedy :-(