Marcin_szereg 31.10.2010 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 5. Wentylację mechaniczną z rekuperacja można wykonać za około 2.000zł (samemu) lub nie więcej jak 5.000zł (zlecając) bazując na centrali LUNA z zestawem do samodzielnego montażu (koszt około 2.000zł) , lub samej centrali LUNA (koszt około 1.300zł). Niemożliwe! Dwa lata temu dostałem wycenę wentylacji mechanicznej z rekuperacją i opiewała ona na 30 000 (trzydzieści tysięcy) złotych!!! Był to projekt zrobiony dla domu już istniejącego z kanałami prostokątnymi przebiegającymi w podłodze poddasza. Sam rekuperator miał kosztować chyba ze 12 000 (z klimatyzacją pod 20 000). Czy to możliwe? Ktoś chciał mnie naciąć, czy ceny aż tak poszły w dół? Dodam tylko, że nie mieszkam w hangarze, tylko w szeregowcu 95metrów kwadratowych plus dobudowane właśnie poddasze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 01.11.2010 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 nie poszły w dół tylko z wm tak jak ze wszystkim, furę kupisz za 20 tys i za 200, coś co z grubsza i na siłę można nazwać rekuperatorem kupisz za 2 tys. ale reku i za 10 tys kupisz, nie wiem na jakim sprzęcie tą wycenę robili ale opcje są dwie, albo cię naciągnęli co jest możliwe albo to wszystko faktycznie mogło tyle kosztować co też jest możliwe, jeśli ktoś zaraz zacznie pieprzyć że naciągacze nie znając szczegółów to znaczy że kołek dosłownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 02.11.2010 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Jakby nie liczyć, to wykonanie WM dla domu do 200m2 w koszcie:- centrala 12.000zł,- koszty materiałów (przewody „kanałowe”, czerpnia, „kratki”, itp.) około 3.000zł,- robocizna około 15.000złRazem 30.000zł jakoś - trudno się broni, ze nie jest „naciągane”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.11.2010 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Dla takiego domku nawet z dobrymi materiałami można spokojnie zejść poniżej 10tyś. no ale tak jak z wszystkim można kilka razy drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 02.11.2010 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 - robocizna około 15.000zł. Licząc wysoką stawkę 50zł/h pracy wychodzi, że 2 osoby będą to robić przez miesiąc. Strasznie ślamazarnie... Nie wiem też, czy tak drogo kształtuje się robocizna w twoim rejonie, ale ja bym się nad taką ofertą 3x zastanowił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_szereg 03.11.2010 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Nie wiem też, czy tak drogo kształtuje się robocizna w twoim rejonie, ale ja bym się nad taką ofertą 3x zastanowił... Raczej niedrogo - mieszkam w Olsztynie... Też się wtedy zastanowiłem (było to dwa lata temu) i odpuściłem temat. Teraz jednak twierdzę, że zrobiłem błąd, że w moim domku wentylacja grawitacyjna nie działa i muszę coś z tym zrobić... Nie wiecie może gdzie szukać wiarygodnych projektantów i ew. wykonawców? Macie jakieś firmy do polecenia? Post Scriptum. Co zrobić z kanałami wentylacji grawitacyjnej po zainstalowaniu WM? Jeśli je zaślepię od strony pomieszczeń to uzyskam słabo izolowane od mieszkania słupy zimnego powietrza wewnątrz domu, czyli mostki termiczne? Dobrze kombinuję? Co więc należy zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 03.11.2010 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Jak je zamkniesz od strony ujścia, to będziesz mieć słupy ciepłego powietrza. Z dwojga złego, lepiej zamknąć je od strony pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.11.2010 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Jak je zamkniesz od strony ujścia, to będziesz mieć słupy ciepłego powietrza. Z dwojga złego, lepiej zamknąć je od strony pomieszczeń. Wcisnąć tam wełnę to chyba też nie duży problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 03.11.2010 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Jakby nie liczyć, to wykonanie WM dla domu do 200m2 w koszcie: - centrala 12.000zł, - koszty materiałów (przewody „kanałowe”, czerpnia, „kratki”, itp.) około 3.000zł, - robocizna około 15.000zł Razem 30.000zł jakoś - trudno się broni, ze nie jest „naciągane”. centrala za 12 to wcale nie naciąganie, materiały za 3 też, tylko robociznę zdrowo dołożyli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_szereg 03.11.2010 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Wcisnąć tam wełnę to chyba też nie duży problem. Duży, ale jest to chyba wykonalne? Nie wiem. Kilka kanałów o przekroju kilku centymetrów i długości 8 metrów... Tak się robi, czy tylko tak Ci się wydaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 03.11.2010 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Jak je zamkniesz od strony ujścia, to będziesz mieć słupy ciepłego powietrza. Z dwojga złego, lepiej zamknąć je od strony pomieszczeń. To lepiej dla pewności zamknąć z dwóch stron. Sam jeszcze nie wiem jak to rozwiąże bo część mam po prostu w kominie - a druga część w czymś takim Komin zapchać jest łatwo (no w miarę łatwo - do jest łatwy do niego dostęp) gorzej z tymi kominami wentylacyjnymi w dachówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 04.11.2010 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 Fajnie poczytać też o WM i kosztach z nią związanych,ale temat jakby inny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts