Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym kleić siatkę na sufit?

rafels

Recommended Posts

Witam.

Odświeżam mieszkanie. Chcę zdrapać starą farbę akrylową z sufitu i starą (odpadającą gdzieniegdzie), spękaną warstwę (pozostałość po "remontach" poprzednich fachwców - budynek sprzedany przez wojsko).

Teraz mam pytania:

Pozostało mi sporo taśmy do spoinowania płyt K-G (taka 5cm na kleju). Czy mogę ją wykorzystać na zagrutowany sufit? Ma to sens? Jeśli nie to kupię właściwa siatkę "z metra".

Czym kleić siatkę? Jakiego środka użyć? W OBI poradzili kłaść na gips szpachlowy.

Czy to dobry pomysł? Jeśli tak, to jakiej marki wybrać?

Na tę siatkę mam zamiar dać warstwę gładzi gipsowej.

Pozdrawiam

Kolego naprawiałem kiedyś u siebie taki sufit ,siatkę kładłem na lekki tynk gipsowy (zakładam, że nie ma wilgoci w pomieszczeniu) typu Rotband lub Goldband firmy Knauf.Sama technologia położenia siatki taka jak przy ociepleniu z zakładami 10-12 cm.Jeśli masz możliwość to wywiń na ściany 10cm.Ja dawałem do styku ze scianą i połączyłem sciane z siatką fizeliną w taśmie(nie powstana zgrubienia na ścianie.Do tej pory 3 lata i nic się nie dzieje.Pamiętaj by dobrze zagruntować sufit,pamiętam że dodatkowo drapałem sufit by stworzyć lepszą przyczepność.Przesychający tynk wyrównasz sobie pacą z gąbką i masz lustro bez zadnych gładzi i szlifowania.

co da siatka jak podloze liche.

sufit bez pekniec konstrukcyjnych oczyscic i zagruntowac gruntem typu kontakt.

Czy Knauf Betonkontakt będzie dobrym środkiem?

po calkowitym wyschnieciu gruntu naniesc pierwsza warstwe 2-3mm gipsu szpachlowego <- tak sie nazywaja nie gladzi.

trzymałbym się jednej firmy, więc Knauf - ma w ofercie "gips szpachlowy"? nie znalazłem na stronie takiego określenia...

po wyschnieciu pierwszego gipsu pokryc go gladzia gipsowa.

Knauf Uniglatt?