silencer7 23.09.2010 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Witam. Proszę o pomoc w rozstrzygnięciu następującej kwestii: czy montować sygnalizator zewnętrzny alarmu czy nie? Skąd ten dylemat? Otóż zderzają się tu dwie opinie - pierwsza jest moja a druga mojej żony Nasz alarm (profesjonalny, przewodowy) jest zamontowany w mieszkaniu w bloku. Niektórym może wydać się dziwne, że alarm jest w mieszkaniu. Spotkałem się już z opiniami typu "A po co ci alarm w mieszkaniu? Rozumiem jakbyś miał wolnostojący dom, no ale w mieszkanie pakować alarm?!". Instalacja alarmowa jest jednak w tym przypadku uzasadniona i nie warta dyskusji. Tak czy siak alarm więc jest, pozostaje tylko kwestia sygnalizatora zewnętrznego. Moja żona twierdzi, że zainstalowanie takiego sygnalizatora na zewnątrz będzie widoczną informacją dla potencjalnych złodziei, że skoro mamy alarm to znaczy, że trzymamy w domu niewiadomo co, bardzo cenne przedmioty itd. Jej zdaniem sygnalizator wewnętrzny wystarczy. W tym momencie nie widać z zewnątrz, że w mieszkaniu jest alarm bo cała instalacja jest w środku. Moje zdanie jest natomiast inne. Ja uważam, że sygnalizator zewnętrzny jest konieczny. W razie włamania zwiększy skuteczność informowania o incydencie. Nie uważam, że będzie on dodatkową zachętą dla złodzieja a wręcz wydaje mi się, że jego widok powinien go odstraszyć od naszego mieszkania. Wydaje mi się, że w dzisiejszych czasach profesjonalny alarm w domu czy mieszkaniu to nie jest jakaś egzotyczna sprawa wzbudzająca zdziwienie czy myślenie typu "kurde co oni trzymają w tej chacie skoro założyli alarm?". Profesjonalny alarm dzisiaj to rzecz powszechna i normalna... (Jeśli się mylę to proszę o poprawienie.) No i zderzam się tymi argumentami z żoną, która stoi przy swoim. Mam prośbę, abyście pomogli rozstrzygnąć ten spór. Wiadomo, że opinie raczej będą subiektywne, ale chciałbym poznać zdanie innych na ten temat, zarówno użytkowników alarmów jak i instalatorów, pracowników ochrony itd. Jakie widzicie zalety zainstalowania zewnętrzego sygnalizatora a jakie wady? Jak to działa na psychikę złodzieja? Z góry bardzo dziękuję za wzięcie udziału w dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.09.2010 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 W systemie monitorowanym sygnalizator jest właściwie zbędny, bo bez niego i tak wszystko zadziała poprawnie. Ale... Jak go nie ma a sam nabijesz się na swoje larmo to przyjadą i zapłacisz, bo nie odwołasz interwencji, bo nie będziesz wiedział, że zagrało... Jest jednak i druga strona tego samego medalu. Jak ktoś chce się włamywać i widzi larmo (sygnalizator czy czujki) to najczęściej idzie do sąsiada, co tego nie ma, bo po co się męczyć nad zamkiem czy szybami, jak i tak zaraz przylecą i przepędzą? A jak alarm wredny i zadziała ZANIM pokonają zamknięcie to już zupełna strata talentu i wysiłków... (dlatego cenię czujki sejsmiczne). Alarm (monitorowany) pomaga w uniknięciu znacznych szkód. Wstaw sygnalizator na klatkę schodową. Polecam ELEKTAL. Jest w metalowej obudowie i wyjątkowo wredny. Tak wkurwi sąsiadów, jak zadziała, że przyjdą z kijem niezależnie od tego czy dali sobie słowo, że olewają problemy innych, czy nie... Zlecą się wszyscy! Takie wymuszenie skuteczności zabezpieczenia.... Przecież sam tego uruchamiał nie będziesz...To niech se wisi... Wisi cicho i nikomu nie przeszkadza... Chyba, żeby.... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts