dorben 23.09.2010 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Witam, przeglądając wątki kominkowe zauważyłam, ze wielu z Was ma profesjonalną wiedzę w temacie, mam nadzieję ze pomożecie mi. Problem w naszym domku jest taki, ze z powodu braku miejsca (salon 20m kw) zrezygnowaliśmy z kominka, który był początkowo projektowany na rzecz kozy. Podstawowym źródłem ogrzewania będzie gaz z butli, jednak chcielibyśmy zredukować koszty i dogrzewac się paląc drewnem. Układ domu jest następujący: ok. 70m na dole, z czego salon(20m) połączony z kuchnia (10m) i korytarzem z klatką schodową-razem ponad 50m połaczonej powierzchni, do korytarza przyległy pokój i wc odzielone ścianka działową (wejście przez drzwi) Nad korytarzem jest spora dziura w stropie, schody drewniane ażurowe, na górze sypianie i łazienka-razem 55-60m kw. Komin przy którym stałaby koza jest między salonem a kuchnią. Teraz pytania: -czy ciepłe powietrze z kozy przejdzie do góry przez klatkę schodową? -Czy ewentualnie można zrobić cos by ciepło przedostawało się na pietro(dziury w suficie bezpośrednio nad kozą?)- Jak dobrać moc kozy-na powierzchnię salonu z kuchnią i korytarzem/całego dołu/całego domku? Kolejny problem to taki, ze koza stałaby bezpośrednio pod kominem (który zaczyna się od pietra) - co w takim przypadku z wyczystką? Jeżeli chodzi o wygląd kozy bardzo nam się podobają kaflowe - np. Karelie 3025 czeskiej firmy ABX - czy mozecie cos powiedziec o tej firmie?Czy ogrzewając domek takim duzym urządzeniem nie będzie za gorąco w salonokuchni (mozna to jakos regulowac?) pozdrawiam i z gory dziekuję za uwagi i odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorben 24.09.2010 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 czy nie znajdzie sie nikt chętny do podzielenia się wiedzą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki.fm 25.09.2010 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2010 Witam serdecznie Postaram się odpowiedzieć na Pani pytania. 1. Każda klatka schodowa jest swoistego rodzaju kominem, a w konsekwencji masy nagrzanego powietrza łatwo przesuwają się do góry. Myślę, że temperatura powietrza na piętrze zmieni się o kilka stopni w wyniku palenia w kominku na parterze.2. Robienie dziur w stropie nad piecykiem jest bezsensowne i nic nie da.3. W przypadku piecyków wolnostojących (kóz) nie ma na ogół problemów z doborem mocy. Wiekszość urządzeń ma zbliżone moce. Może Pani spokojnie wybrać kozę o mocy 6-8 kW.4. Zgodnie z polskimi normami budowlanymi każdy komin powinien posiadać wyczystkę. W Pani przypadku tak już nie będzie, ponieważ komin zaczyna się od stropu. Należy zadbać by zastosowane kolana na przyłączu dymowym posiadały rewizję.5. Solidna koza daje możliwość regulacji intensywnością spalania, a co za tym idzie można skutecznie zapobiegać przegrzaniom.6. Nie znam kominków ABX. Jeżeli chodzi o piecyki kaflowe, to polecam Romotop, Nordica, Edilkamin. Zapraszam na http://www.kominkiikominy.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 25.09.2010 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2010 Ja polecam zobaczyć takie piecyki, przykładowo z DGPhttp://wentor.com.pl/kategorie.aspx?kat=246 Jest tam ich więcej w różnych opcjach i cenach.Wkłady te zakupione za pośrednictwem naszej firmy mogą okazać się tańsze.Pozdrawiam Tutaj jest piecyk z półki tańsze:http://www.owo.pl/89,pl_piec-wolnostojacy-vega.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basiaw 15.01.2013 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Drugi raz mam "kozowy" dylemat i szukam opinii. MOże jest ktoś na Forum, kto ma kaflową kozę firmy La Nordica? Chodzi mi konkretnie o ten model: http://www.lanordica-extraflame.com/it/stufe-a-legna-serie-stufe-camino/falo-2l_p8958 Od pięciu lat mamy kozę Jotul F8, złego słowa o niej nie mogę powiedzieć, ogrzewa nam dom 200 mkw do tego stopnia skutecznie i efektywnie, że mało kiedy włączamy piec gazowy. Teraz mamy w palnie pewne zmiany, Jotul pójdzie do innego innego domu a ja zastanawiam się, co na jej miejsce. Najpierw maił być nowy Jotul, ale kusi mnie kaflowa koza, tylko jak ją wybrać, żeby była równie trwała i wydajna? Gdyby Jotul miał kozy kaflowe, to wybór byłby dla mnie oczywisty, ale nie ma:-( Jeśli ktoś użytkuje piec Nordica Falo 2L albo któryś z podobnych modeli, to będę wdzięczna za opinię. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts