trofim 23.09.2010 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Witam, Mam pytanie czego mogę się spodziewać po zbyt szybkim położeniu drugiej warstwy na olej koloryzujący. Jesto podłoga dębowa. Nie jestem pewien szczegółów ale mój wykonawca był w stanie w ciągu mniej niż 6 godzin zrobić poniższe: 1. Położyć wosk koloryzujący - wosk olejny lazurowy.2. Wypolerować3. Położyć wosk twardy olejny bezbarwny. Według zaleceń producenta czas schnięcia pierwszej warstwy to 12 godzin. U mnie był max 4 godziny. W tej chwili jedyne co zauważyłem to zdecydowanie jaśniejszy kolor w porównaniu z próbką przygotowaną wcześniej na tym samym materiale Pytania:1. Czy można ściemnić jeszcze podłogę przez zmieszanie wosku twardego z kolorem i połeżenie go jako ostatnia warstwa?2. Czy mogą pojawić się przebarwienia lub inne wady prez zbyt szybkie położenie 2 warstw? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 23.09.2010 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Witam, Mam pytanie czego mogę się spodziewać po zbyt szybkim położeniu drugiej warstwy na olej koloryzujący. Jesto podłoga dębowa. Nie jestem pewien szczegółów ale mój wykonawca był w stanie w ciągu mniej niż 6 godzin zrobić poniższe: 1. Położyć wosk koloryzujący - wosk olejny lazurowy. 2. Wypolerować 3. Położyć wosk twardy olejny bezbarwny. Według zaleceń producenta czas schnięcia pierwszej warstwy to 12 godzin. U mnie był max 4 godziny. W tej chwili jedyne co zauważyłem to zdecydowanie jaśniejszy kolor w porównaniu z próbką przygotowaną wcześniej na tym samym materiale Pytania: 1. Czy można ściemnić jeszcze podłogę przez zmieszanie wosku twardego z kolorem i połeżenie go jako ostatnia warstwa? 2. Czy mogą pojawić się przebarwienia lub inne wady prez zbyt szybkie położenie 2 warstw? Pozdr. aby uzyskać ciemniejszy kolor musisz cały proces wykonać od nowa. Po 12 godzinach w odpowiednich warunkach klimatycznych warstwa wosku jest tak twarda, że następna jej nie rozjaśni. Parkieciarz jak zwykle chciał przechytrzyć samego siebie. Niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trofim 23.09.2010 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Ok, więc pozostaje zostawienie podłogi tak jak są albo cyklinowanie i olejowanie od początku... Dziękuję za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trofim 20.01.2011 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Odpowiem sam sobie A więc zaryzykowałem i położyłem jeszcze raz kolor. Odczekałem 3 dni, żeby solidnie wysechł. Potem jeszcze 2 warstwy twardego oleju. Po kilku miesiącach wygląda, że to był dobry pomysł. Wszystko się trzyma kupy . Największa strata to 2x koszt chemii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lorelay 21.01.2011 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Ja proponuję pociągnąć tego pana co to robił do odpowiedzialności. Lazurowy wosk olejny kładzie się standardowo jedną powłokę, a dwie jeśli chce się uzyskać mocniejszą intensywność koloru, a po wyschnięciu należy nanieść powłokę zabezpieczającą jednym z bezbarwnych Wosków Twardych. To po pierwsze. A druga sprawa to trzeba nałożyć powłokę twardą szczotką, pozostawić ją na kilka minut do wchłonięcia po czym usunąć nadmiar materiału przy użyciu ręczniczka wzdłuż usłojenia drewna. Należy pozostawić podłogę do wyschnięcia przez noc przy zapewnieniu dobrej wentylacji, a następnie dopiero nałożyć jedną lub dwie cienkie warstwy Wosku Twardego Olejnego jako warstwę wykończeniową. Tak mówi wyraźna instrukcja produktu. Więc to z metodami tego pana coś było nie tak, a nie z produktem. Mi położono ten sam olejowosk zgodnie z instrukcją i jakoś nie było żadnych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts