Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tylko rozprowadzenie rur do cwu/zw - schemat

notset

Recommended Posts

Koledzy, mam taką sprawę, że muszę na razie rozprowadzić same rury od CWU/ZW po całym domu i 3 końce zostawić w kotłowni aby potem ktoś zrobił resztę podłączenia do kotła/zasobnika/pompy cyrkulacyjnej itp.

Czy czegoś brakuje tutaj na poniższym schemacie i w którym miejscu? Chodzi mi np. o odpowietrzniki, zawory, zabezpieczenie przed zbyt gorącą wodą itp. tak aby już potem w kotłowni zamontować cały osprzęt i nie przerabiać już tego rozprowadzenia.

Nie jestem pewien gdzie i czy w ogóle po tej stronie umieścić odpowietrznik, czy powrót może być w ten sposób zrobiony (czy będzie działała odpowiednio cyrkulacja), odcinanie kondygnacji (na razie ze względu na finanse i brak wykończenia, będziemy z żoną i dziećmi mieszkać tylko na parterze) oraz czy dobra jest średnica rur np. zamiast fi32 dałbym od kotłowni wszystkie fi25, reszta fi20 oprócz dojść do umywalek gdzie będzie fi16 (aha, stosuje się używanie średnic wewnętrznych czy zewnętrznych? np. fi16 u mnie to rura o fi20 zew. - dobrze?).

Z góry dziękuję za porady.

PS. Używam rur PP-R

http://nsdev.net/files/cwu-v1-notset.jpg

czepiacie się :) autor nie pyta czy nie zapomniał o jakimś punkcie poboru wody ale o to :

Czy czegoś brakuje tutaj na poniższym schemacie i w którym miejscu? Chodzi mi np. o odpowietrzniki, zawory, zabezpieczenie przed zbyt gorącą wodą itp. tak aby już potem w kotłowni zamontować cały osprzęt i nie przerabiać już tego rozprowadzenia.

Nie jestem pewien gdzie i czy w ogóle po tej stronie umieścić odpowietrznik, czy powrót może być w ten sposób zrobiony (czy będzie działała odpowiednio cyrkulacja), odcinanie kondygnacji (na razie ze względu na finanse i brak wykończenia, będziemy z żoną i dziećmi mieszkać tylko na parterze) oraz czy dobra jest średnica rur np. zamiast fi32 dałbym od kotłowni wszystkie fi25, reszta fi20 oprócz dojść do umywalek gdzie będzie fi16 (aha, stosuje się używanie średnic wewnętrznych czy zewnętrznych? np. fi16 u mnie to rura o fi20 zew. - dobrze?).

Dokładnie tak, bardziej mi chodzi o kwestie techniczne niż sanitarne. Nie chcę mieszać w temacie - do kibelka mam osobny pion z deszczówki (zbiornik na poddaszu) ale dojście na zmywarkę faktycznie zrobię, dzięki.

Proszę nadal o odpowiedź na pierwotne pytania. Z góry dziękuję.

Żadnych odpowietrzników w instalacji CWU nie stosujesz, reduktory, naczynia wzbiorcze itp to już wyposażenie kotłowni i niech kotłownik się tym martwi, ty na razie wyprowadź same rury.

Średnice - spokojnie możesz zamiast pionu 32mm dać 25mm, wystarczy. Podchodź średnicą 25mm do samych łazienek/kuchni i tam dopiero do poszczególnych punktów rób fi20. Fi16 sobie odpuść wogóle, ta średnica to porażka.

Dyskusyjna jest ta recyrkulacja: łaczysz w niej równolegle trzy obiegi i najprawdopodobniej sprawnie będzie działał jedynie obieg najkrótszy, czyli parterowy. Żeby to wyrównać potrzebne jest kryzowanie. W twoim przypadku najlepiej byłoby chyba je zrobić w formie dodatkowych zaworków wstawionych na każdej kondygnacji na samym początku rury powrotnej, zawór dowolny, który ustawisz potem w położenie "do połowy" i zdejmiesz mu wajchę, żeby nikt go nie przestawiał.

A i zaworów odcinających parter mi brakuje.

J.

Edytowane przez Jarek.P

w kotlowni wanna a po co ? zlew rozumie i daj jakis pozadny rysunek bo tu to niebardzo czlowiek wie czy to wszystko jest jak w bloku
Wszystko zależy od potrzeb. Ja póki co mam sam zlew i brakuje mi właśnie wanny - bo kasy brakuje. Po co? no chociażby do: mycia psa, obsługi wiadra na mop'a, mycia wiader, etc....

Jesteś pewien? Ja mam bardzo silnie napowietrzoną wodę. Zanim został wstawiony odpowietrznik na cyrkulacji CUW pompka zapowietrzała się w kilka minut.

Nie jestem pewien, po prostu pisałem o typowej instalacji i typowych warunkach, silnie zapowietrzona woda użytkowa jest od takowych raczej odległa. Odpowietrznik nie jest ani szczególnie drogą inwestycją, ani jego instalacja nie jest wielkim wyzwaniem, więc zawsze go można dodać, jak się okaże, że jest potrzebny.

J.

Koledzy, to w którym miejscu najlepiej wstawić ten odpowietrznik? Tak jak wspomniałem, nie chcę już potem przerabiać tego rozprowadzenia dlatego wolę zrobić raz a dobrze - dlatego odpowietrznik skoro się przyda to go zamontuję. Pytanie tylko w którym miejscu np. najwyższym punkcie? (przedłużyć pion na poddaszu i na końcu zamontować, czy lepiej gdzieś indziej?)

Edit: to odpada bo przecież odcinam kondygnacje. Więc może da się go zamontować np. w kotłowni na pionie - tylko czy faktycznie tam spełni swoją rolę?

Można jeszcze pomyśleć nad trzema, na każdym pionie kondygnacji po jednym - ale również nie wiem co będzie lepsze i czy spełni swoje zadanie.

Edytowane przez notset