jjka 23.09.2010 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 WitamPlanuje budowę domu na wąskiej działce (11,30m) w centrum Grodziska Mazowieckiego. Budynek będzie dostawiany do budynku stojącego w jednej z granic działki. No i jest problem. Gdyż budynek, do którego się dostawiamy jest wsunięty w moją działkę o 30cm, co wyszło za późno (projekt indywidualny prawie zakończony). No i teraz zostało 2,70 do granicy sąsiedniej. Szukałem trochę po sieci i znalazłem Rozpożyczenie Ministra Infrastruktury z dnia 12.2009 i jest tam napisane :Jeśli z przepisów § 13, 60 i 271-273 lub przepisów odrębnych określających dopuszczalne odległości niektórych budowli od budynków nie wynikają inne wymagania, budynek na działce budowlanej należy sytuować w odległości od granicy z sąsiednią działką budowlaną nie mniejszej nisz:1) 4 m - w przypadku budynku zwróconego ścianą z otworami okiennymi lub drzwiowymi w stronę tej granicy,2) 3 m - w przypadku budynku zwróconego ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych w stronę tej granicy.2. Sytuowanie budynku w przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, dopuszcza się w odległości 1,5 m od granicy lub bezpośrednio przy tej granicy, jeżeli wynika to z ustaleń planu miejscowego albo decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu.3. W zabudowie jednorodzinnej, uwzględniając przepisy odrębne oraz zawarte w § 13, 60 i 271-273,dopuszcza się:1) sytuowanie budynku ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną lub w odległości mniejszej nisz określona w ust. 1 pkt 2, lecz nie mniejszej niż 1,5 m, na działce budowlanej o szerokości mniejszej nisz 16 m,2) sytuowanie budynku bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną, jeżeli będzie on przylegał całą powierzchnią swojej ściany do ściany budynku istniejącego na sąsiedniej działce lub do ściany budynku projektowanego, dla którego istnieje ostateczna decyzja o pozwoleniu na budowę, pod warunkiem, że jego część leżąca w pasie o szerokości 3 m wzdłuż granicy działki będzie miała długość i wysokość nie większe niż ma budynek istniejący lub projektowany na sąsiedniej działce….. No jest moje pytanie dotyczy interpretacji tego przepisu. Ja zinterpretowałem to, że mogę postawić ścianę bez otworów w odległości większej niż 1,5m. Czyli np: 1,5; 2,0; itp. Byłem w wydziale architektury i pani naczelnik powiedziała, że mogę jedynie postawić w odległości 3m lub 1,5m i nic pośredniego. No i jestem w kropce, bo jak tak to będę przerabiać projekt. W MPZT nie ma nic na temat odległości od granicy działek sąsiednich. Proszę o szybkie wypowiedziPozdrawiamjjka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 23.09.2010 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Widocznie pani naczelnik nie potrafi czytać ze zrozumieniem... Chyba, że chodzi jej o jakiś inny warunek. 3. W zabudowie jednorodzinnej, uwzględniając przepisy odrębne oraz zawarte w § 13, 60 i 271-273, dopuszcza się: 1) sytuowanie budynku ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną lub w odległości mniejszej niż określona w ust. 1 pkt 2 (czyli 3m), lecz nie mniejszej niż 1,5 m, na działce budowlanej o szerokości mniejszej niż 16 m, Poproś o podstawę prawną jej rozumowania. Jeśli nadal podaje ten punkt i upiera się, że białe jest czarne, to śmiało składaj projekt, a jeśli nie da Ci pozwolenia odwołasz się i wyjdzie na idiotkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjka 28.09.2010 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 A czy nie lepiej byloby zlozyc pismo do MI z prosba o interpretacje ustawy? Czy w ogole jest taka mozliwosc?Wtedy przy skladaniu dok. o PnB przedłożyłbym p. naczelnik to pismo (jesli bylo by pozytywne z mojego punktu widzenia).Mam przeczucie, ze p. naczelnik boi sie podjecia "ryzykownej" decyzji i na reke jej odrzucenie projektu, bo wie , ze jak sie odwolam, to decyzje wyda za nia ktos inny. Gdize moge znalezc info. do kogo w MI mozna wyslac taka prosbe i ile czeka sie na interpretacje przepisow? Czy ktos szedl tą drogą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts