Piotr_79 23.09.2010 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Witam Mam już wybraną działkę i jedno małe pytanie: Czy wejdzie na działkę dom Z29 z pracowni z500, chciałbym go budować 6m od granicy drodzi głównej. Do tego wszystkiego powinna sie jeszcze zmieścić oczyszczalnia (najlepiej z przodu), nie może być rozsączająca. Działka w Dąbrowie Górniczej Strzemieszyce. Czy Waszym zdaniem ogródek z tyłu będzie funkcjonalny, czy zbyt mały. Dodałem mały szkic działki. Ile może kosztować adaptacja projekt przez architekta łącznie z załatwieniem wszystkich formalności w urzędach do pozwolenia na budowę łącznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octans 21.11.2010 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 (edytowane) Witam,mam również działkę w tej samej dzielnicy Dąbrowy Górniczej i możliwe że też będę budować dom z pracowni Z500. Mam wjazd na działkę od południa i planuje ogród na boku domu. Co do twojej inwestycji to moim zadaniem dom Z29 zmieści się bez problemu, gdyż nie będzie przy samej linii drogi ale o 6 metrów odsunięty od niej, a z planu wynika, że idąc w głąb działki jest coraz szerzej i spokojnie będzie tam 22,89m. Interesujący i bardzo podobny jest projekt tej samej pracowni ZX2, różnice w wymiarach domu są nieznaczne- Z29 ma 14,89x9,49, a ZX2 11,39x10,89. ZX2 ma antresole i mniejszy pokój na parterze i sypialnia na piętrze jest bez garderoby (a jak wiadomo jest bardzo istotne dla kobiet:)), mniejsze jest też pomieszczenie gospodarcze-ważne ze względu na rodzaj paliwa do ogrzania domu. Koszty adaptacji i pozwolenia dopiero będę sprawdzać, jeżeli coś będę wiedzieć na ten temat to dam znać. Pozdrawiam:) Edytowane 30 Listopada 2010 przez Octans Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octans 22.11.2010 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Witam ponownie, koszt adaptacji projektu w naszym rejonie to około 2500zł, czasem zdarzają się mniejsze sumy w granicach 1500-2000zł) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 23.11.2010 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Dom zmieści się na działce, ale żeby uzyskać prywatność trzeba będzie wprowadzić sporo zieleni. Zależnie od tego, jak kształtuje się zabudowa można rozważyć, gdzie lepiej umieścić taras - z boku, czy z tyłu domu. Ogródek będzie miał wielkość proporcjonalną do działki - będzie trochę płytki, ale 13x25m to jeszcze nie kiszka, zwykły prostokąt. Czy będzie funkcjonalny, to zależy od Waszych potrzeb i oczekiwań. Pewnie jakieś ustępstwa będą potrzebne, bo warzywnik, szklarnia, sadek, trawnik, kolekcja róż i wybór iglaków po prostu się nie zmieszczą, ale parę wybranych elementów spokojnie można poukładać na takiej przestrzeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts