Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dlaczego szprosy są takie drogie?

Recommended Posts

Moze ktoś to uzasadnić? Rozumiem,że te wewnątrz są drogie,ale te naklejane? Musiałbym dopłacić 3000 (14 okien) żeby mieć szprosy,to chyba małe przegięcie.Mniej kosztuje dopłata za jakąś lepszą dachówkę.

I czy spotkaliście się z cienszymi niż 16mm? - oczywiście złote odpadają:)

Dziękuje i pozdrawiam budujących i wykończających(się)

Moze ktoś to uzasadnić? Rozumiem,że te wewnątrz są drogie,ale te naklejane?

Szpros naklejany to ręczna robota wymagająca dużej wprawy i umiejętności (dokładne wymierzenie, odpowiednie przycięcie skosów przy profilu). Do tego dochodzi ślepy szpros wewnątrz szyby i masz cenę.

Czyli doszliście do wniosku, że szprosy naklejane w PCW są klopotliwe? Potrafią się odklejać? Też mam takie obserwacje, ale wynikające z cudzych doświadczeń.

Za to powiem, że w drewnie nie ma z nimi problemów technicznych.

Czyli doszliście do wniosku, że szprosy naklejane w PCW są klopotliwe? Potrafią się odklejać? Też mam takie obserwacje, ale wynikające z cudzych doświadczeń.

Za to powiem, że w drewnie nie ma z nimi problemów technicznych.

Nigdy nie miałem problemów z odklejaniem się szprosów w okna PVC a robiłem sporo takich realizacji.

To dla mnie pozytywna wiadomość Wojtku. Szukam argumentów "za" by móc z czystym sumieniem je polecać.

Może moje oko "szuka" tylko tych szprosów, z którymi jest coś nie tak? i stąd mam takie skojarzenia?

Normolność jest naturalna, a patrzy się tylko na to co jest sensacją (w tym przypadku wpadka konkurencji;)

To dla mnie pozytywna wiadomość Wojtku. Szukam argumentów "za" by móc z czystym sumieniem je polecać.

Może moje oko "szuka" tylko tych szprosów, z którymi jest coś nie tak? i stąd mam takie skojarzenia?

Normolność jest naturalna, a patrzy się tylko na to co jest sensacją (w tym przypadku wpadka konkurencji;)

nie zrozumieliśmy się - problem w tym, że własnie nie da się ich odkleić od szyby nie uszkadzając jej czy szprosa.

Poprawek nie ma w przypadku braku poziomu - taka misja bez powrotu :)

Kiedyś za zgodą konserwatora zabytków robiłem okienka z naklejanymi szprosami w pewnym pałacu. Dawno to było, a do dziś efekt całkiem, całkiem, ale ta robota... . Dobrze, że kosztorys był na roboty konserwatorskie, bo tam nieco inne stawki obowiązują. Na szczęście:-).

ja też mam podobne w pamięci - choćby ulica Czackiego w Warszawie ale... ale też miałem okazje widzieć kilkunastoletnie naklejany szprosy u indywidualnego który nie stosował zasad przetargu publicznego gdzie tylko cena się liczy (nie tylko publicznego hi hi tu też takie przetargi się robi ;) )

Dzisiejszej rozmowy z klientem przytaczać nie będę ale konkluzja niestety jest ciągle taka sama - CCC króluje i dobrze, naprawdę bardzo dobrze. No bo wyobraźmy sobie co będziemy robić za kilka lat jak już boom budowlany minie? Tak będziemy mieli ogrom roboty z poprawkami czy wręcz wyrywaniem okien marki "D.... "