Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabezpieczenie ścian garażu podziemnego przez uszkodzeniami mechanicznymi

k4rl

Recommended Posts

Witam,

Szukałem ale wciągnie mogę znaleźć właściwego rozwiązania w sprawie zabezpieczenia ścian garażu podziemnego przed uszkodzeniami mechanicznymi powstałymi w skutek uderzeń i otarć samochodów. Sytuacja jest taka, że na wyjeździe z garażu developer przewidział bardzo mało miejsca dla samochodów, a sam wyjazd jest pod dość dziwnym kątem. Co za tym idzie samochody często uszkadzają naroża w tym rejonie - uszkodzony tynk, wyłamane kątowniki i siatka na wierzchu... Z resztą podobna sytuacja jest ze słupami na garażu, choc tam sytuacja jest o tyle lepsza, że żelbet ciężko uszkodzić, natomiast wszelkie tynkowane elementy są uszkadzane.

Chodzi mi o rozwiązanie w postaci gum naklejanych na ściany na narożach oraz ewentualnie w newralgicznych miejscach ciągów komunikacyjnych. Nie mają to być tylko proste kątowniki o szerokości kilku centymetrów lu wąskie listwy na ściany, ale swojego rodzaju płachty gumy, które zabezpieczałby element w większym zakresie - co najmniej kilkadziesiąt centymetrów od rogu i od posadzki do wysokości ok 1,5 m.

Nie wiem czy wyrażam się dość jasno, ale myślę, że ktoś kto zna takie rozwiązanie będzie wiedział o co mi chodzi.

Bardzo proszę o namiary na firmy, które oferują tego rozwiązania.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.