doktor kidler 24.09.2010 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 (edytowane) Witam.Jestem tu nowy i ostatnio zauważyłem że w domku letniskowym przy oknie wyrósł mi chyba "Grzyb" i nie wiem co to za grzyb i jak skutecznie się go pozbyć. Dodam, że dom jest w konstrukcji drewnianej, wewnątrz ścian jest wełna mineralna, wewnątrz drewniana boazeria a z zewnątrz na drewnianych łatach jest położony styropian i na to jest położony tynk akrylowy. A poniżej zdjęcie jak wygląda to co wyrosło. http://img836.imageshack.us/img836/1813/p230910105301.th.jpg Edytowane 24 Września 2010 przez doktor kidler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 24.09.2010 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 Ale ladny grzybek ci sie wychodowal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 25.09.2010 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2010 sliczny grzybus ja bym zostawila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prawdziwy.anika 25.09.2010 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2010 dostalam podpowiedz,ze to cos moze byc z takiej rodzinyhttp://www.zgapa.pl/zgapedia/Stroczek_domowy.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiorek 28.09.2010 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Jeśli to grzyb domowy, to dość trudno się go pozbyć. Znajdź jakiś dobry preparat grzybobójczy (najlepiej o szerokim spektrum działania) i szybko zastosuj, bo grzybnia w drewnie cały czas się rozwija, a ten rok jest wyjątkowo obfity w grzyby ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 28.09.2010 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 dostalam podpowiedz,ze to cos moze byc z takiej rodziny http://www.zgapa.pl/zgapedia/Stroczek_domowy.html IMO to nie jest Stroczek. Stroczek wygląda tak: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/71/Hausschwamm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doktor kidler 28.09.2010 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 A czy ktoś może polecić jakiś skuteczny środek? Czy oprysk lepiej stosować jesienią czy może wiosną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiorek 30.09.2010 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Środki grzybobójcze można stosować cały rok. Nie wiem czy oprysk wystarczy. Lepsza jest metoda wstrzykiwania w głębsze warstwy drewna, tam, gdzie się rozwija grzybnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mushasi 30.09.2010 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Nie zapomnijcie o masce ochronnej ,środki grzybobójcze nie są obojętne dla płuc!!!!!!!!Jednak powstanie grzyba świadczy o zawilgoceniu budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natalia23 20.10.2010 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Grzyb jest trudny do pozbycia ,wiem coś o tym.Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gunter 25.10.2010 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 No ładny grzyb, ładny... Swego czasu też walczyłem z grzybem, ale nie w drewnianym domku. W końcu udało mi się go pokonać, ale łatwo nie było. Najlepiej kup jakieś środki przeciw grzybom i tyle. No i zacznij wietrzyć dom, żeby zmniejszyć wilgoć, bo skoro powstał grzyb, to może była zbyt dużo wilgoć w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.10.2010 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 Wentylacja się kłania:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 28.10.2010 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 A jak zabezpieczone są ściany od wewnątrz przed dostawaniem się wilgoci do środka ściany? Po ociepleniu od zewnątrz styropianem zamknięty został odpływ wilgotnego powietrza ze ścian i skutkuje to efektem grzyba. To oczywiście jedna z koncepcji, ale jeśli prawdziwa to podejrzewam, że izolację z zewnątrz należy spisać na straty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichociemny82 15.11.2010 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 ja bym go wycial prędko i dopiero potem bawił się różnymi środkami grzybobójczymi! wystarczy że zostanie do tego sama grzybnia. po co czekać aż ta ochydna narośl sama odleci?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 27.11.2010 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 (edytowane) Dobra. Pośmialiśmy się, pożartowali, a teraz czas na konkrety. Owocnik grzyba to ostatnie stadium rozwoju. Należy także zlikwidować źródło zawilgocenia - np. brak izolacji poziomej, cieknąca rynna, zły okap okienny itd. Dodaję kilka słów na temat grzybów . Najgroźniejszym z powszechnie spotykanych grzybów domowych jest grzyb domowy właściwy ( Serpula lacrymans ) . To prawdziwy zawodowiec. Wg literatury i własnych obserwacji, grzyb ten potrafi w ciągu ½ roku zniszczyć połowę masy zaatakowanego drewna. Poza tym grzyb domowy właściwy rozwija się w drewnie o wilgotności poniżej 20%, a po odcięciu źródła zawilgocenia, sam potrafi zapewnić sobie odpowiednią ilość wody. Następne w kolejności ze względu na szybkość i zakres ataku są grzyby : piwniczny ( Coniophora puteana ), domowy biały ( Poria vaporaria ), oraz kopalniany ( Paxillus panoides ). Grzyby te powodują znaczną degradacje drewna w krótkim czasie, ale są wrażliwe na spadek wilgotności drewna. Przykładowo optymalna wilgotność drewna potrzebna do prawidłowego rozwoju grzyba piwnicznego wynosi 50 – 60 %. To, co Ci napisali Koledzy, jest jak próba naprawy autostrady łyżeczką do herbaty. Zerwij poszycie ścian, dobierz się do konstrukcji i wymień zagrzybione elementy inaczej grzyb będzie dalej postępował. Wstępnie zakres zniszczeń bez zrywania ścian można zbadać rezystografem. Znajdź specjalistę i zrób badania , albo od razu zacznij od zrywania boazerii. Zagrzybienie tego typu przy założeniu, że ściany ocieplone są styropianem nie powinny być spowodowane złą wentylacją. Albo masz przeciek, albo źle obliczono ocieplenie i punkt rosy znajduje się na powierzchni ściany drewnianej. Jeżeli zawilgocenie jest aktywne, to za rok możesz nie mieć ściany. Edytowane 27 Listopada 2010 przez subfosylny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts