Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z grzybem w domu

doktor kidler

Recommended Posts

Witam.

Jestem tu nowy i ostatnio zauważyłem że w domku letniskowym przy oknie wyrósł mi chyba "Grzyb" i nie wiem co to za grzyb i jak skutecznie się go pozbyć. Dodam, że dom jest w konstrukcji drewnianej, wewnątrz ścian jest wełna mineralna, wewnątrz drewniana boazeria a z zewnątrz na drewnianych łatach jest położony styropian i na to jest położony tynk akrylowy. A poniżej zdjęcie jak wygląda to co wyrosło.

http://img836.imageshack.us/img836/1813/p230910105301.th.jpg

Edytowane przez doktor kidler

• 3 weeks później...
No ładny grzyb, ładny... Swego czasu też walczyłem z grzybem, ale nie w drewnianym domku. W końcu udało mi się go pokonać, ale łatwo nie było. Najlepiej kup jakieś środki przeciw grzybom i tyle. No i zacznij wietrzyć dom, żeby zmniejszyć wilgoć, bo skoro powstał grzyb, to może była zbyt dużo wilgoć w domu.

A jak zabezpieczone są ściany od wewnątrz przed dostawaniem się wilgoci do środka ściany? Po ociepleniu od zewnątrz styropianem zamknięty został odpływ wilgotnego powietrza ze ścian i skutkuje to efektem grzyba. To oczywiście jedna z koncepcji, ale jeśli prawdziwa to podejrzewam, że izolację z zewnątrz należy spisać na straty.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
Dobra. Pośmialiśmy się, pożartowali, a teraz czas na konkrety. Owocnik grzyba to ostatnie stadium rozwoju. Należy także zlikwidować źródło zawilgocenia - np. brak izolacji poziomej, cieknąca rynna, zły okap okienny itd. Dodaję kilka słów na temat grzybów . Najgroźniejszym z powszechnie spotykanych grzybów domowych jest grzyb domowy właściwy ( Serpula lacrymans ) . To prawdziwy zawodowiec. Wg literatury i własnych obserwacji, grzyb ten potrafi w ciągu ½ roku zniszczyć połowę masy zaatakowanego drewna. Poza tym grzyb domowy właściwy rozwija się w drewnie o wilgotności poniżej 20%, a po odcięciu źródła zawilgocenia, sam potrafi zapewnić sobie odpowiednią ilość wody. Następne w kolejności ze względu na szybkość i zakres ataku są grzyby : piwniczny ( Coniophora puteana ), domowy biały ( Poria vaporaria ), oraz kopalniany ( Paxillus panoides ). Grzyby te powodują znaczną degradacje drewna w krótkim czasie, ale są wrażliwe na spadek wilgotności drewna. Przykładowo optymalna wilgotność drewna potrzebna do prawidłowego rozwoju grzyba piwnicznego wynosi 50 – 60 %. To, co Ci napisali Koledzy, jest jak próba naprawy autostrady łyżeczką do herbaty. Zerwij poszycie ścian, dobierz się do konstrukcji i wymień zagrzybione elementy inaczej grzyb będzie dalej postępował. Wstępnie zakres zniszczeń bez zrywania ścian można zbadać rezystografem. Znajdź specjalistę i zrób badania , albo od razu zacznij od zrywania boazerii. Zagrzybienie tego typu przy założeniu, że ściany ocieplone są styropianem nie powinny być spowodowane złą wentylacją. Albo masz przeciek, albo źle obliczono ocieplenie i punkt rosy znajduje się na powierzchni ściany drewnianej. Jeżeli zawilgocenie jest aktywne, to za rok możesz nie mieć ściany.

DSC07262m..jpg

DSC05871..jpg

Edytowane przez subfosylny