Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W informacji w Dzienniku Budowy jest napisane, że wpisu może dokonać również inwestor. W firmie ubezpieczeniowej gdzie chcę ubezpieczyć budowę przed kradzieżą wymagają wpisu do Dziennika Budowy co zostało zainstalowane (bo tylko za to odpowiadają).

Zastanawiam się więc, czy ja jako inwestor mogę sam sobie wpisać, że zostały zainstalowane okna (zostały zainstalowane i mam na to fakture), czy muszę prosić o to inspektora nadzoru - co wiąże się każdorazowo z odpowiednią zapłatą dla niego.

https://forum.murator.pl/topic/14845-wpis-do-dziennika-budowy/

Wlasciwie inwestor to najwazniejsza osoba w procesie budowlanym i moze dokonywac wpisow w dzienniku budowy. Ale nalezy z wpisami uwazac aby nie narobic balaganu w cyklu budowy czyli aby ten wpis nie skomplikowal innych rzadkich wpisow kierownika budowy w ten sposob aby z tego zapisu nie wynikalo ze nie bylo wykonywanych robot budowlanych bez nadzoru osoby posiadajacej uprawnienia budowlane wiecej jak dwa lata. Wpis inwestora ze wmontowano okna jest wlasciwym dowodem na to ze osoby upowaznionej przy tym nie bylo. Faktura jest tylko dokumentem dla izby skarbowej potwierdzajacym zaplate podatku Vat oraz potwierdzeniem dla dostawcy o dostarczeniu towaru na budowe. Wystawienie takiej faktury nie ma bezposredniego zwiazku z dana budowa i nie jest dokumentem wyjasniajacym cokolwiek dla PINB.
https://forum.murator.pl/topic/14845-wpis-do-dziennika-budowy/#findComment-238732