Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chcieć znaczy móc? Nasze budowanie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 398
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co prawda jeszcze nie jestem na tym etapie, ale z tego co się orientuję, to Amica ma bardzo dobre piekarniki i płyty. Co do Boscha to naprawy mogą pociągnąć po kieszeni, bo za części sobie słono każą płacić. Oczywiście życzę, żeby sprzęt sprawował się bez zarzutu:)

Hej! Mi tez chodzi po głowie robienie już tarasu i schodów wejsciowych z kostki. Napisz mi ile płaciłaś za m2 kostki (firma, model) i jakie długie masz palisady i ile kosztowały.

Znalazłam płytki do lazienki nawet 3 rodzaje!

1-w Obi 30x60cm za 52 lub 53 zł nie znam nazwy, nie widziałam jeszcze na żywo ale w przyszłym tyg pojadę

2-Ceramika Tubądzin Modern Square 45x45cm http://www.tubadzin.pl/flash.php?lang=1#hStrona=kolekcje_szczegoly,hLan=1,hSound=undefined,hLoop=1,hStrona_sub=lazienkowe,hKolekcje_id=239,hKolekcje_produkt_id=

3- szare 33x33, nie pamiętam firmy ale w poniedz jadę do salonu odebrać płytki na parapet to zobaczę i dam znać.napewno za 49,50zł

Co do płyty też mam gaz na szkle ale Mastercook i jeszcze nie używana więc się nie wypowiem :)

Oj Agalind, uśmiechnęłam się... Chciałabym Was zaskoczyć, ale prace idą powoli, a czasu brakuje.

Taras zakończony

P1080084.JPG

Moje dzieło, sztachetki na "loggię"

P1080093.JPG

I kotłownia, prawda, że piękna?

P1080096.JPG

Przeglądając muratora znalazłam opinie o płytkach, które mam mieć w łazience, złe opinie. Nie wiem czy ich nie oddać:(

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?149617-Ceramikia-Końskie-seria-O-X-F-O-R-D-rady-opinie-uwagi/page2

Trochę mnie to załamało. Wymyśliłam, że wezmę po jednej płytce białej i jasnoszarej do domu i przeprowadzę eksperyment.

CHyba, że nie da się ich zwrócić (kupione w LM), to może lepiej się nie denerwować?

Lili07 no w końcu od kogoś to odgapiłam, prawda? No i tym sposobem elewacja też musi być szara, więc przynajmniej nie ma się co wahać i jeszcze zastanawiać.

Agalind eksperymentuję z tymi płytkami, na razie czyściłam je gąbką z płynem do naczyń - kurz zszedł, teraz chapię je wodą, mydłem itp. Zobaczymy, na razie nie jest najgorzej.

Czas na podsumowanie dotychczasowych kosztów:

1. Zakup działki, biuro nieruchomości, notariusz itp. 56 374

2. Dokumenty (projekt, geolog, mapy, proj. przyłącza wody, przyłącze prądu) 10 241

3. Przygotowania (słupki na ogrodzenie, garaż) 1 783

4. Fundamenty domu i tarasu 29 352

5. Ściany i strop 52 626

6. Dach 47 400

7. Stolarka okienno – drzwiowa 15 640

8. Instalacje 8 217

9. Tynki i wylewki 19 760

10. Wykończenie 7400

11. Wyposażenie 2900

12. Ogród (w tym kostka) 5100

W sumie 200 419 + działka = 256 793

Czy można było taniej? Wolę wierzyć, że nie...

Oj Agalind, dzięki za Twój optymizm, wywołujesz uśmiech na mojej zmęczonej twarzy. Przeprowadzka planowana była na święta, ale jakoś tak sobie myślę, że może pod koniec stycznia... a może na początku lutego, bo wtedy będę mieć ferie...

Wieści z placu boju:

- kotłownia prawie cała w płytkach

- pralnia "się robi" - niektórzy mówią że wygląda jak masarnia (hmmm... zachciało mi się białych płytek....może zrobić różnokolorową fugę? albo pożyczę od córci kilka naklejek z Kubusiem Puchatkiem tudzież inną Barbie?)

- w łazience na dole pierwsze płytki już na ścianie, brak pomysłu co do oświetlenia

- woodentic zamówiony

- płytki do kuchni kupione, są cudne, takie jak sobie wymarzyłam (dzięki temu woodentic w II gatunku- gdzieś trzeba było zaoszczędzić).

Zdjęć brak,

pozdrawiam

Klesia, fajny taras, gratuluję:)

I trzymam kciuki, ze Oxfordy swoim wyglądem wynagrodziły trochę większe problemy ze sprzataniem. Ja jeszcze myslę że to pierwszy budowlany brud się cięzko z nich zmywa, a potem, w codziennym użytkowaniu nie będzie tak źle;)

Co do sprzętów kuchennych to się nie znam i rozeznania nie robiłam jeszcze, ale mogę jedynie powiedzieć że mamy zmywarkę bosha od kilku lat i jest bezawaryjna tfu tfu, więc polecam:)

......" że mamy zmywarkę bosha od kilku lat i jest bezawaryjna tfu tfu, więc polecam:)" Potwierdzam nasza Bosia pracuje od 4 lat i tfu,tfu hihihihi a i to sprzęt ulubieniec męskiej części rodziny ;). Co do tarasu u nas "robi sie" z kostki granitowej (taniej po przeliczeniu nam wyszło, bo palisady drogie) my już po ociepleniu i jeszcze się boje że mi zapaćkają tynkiem i farbą a jak Ty zabezpieczysz folią? myślałam o kartonach ale jak popada???? Płytki białe....... jak sa w domu naklejki to i pranie kolorowe;) Pozdrawiam.

Widzę, że wszyscy używają boscha... Dobrze wiedzieć;)

A u nas zmiany mało budowlane.

Przybłąkał się do nas mały kotek, zamieszkał w blaszaku... Moja córka pokochała go szaloną miłością (wreszcie zwierzę które można wziąć na ręce, nasza goldenka waży bowiem prawie 30 kg), nazwany został Figlarzem. Dzisiaj co prawda okazało się, że Figlarz jest dziewczynką, casting na imię trwa

Oto i powód zamieszania

P1080142.JPG

W salonie z kolei zamieszkała koza...

P1080121.JPG

A w łazience ceramika oxford, trochę spędza mi sen z powiek, jest bardzo krucha

P1080146.JPG