Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chcieć znaczy móc? Nasze budowanie

Recommended Posts

Z ekipami tak bywa:mad:jak to się mówi"dobrze żarło i zdechło"?. Ja swoim tłumaczyłam jak mają zrobić wzmocnienie w belce stropowej, bo chcę przesunąć ściankę działową na poddaszu(inaczej niż w projekcie)i w której ma być słup podpierający więzbę.Wysłuchali wzmocnienie dali ,a wczoraj się okazało, że dali owszem ale nie w tym miejscu co należało:bash: Powstał problem ,ale jakoś z niego wybrnęliśmy na szczęście.Muszę teraz siedzieć na budowie całymi dniami i kontrolować ich pracę żeby było jak najmniej błędów.Jak tylko się ruszę z budowy zaraz jest coś nie tak.:bash:

pozdarwiam

• Odpowiedzi 398
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, Klesia ty też masz fajny domek :) W którymś z postów wspomniałaś o sprzataniu 130 m2. Ja ostatnio sprzątałam swoje mieszkanie, które ma raptem 45m2 i tak sobie myślałam że jak przyjdzie mi posprzątac 150m2 to chyba wymięknę. Ja byłam przekanana do domu 120m2 ale posłuchałam męża, który stwierdził, że musimy miec przestrzen. I powiem Ci że to była ostatnia decyzja jego którą podją ws budowy :) czyli widzę że na forum raczej to chyba kobitki budują :) Pozdrawiam i życzę pomyślności w dalszej budowie :)

Ulciam, ja chyba przestanę się wtrącać, bo tylko się kłócimy z M, szkoda zdrowia. Szef ekipy stwierdził, że zdążą do połowy maja. Strop nad salonem mają zalewać we wtorek, zobaczymy...

Anulka78 witaj, mnie te niecałe 45m które mamy wychodzi czasem bokiem, więc wolę nie myśleć, co nas czeka.

Wszystko odbyło się zgodnie z planem, w czwartek beton został zalany ( i nie tylko on). Dowód w postaci wiechy widoczny jest na zdjęciach.

P1050803.JPG

P1050807.JPG

A dzisiaj nasz domek wygląda już tak

P1050821.JPG

Zdjęcie od strony wschodniej, po lewej salon, po prawej - wąskie okno w garażu

P1050823.JPG

Okno tarasowe naszej sypialni (po lewej), lekko cofniętej, w ten sposób powstało coś, co nazywamy szumnie "loggią"

P1050826.JPG

I widok od frontu

P1050829.JPG

Garaż jak i reszta domu wcale nie wydają mi się wielkie, wręcz przeciwnie - jak zaczęły się pojawiać ściany kolankowe to dom kurczy się w oczach...

Co do lanego stropu, mój M rozeznał temat i twierdził, że cenowo wychodzi na to samo (albo prawie na to samo, a jak wiemy prawie robi wielką różnicę), poza tym my ciągle zmienialiśmy ściany działowe, czego ponoć przy terrivie się nie da, no a trzeci argument był taki, że ponoć słychać jak się chodzi. Tylko mi nie mówcie, że znowu go niepotrzebnie posłuchałam...

A co do dachu, to mają wystartować w czwartek, ale prognozy nie są optymistyczne na ten tydzień.

Pozdrawiam

Klesia z tym kosztem stropu to ja tak do końca nie wiem ale nas beton na ławy (10m3) kosztował 3700zł, więc nie chcę mysleć ile kosztowałby na lany strop! Terriva z robocizną i ociepleniem wyjdzie ok 12tys no i zdecydowanie szybciej się robi. CO do głośności to mi wszystko jedno bo mamy poddasze nieużytkowe :p

Jeśłi chodzi o okna dachowe, to wahamy się, czy brać Fakro (czytaj droższe) czy Rooflite albo Optilight (wersja tańsza), mamy cztery okna, w tym jedno dachowe (można zaoszczędzić 1000-1500zł).

A teraz zabawa dla czytających dziennik. Znajdź 5 szczegółów, którymi różnią się obrazki:

nr 1

Projekt%20308-2011-ver1-rzut2.jpg

nr 2

Projekt%20308-2011-ver1-rzut10.jpg

i odpowiednio ad 1

Poprawka%20Projektu%20308-2011-ver1-rzut2.jpg

ad 2

Poprawka%20Projektu%20308-2011-ver1-rzut3.jpg

A poważnie, co o tym myślicie???

Zdjęcia z dzisiaj

P1060061.JPG

i front

P1060077.JPG

Edytowane przez Klesia

O widzę, że pojawiła się wiecha, czyli będzie świętowanie!;)

Co do kuchni, to chyba pierwsza wersja lepsza jeśli chodzi o trójkąt kuchenka-zlew-lodówka. Więcej miejsca przy najważniejszych sprzętach. I nie jest wszystko tak blisko siebie jak w wersji 2. Ale to tylko moje skromne zdanie:) Jakie wymiary ma Twoja kuchnia?