Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chcieć znaczy móc? Nasze budowanie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 398
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam wrażenie, że ktoś zrobił nam jakiegoś psikusa i doba nie trwa już 24 godzin, ale zdecydowanie mniej. Wiem już, że budowa to wyzwanie, że inaczej jest, jak się to odczuwa na własnej skórze.

A tak wygląda nasz domek, kominy jeszcze nie są skończone. Nieskromnie dodam, że dachówka jest śliczna.

P1060589.JPG

W sobotę mają być okna. Drzwi nie wiem kiedy... Wymarzyłam sobie drzwi z lustrem weneckim, no i kłopot. Jak już dopasuję odcień drzwi, to nie ma takiej szyby albo nie da się zrobić naświetla górnego (zachciało mi się wyrównywania małych okienek z drzwiami). Czekamy też na wycenę bramy, wtedy dopiero będzie jazda z kolorami. A może ja jestem zbyt wymagająca?

Edytowane przez Klesia

Dachówka to roben monza plus. Mamy już daszek przed wejściem (słupy tymczasowo). Kolor kominów również tymczasowy. Skoro nikt mnie o nieskromność nie posądza, to dodam, że zdjęcia nie oddają uroku dachu. Pewnie to wina kiepskiego fotografa (mea culpa)

P1060602.JPG

I zapraszam na wirtualną wycieczkę:

Nasza sypialnia (Ci co mają wybująłą wyobraźnię powinni tu zobaczyć łóżko)

P1060606.JPG

I druga strona sypialni

P1060608.JPG

Widok na garderobę

P1060611.JPG

I czas na łazienkę (nagroda dla tego, kto tam widzi wannę etc.)

P1060612.JPG

Edytowane przez Klesia

Dzięki ewanz. Wczoraj szwagier założył nam okna i domek wygląda tak:

P1060621.JPG

(okienka wyszły trochę małe, ale człowiek się uczy na błędach, niestety swoich)

P1060633.JPG

Z tyłu

P1060634.JPG

Tak się dzisiaj zastanawiałam, co zrobić ze ścianą na półpiętrze, wygląda ona tak

P1060640.JPG

Zdjęcie zrobione jest ze schodów. Co sądzicie o zrobieniu na tej ścianie fototapety? Z dołu widoczne jest około 60-70% tej ściany, czy pasowałaby tam np. fototapeta z jakąś uliczką?

http://t2.ftcdn.net/jpg/00/26/12/15/400_F_26121584_NqNiMhhPl8go1HD28ubNzrMvZ2B99QUM.jpg

albo

http://t1.ftcdn.net/jpg/00/18/95/20/400_F_18952040_oTf4jr8M2U9G4kNcxF4BBjQ3CfgcqC8V.jpg

Edytowane przez Klesia

Projekt kuchni wrzucałam na siódmej stronie - biel, beż, szary (wypowiadałaś się tam, hihi) , łazienka na ósmej stronie - szarości z czerwienią.

Pomyślałam o fototapecie, bo dałaby wrażenie "głębi". Co do obrazu, to posiadam jedynie tryptyk, wielokrotnie krytykowany na FM, więc może nie będę go eksponować.

W kwestii okien nie jestem obiektywna, bo ja uwielbiam duże przeszklenia.:) W pierwszej wersji projektu mieliśmy naprawdę mało ścian;) Wydaje mi się, że u Ciebie większe okna będą korzystniej wygladały na elewacji. Oczywiscie wszystko zależy jeszcze od położenia domu wzgledem stron świata? Będzie tam świeciło słońce? Do tego dochodzą oczywiście koszty :( Edytowane przez agalind

Klesia na Twoim miejscu też nie byłabym zachwycona tymi maleńkimi okienkami ale w końcu bym przechorowała bo szkoda by mi było kasy na nowe okna i rozwalania ścian. Ale jak Cię strasznie irytują to wymień. To tylko aspekt estetyczny ? Bo podejrzewam że są to okna od łazienki/kotłowni?

Dachówka przepiękna, a fototapęte bym walnęła a jak! ;)

A może jak się zrobi elewację to wygląd zewnętrzny domu się poprawi?Postaraj się wyobrazić to sobie i wtedy zdecyduj co dalej.

Ja mam np.dolną łazienkę zupełnie ciemną, ale to tylko dlatego, że w przyszłości (na pewno dalekiej:D)zamierzam tam postawić wiatę tzn.przykleić ją do ściany domu i wtedy okno będzie zupełnie nie potrzebne .

Decyzja zapadła - okienka zostają, więc muszę się do nich przyzwyczaić. Masz rację Ulciam, wrócimy do nich przy robieniu elewacji (podpowiedzi mile widziane).

Teraz na tapecie drzwi zewnętrzne (szybę wymienilibyśmy na lustro weneckie)

http://www.zbydrew.pl/images/mini_545484161.jpg

http://www.zbydrew.pl/images/mini_3039295957.jpg

http://tuznajdziesz.pl/s/pb/files/thumbnails/61/c2/16/61c216e40c7ba35d_294x240_romiar-niestandardowy.jpg

Dwa pierwsze zdjęcia to drzwi drewniane, kolor będzie odbiegał od okien, trzecie metalowe - kolor najbardziej zbliżony, ale wtedy przeszklenie muszę zamówić w firmie, która robiła okna. Co wybrać?

My wiedzieliśmy od samego początku, że drzwi drewnianych nie będzie,choć widziałam piękne wzory.Baliśmy się, że mogą się wypatrzyć,obić .Mamy psa,koty i one też mogły by je uszkodzić pazurkami.Zdecydowaliśmy się na firmę KMT i jestem z nich zadowolona a i też wszystkim się podobają.Cena ich też jest według mnie dobra.Jeśli chodzi o kolor to do moich okien pasują idealnie!:)

Z tego co wiem drzwi drewniane nie moga być wystawione na działanie słońca, bo sie wypaczają itp. Żeby dotrzymać warunków gwarancji musi być przynajmniej odpowiedniej wielkości daszek nad wejściem (w jednej firmie słyszałam o daszku min. 120cm "głębokim"). U nas wejście jest od zachodu, czyli praktycznie od południa swieci słońce, wiec jeden Pan powiedział, ze w razie reklamacji będzie problem. W zwiazku z tym zdecydowaliśmy się na stalowe (podobnie jak ulciam). Do tego będą tańsze. Inna sprawa, że akurat 3 drzwi najbardziej mi się podobają:)

Drzwi zamówione, mają być w połowie lica. Zdecydowaliśmy się na ten ostatni model. oczywiście w kolorze orzech. Od dzisiaj mój tato robi instalację elektryczną.

Płytki, które sobie upatrzyłam do dolnej łazienki są teraz w promocji w LM, no i mam dylemat. Dla przypomnienia

http://www.ceramikakonskie.pl/pl/data/oferta_imgs/K3_53

lazienka_dol.jpg

Łazienka (łazieneczka) ma w dużym uproszczeniu 2x2 m, zastanawiam się, czy lepiej będzie wyglądało po jednym pasku z każdego koloru czy po dwa. A może wykorzystać tylko dwa kolory (jaśniejsze) i do tego dekor np. nad umywalką i nie wiem, gdzie jeszcze. Chciałam umówić się na zrobienie projektu, ale pan podał mi termin 4 lipca...

Edytowane przez Klesia