Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłączenie płyty indukcyjnej

Recommended Posts

Witam

W projekcie mam płytę elektryczną w kuchni, chciałabym zamontować indukcyjną. .... Czy w przypadku indukcyjnej przyłącze musi być zrobione jakoś specjalnie? ...

Nic specjalnego nie potrzeba za wyjątkiem doprowadzenia 3 faz w miejsce gdzie w przyszłości będzie płyta.

Oczywiście prawie każda płyta indukcyjna ma kilka wariantów podłączenia (na jedną fazę , dwie lub trzy fazy) ale na tym etapie w Twoim przypadku zadbałbym o 3 fazy.

Ot tylko tyle.

... Jak dobry elektryk, to sam powinien wiedzieć co dać...

Często się spotykam z tym, że pan Zenek (przepraszam wszystkich Zenków) nazywający się elektrykiem nie wie co to jest płyta indukcyjna. Oczywiście jest on dobrym elektrykiem bo ma wiedzę i bardzo dobre doświadczenie ale postęp w dziedzinie elektroinstalatorstwa jest tak duży, że niektórzy się już wykruszają.

... Pamiętaj również o gniazdkach dla piekarnika i okapu.

W kuchni może być wiele potrzebnych odbiorników energii elektrycznej, ot choćby ponadto co wyżej to:

mikrofala do zabudowy, ekspres do zabudowy, zmywarka, młynek do zlewozmywaku, oświetlenie w cokołach szafek stojących na podłodze itp.

Mogą być jeszcze bardziej nietypowe bo przecież każdy z Was/nas może mieć inne potrzeby.

Witam

W projekcie mam płytę elektryczną w kuchni, chciałabym zamontować indukcyjną. Elektryk wchodzi lada dzień. Czy w przypadku indukcyjnej przyłącze musi być zrobione jakoś specjalnie? Muszę tutaj coś zmieniać/dopilnować żeby potem nikt mi nie powiedział - "sory, ale indukcyjnej to tutaj nie podłączysz"?

pozdrawiam

Musisz zwrócić uwagę na 3 rzeczy:

- moc (w tym wypadku zdolność Twojej instalacji do zasilenia tego odbiornika)

- prąd (spadki napięć, grzanie)

- jakość i solidność wykonania

Z polskiego na nasze:

- czy bezpieczniki i moc przyłączeniowa wystarczy do zasilenia tej płyty?

- przekrój przewodu powinien być zgodny z tym co pisze w instrukcji montażu (minimum to 5x2,5)

- przewód powinien być zakończony albo puszką hermetyczną albo gniazdem siłowym (ze wskazaniem na puszkę)

- elektryk powinien mieć uprawnienia żeby podbić kartę gwarancyjną

- ideałem jest jeśli wystawi Ci fakturę za usługę w razie komplikacji życiowych będziesz miał punkt odniesienia