Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uszczelnianie między balami

TheTroys

Recommended Posts

Witajcie,

kupiliśmy dom z bali (rocznik 1971) do remontu.

Spotkałem się z wykonawcą i 99% jego rekomendacji jest zgodna z tym co przeczytałem na forum.

Zastanawia mnie tylko jedna kwestia - uszczelnienia.

Zdaniem naszego Pana Tomka należy od środka zrobić deskowanie (w miejsce dzisiejszego g-kartonu i wełny, które są wilgotne).

A z zewnątrz proponuje ocieplenie i szalunek.

Pytam się go czy nie można zrobić ocieplenia od środka (pod to deskowanie) a z zewnątrz zostawić bale (naprawdę urocze i w dobrym stanie).

On na to, że ok, ale uszczelnienia bali pod szalunek zrobi z pianki. A bez szalunku to trzeba jakieś wióry impregnowane. A to drogo bo i samo upychanie jak i wycinanie równych szczelin to pracochłonny i drogi interes.

Co Wy na to?

Czy macie jakieś orientacyjne ceny za metr bieżący takiej pracy?

pianką można uszczelnić a od zewnątrz zakryć piankę gliną zmieszaną z plewami , by glina nie odpadała dobrze jest po długości rozciągnąć drut i przymocować go tak co 50 cm gwoździami a wygląda to tak

http://images44.fotosik.pl/316/cf1c3b55c34a606b.jpg

szpary w głąb belki powinny być tak na 3/4 cm,koszty żadne wykonać można samemu lub przy pomocy rodziny :)

Edytowane przez maciej74

to co widziałeś w galerii to inna chata i ta jako tako jest dosyć dobrze uszczelniona mchem pianki prawie wo gule nie używałem , jeszcze nie jest też wypełniana gliną

Zdjęcie jest z innej była przenoszona ,cała piankowana gliną, oklejałem jakieś sześć lat temu i odpukać w niemalowane nic się nie dzieje tylko w dwóch trzech miejscach poprawiałem.glina spełnia funkcję estetyczną i by woda nie podciekał między belki pianka zaś jest izolatorem

Edytowane przez maciej74