TheTroys 25.09.2010 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2010 Witajcie,kupiliśmy dom z bali (rocznik 1971) do remontu.Spotkałem się z wykonawcą i 99% jego rekomendacji jest zgodna z tym co przeczytałem na forum.Zastanawia mnie tylko jedna kwestia - uszczelnienia.Zdaniem naszego Pana Tomka należy od środka zrobić deskowanie (w miejsce dzisiejszego g-kartonu i wełny, które są wilgotne).A z zewnątrz proponuje ocieplenie i szalunek.Pytam się go czy nie można zrobić ocieplenia od środka (pod to deskowanie) a z zewnątrz zostawić bale (naprawdę urocze i w dobrym stanie).On na to, że ok, ale uszczelnienia bali pod szalunek zrobi z pianki. A bez szalunku to trzeba jakieś wióry impregnowane. A to drogo bo i samo upychanie jak i wycinanie równych szczelin to pracochłonny i drogi interes.Co Wy na to?Czy macie jakieś orientacyjne ceny za metr bieżący takiej pracy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej74 25.09.2010 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2010 (edytowane) pianką można uszczelnić a od zewnątrz zakryć piankę gliną zmieszaną z plewami , by glina nie odpadała dobrze jest po długości rozciągnąć drut i przymocować go tak co 50 cm gwoździami a wygląda to tak http://images44.fotosik.pl/316/cf1c3b55c34a606b.jpg szpary w głąb belki powinny być tak na 3/4 cm,koszty żadne wykonać można samemu lub przy pomocy rodziny Edytowane 25 Września 2010 przez maciej74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TheTroys 25.09.2010 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2010 Dzięki. A jak wygląda trwałość i szczelność takiego rozwiązania?Jeśli dobrze zobaczyłem w galerii to u Ciebie w chacie nie widzę w ogóle uszczelnień. Jak to masz rozwiązane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej74 25.09.2010 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2010 (edytowane) to co widziałeś w galerii to inna chata i ta jako tako jest dosyć dobrze uszczelniona mchem pianki prawie wo gule nie używałem , jeszcze nie jest też wypełniana gliną Zdjęcie jest z innej była przenoszona ,cała piankowana gliną, oklejałem jakieś sześć lat temu i odpukać w niemalowane nic się nie dzieje tylko w dwóch trzech miejscach poprawiałem.glina spełnia funkcję estetyczną i by woda nie podciekał między belki pianka zaś jest izolatorem Edytowane 25 Września 2010 przez maciej74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts