Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

magia! dopiero po 15 minutach mogę włączyć bezpiecznik różnicowo-prądowy!

Recommended Posts

Witam!

W mojej skrzynce mam dwie listwy (linie?) bezpieczników zakończone bezpiecznikami różnicowoprądowymi. Na górnej listwie (A) są posadzone gniazdka w domu, na dolnej (B) wisi oświetlenie i dedykowane gniazdko pieca.

Włączam piec gazowy w trybie podgrzewania kaloryferów. Po 10 minutach wyskakuje bezpiecznik różnicowoprądowy z dolnej listwy B. Wyjmuję wtyczkę pieca z gniazdka. Idę do skrzynki i chcę załączyć z powrotem bezpiecznik - i nie mogę, muszę poczekać 15 minut - i dopiero wtedy mogę załączyć (instalacja musi odpocząć?)

Podłączam piec do innego gniazdka przynależnego do listwy A. Po 10 minutach wyskakuje znowu bezpiecznik z listwy B (czyli nie ten, który powinien na logikę).

Piec jest raczej dobry - serwisant wymienił w nim wszystko co wiązało się z elektrycznością.

A co może chodzić? Jak to ugryźć? W zeszłym sezonie piec pracował bez problemów.

Czy bezpiecznik różnicowoprądowy może się popsuć albo zmęczyć? Czy zacząć od próby wymiany tego bezpiecznika na nowy?

Pozdrawiam!

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli nie włączasz pieca to jest dobrze?

Sądzę że może to być wina oświetlenia, ale w jakiś sposób powiązanego z pracą CO. Np. uszkodzony przewód w ścianie od oświetlenia kotłowni (wchodzisz do kotłowni i zapalasz światło oraz piec, ale wyrzuca światło, nie piec), lub coś cieknie z instalacji CO i wilgoć ma kontakt elektryczny z instalacją oświetleniową. Tak naprawdę to najgorsze usterki jakie mogą być - taką "magię" ciężko zlokalizować.

...Czy bezpiecznik różnicowoprądowy może się popsuć albo zmęczyć? ...

Wszystko może się popsuć ale w tym przypadku tak nie jest.

... Czy zacząć od próby wymiany tego bezpiecznika na nowy?...

Wymiana na nowy nie zmieni zachowania w/w.

... Sądzę że może to być wina oświetlenia, ... Np. uszkodzony przewód w ścianie od oświetlenia kotłowni (wchodzisz do kotłowni i zapalasz światło oraz piec, ale wyrzuca światło, nie piec), ...

Ja również obtowałbym za uszkodzoną izolacją przewodów. Coś załączasz i pod wpływem przepływającego prądu nagrzewa się przewód (i izolacja) co powoduje tymczasowe zwarcie do momentu ostygnięcia. Może to śmiesznie brzmi ale tak chyba będzie. Zaproś kogoś kto mam miernik do pomiaru rezystancji izolacji (ja mam aż dwa ;) ) i odłączając wszystko po kolei niech sprawdzi każdy przewód / obwód.

Takie sytuacje powstają w budynkach kiedy ściany pękają lub nierówno osiadają. Z tego też względu by uniknąć podobnych komplikacji trasy przewodów specjalnie planuję i rozmieszczam. Mi nie zależy na tym by jak najkrótszą drogą doprowadzić przewód z punku A do punktu B ale by instalacja była z głową zrobiona. Podpisuję umowy, daję gwarancje i serwisuję instalacje pogwarancyjnie. Zależy mi na jakości.

Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi.

Myślę, że muszę uchwycić się tego aspektu czasowego - czyli, że dopiero po 15-stu (a zdażyło mi się, że i po 30-stu) minutach mogę dopiero z powrotem załączyć wyłącznik różnicowo-prądowy. Oznacza to, że rzeczywiście coś stygnie... Może stygną rury w ścianach i gdzieś obok rury biegnie przewód? Wakmen napisał, że sam przewód może się nagrzać a potem stygnąć, ale czy aż tak się nagrzewa? Robiłem eksperymenty - do tego gniazdka podłączałem też pralkę, suszarkę, wiertarkę i żelazko - wyłącznik różnicowo-prądowy się nie wyłączył. To by wskazywało, że jednak ciepło rur, kaloryferów wyzwala efekt.

Mam pytanie zasadnicze - skoro wtyczka pieca jest wyciągnięta z gniazdka - a ja muszę nadal czekać 15 minut na możliwość włączenia wyłącznika różnicowo-prądowego, to czy mogę stwierdzić, że to nie wina pieca? (jest przecież w tym momencie fizycznie odłączony od instalacji)

...Oznacza to, że rzeczywiście coś stygnie... Może stygną rury w ścianach i gdzieś obok rury biegnie przewód? Wakmen napisał, że sam przewód może się nagrzać a potem stygnąć, ale czy aż tak się nagrzewa? Robiłem eksperymenty - do tego gniazdka podłączałem też pralkę, suszarkę, wiertarkę i żelazko - wyłącznik różnicowo-prądowy się nie wyłączył. To by wskazywało, że jednak ciepło rur, kaloryferów wyzwala efekt. ...

Zbyt dużo niewiadomych by jednoznacznie określić przyczynę. Problem jest dość złożony i metodą dedukcji znajdzie się przyczynę. Zaproś elektryka, który robił Ci instalację i niech pomierzy ją. Jak coś źle zrobił to będzie wiedział co i jak. Chyba ;)

Równie dobrze mogło dojść do uszkodzenia izolacji przewodów w trakcie prac montażowych (np. zabudowa płyt K-G).

Teraz to skutkuje wyzwalaniem różnicówki albo od ciepła albo od kondensacji wilgoci w miejscu uszkodzenia izolacji.

Miernik rezystancji izolacji prawdę ci powie.... w obu przypadkach i przed wyzwoleniem i po wyzwolenia różnicówki.

Tak dopowiem od siebie, żebyś odłączył WSZYSTKO co masz w gniazdkach w czasie pomiarów.

Niby pomiarowiec jest fachowcem z wyższej półki, ale.... szkoda Twojej elektroniki domowej.

Natomiast od siebie Ci dopowiem, że wręcz niemożliwa jest sytuacja gdy zasilasz piec z listwy A a wyskakuje zabezpieczenie B.

To świadczyć może o błędzie w montażu rozdzielnicy albo o zwarciu przewodów N z listwy A i listwy B za rozdzielnicą.

Oba przypadki powinny wyjść od razu po montażu.... generalnie ciężki temat jeśli chodzi o podpowiedzi na odległość.

... Tak dopowiem od siebie, żebyś odłączył WSZYSTKO co masz w gniazdkach w czasie pomiarów.

Niby pomiarowiec jest fachowcem z wyższej półki, ale.... szkoda Twojej elektroniki domowej...

Stwierdzenie mnie troszeczkę rozbawiło bo nie wyobrażam sobie by puścić podczas pomiarów 500V z miernika na przewody do których z drógiej strony jest cokolwiek podłączonego. Ale cóż, może jednak warto ostrzegać.

... Natomiast od siebie Ci dopowiem, że wręcz niemożliwa jest sytuacja gdy zasilasz piec z listwy A a wyskakuje zabezpieczenie B.

To świadczyć może o błędzie w montażu rozdzielnicy albo o zwarciu przewodów N z listwy A i listwy B za rozdzielnicą.

Oba przypadki powinny wyjść od razu po montażu....

Przypadki błędnego montażu wyłączników RCD miałem już kilka. Ot z jakieś kilkanaście dni wstecz zostałem poproszony na budowę by wycenić instalacje odgromową a juz chwilę później był telefon od inwestora, który ma problemy z prowizorką budowlaną (przez dwa dni nie ma prądu bo mu różnicówkę wywala). Po krótkiej wymianie informacji przez telefon, inwestor wezwał elektryka, który to montował i okazało się, że ... źle podłączył wyłącznik różnicowoprądowy.

Zdarza się.

Tak tylko w tym wypadku autor wątku twierdzi że w poprzednim sezonie grzewczym wszystko było OK, więc trudno żeby się rozdzielnica sama popsuła.

Tutaj trzeba zacząć od pomiarów co się wiąże również z rozbebeszeniem rozdzielnicy i jej ponownym okablowaniem.

Co do uszkodzeń sprzętu podczas pomiarów... zdarza się, sam uszkodziłem czujkę ruchu, którą sam montowałem miesiąc wcześniej.... po prostu się zdarza.

A na temat fachowości fachowców w polskich realiach można pisać eseje.... to tylko czynnik ludzki.

Dom - a właściwie segment - kupiłem już gotowy od dewelopera. Nie wiem czy uda mi się ściągnąć akurat tego elektryka, który wtedy (2 lata temu) to montował. Zresztą może nie byłby on dobrym sędzią we własnej sprawie... Mam jeszcze tzw. rękojmię na segment, ale deweloper powie, że to wina pieca (z kolei serwisant pieca już powiedział, że to wina instalacji). Tu potrzeba dobrego i nieustępliwego elektryka, który do tego dojdzie (taki elektryczny dr House ;-).

Martwi mnie, że pomiary rezystencji izolacji wiążą się z rozbebeszeniem tablicy - mam nadzieję, że taki elektryk będzie umiał to z powrotem złożyć (nie mam schematu instalacji). Otworzyłem sobie tą tablicę - straszna plątanina kabli. Wyłączniki RCD są firmy Moeller. Widzę, że górne złącza N wyłączników są ze sobą połączone przewodem. Natomiast do dolnych złączy N wchodzą oddzielne wiązki niebieskich przewodów. Odpowiadając na zdziwienie - tak to prawda, obojętnie czy zasilam piec z obwodu A czy z obwodu B - zawsze wyłącza się RCD z obwodu B (dlatego pomyślałem, ze to RCD jest uszkodzone).

Czy jest specjalne urządzenie, które mógłbym podłączyć do gniazdka i które spowoduje wyłączenie się RCD? Wtedy mógłbym powiedzieć deweloperowi - zobacz jest błąd w desce rozdzielczej nie wyskakuje ten RCD co trzeba (wtedy pieca bym nie musiał w to mieszać).

A czy miałby sens taki eksperyment, żebym przez przedłużacz podłączył piec do sąsiadów i zobaczył czy im wyskoczy RCD?

Czy na tym forum można prosić o namiary na dobrego elektryka (okolice Warszawy, Ożarowa Mazowieckiego), czy jest to zabronione?

... Czy jest specjalne urządzenie, które mógłbym podłączyć do gniazdka i które spowoduje wyłączenie się RCD? ...

Owszem, miernik do pomiaru instalacji elektrycznych. Ot chociażby MPI 511 firmy Sonel. Wszystko sprawdzi. Uwielbiam na nim pracować.

http://www.elektroinstal-om.pl/images/biuro2.jpg

... A czy miałby sens taki eksperyment, żebym przez przedłużacz podłączył piec do sąsiadów i zobaczył czy im wyskoczy RCD?...

Zakładam, że też wyskoczy :)

... Czy na tym forum można prosić o namiary na dobrego elektryka (okolice Warszawy, Ożarowa Mazowieckiego), czy jest to zabronione?

Uderz do grupy lokalnej z Twojej okolicy. Tam ktoś Ci doradzi, pomoże w znalezieniu kogoś konkretnego.

Lub idź na najbliższą budowę i poproś elektryka by zawitał do Ciebie.

Edytowane przez Wakmen
Dodanie linku do zdjęcia.

Czy jest specjalne urządzenie, które mógłbym podłączyć do gniazdka i które spowoduje wyłączenie się RCD? Wtedy mógłbym powiedzieć deweloperowi - zobacz jest błąd w desce rozdzielczej nie wyskakuje ten RCD co trzeba (wtedy pieca bym nie musiał w to mieszać).

A czy miałby sens taki eksperyment, żebym przez przedłużacz podłączył piec do sąsiadów i zobaczył czy im wyskoczy RCD?

Czy na tym forum można prosić o namiary na dobrego elektryka (okolice Warszawy, Ożarowa Mazowieckiego), czy jest to zabronione?

1) Potrzebne są: zwykła żarówka 15-25W/230V, oprawka, 2 kawałki przewodu. Montujesz zwykły próbnik, jeden przewód wkładasz do gniazdka do dziurki z fazą L, drugim przewodem dotykasz bolca w gniazdku PE. Używaj jak najmniejszej mocy żarówek, ja akurat stosuje te z lodówek 15W. Tester prosty, szybki i niezawodny :)

2) Możesz spróbować takiego eksperymentu

3) Tutaj akurat poleciłbym Ci inne fora dla elektryków: elektroda i sep

1) Potrzebne są: zwykła żarówka 15-25W/230V, oprawka, 2 kawałki przewodu. Montujesz zwykły próbnik, jeden przewód wkładasz do gniazdka do dziurki z fazą L, drugim przewodem dotykasz bolca w gniazdku PE. Używaj jak najmniejszej mocy żarówek, ja akurat stosuje te z lodówek 15W. Tester prosty, szybki i niezawodny :)

Nie porazi mnie? Mam żonę i dzieci. :-) Jak mój wyłącznik RCD się nie załączy, to załączy się pewnie kolejny już na osiedlu?

Nie ma kolejnego wyłącznika na osiedlu. Twój wyłącznik różnicowo-prądowy jest jedynym w szeregu.

Jeśli użyjesz przewodów izolowanych to Cię nie porazi.

Jeśli nie czujesz się na siłach żeby przeprowadzić taki test to poproś o pomoc elektryka.

To co Ci zaproponowałem jest jedynie prostym testem, który odpowie na pytanie co jest z jakiego obwodu zasilane/wyłączane i czy sama różnicówka działa poprawnie.

W razie gdybyś się pomylił i zamiast do dziurki z fazą L włożył przewód do dziurki z "zerem" N to różnicówka również może (ale nie musi) zadziałać.

Bolca z uziemieniem raczej nie pomylisz....

Ponieważ wykonuję trochę instalacji elektrycznych co jakiś czas zdarza się, że ktoś dzwoni i panie ratuj wywala zabezpieczenie róznicowo-prądowe. Większość z powodów wyrzucania to połączenie w jakikolwiek sposób przewodu liniowego i ochronnego. Przykład:) Wykonałem podejścia dla gniazd zewnętrznych, które ekipa ociepleniowa rzuciła na ziemię i jak zaczęło padać to powodowało zwarcia:) Czasami na końcach przewodów zdarza się, że któryś z obciętych przewodów ma zwarcie na obciętym końcu - puszka gniazda, puszka oświetlenia, punkty na ścianie do zasilania kinkietów itp. itd. Jest jedna metoda na dojście co jest nie tak wyłączamy wszystkie obwody i załączamy kolejno obwód po obwodzie. Jak nam wyrzuci to wiemy, który obwód. Zaczynamy szukanie. może gdzieś coś jest źle podłączone, robi zwarcie. Różnicówki rzadko się trafiają zepsute.

...panie ratuj wywala zabezpieczenie róznicowo-prądowe. ... Wykonałem podejścia dla gniazd zewnętrznych, które ekipa ociepleniowa rzuciła na ziemię i jak zaczęło padać to powodowało zwarcia:) Czasami na końcach przewodów zdarza się, że któryś z obciętych przewodów ma zwarcie na obciętym końcu - puszka gniazda, puszka oświetlenia, punkty na ścianie do zasilania kinkietów itp. itd. ....

Wybacz ale wymienione przykłady nie pasują do powyższej sytuacji.

1) Potrzebne są: zwykła żarówka 15-25W/230V, oprawka, 2 kawałki przewodu. Montujesz zwykły próbnik, ... Tester prosty, szybki i niezawodny :) ...

Troszeczkę dziwna propozycja do sprawdzenia czy wyłącznik RCD działa. A jak taki "testerem" sprawdzisz czas wyłączenia przy 1/2 Iwz? Ni jak.

Po drugie to, że ty tak stosujesz to Ci chwali ale lepiej jak byś takich metod publicznie nie rozpowszechniał bo sa bardzo nieprofesjonalne.

... 3) Tutaj akurat poleciłbym Ci inne fora dla elektryków: elektroda i sep

Nic tak nie pomoże jak wizja lokalna.

... A może jest źle zainstalowana?

Na odległość już wiadomo, nie dokonując pomiarów a tylko analizując zdarzenia, że różnicówka jest OK.

Nie no temat jest dość nietypowy a takie nasze gdybanie będzie się ciągnęło w nieskończoność.

Invenisso - weź może jakąś książkę telefoniczną (cy to elektroniczną czy papierową) i dzwoń po elektryka z miernikiem. Jakieś 2-4 godzin pracy i masz już "pozamiatane". Poproś oczywiście o fakturę, którą przedstawisz deweloperowi, który nie ma zamiary przysłać nikogo by to sprawdził.