Paulina Bartczak 25.09.2010 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2010 Mam około dwuletni drewniany domek. W tym roku zauważyłam, że w niektórych miejscach na listwach wykończeniowych wewnątrz domku - przy podłodze i wzdłuż ścian pionowych pojawił się jakiś czarny nalot. Podejrzewam, że to może być grzyb pleśniowy. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, jaki preparat byłby najlepszy na tego rodzaju grzyba i jaki typ pompki do rozpylania preparatu kupić?Czy grzyb mógł pojawić się na skutek niewystarczającego zabezpieczenia szczelin w miejscach połączeń desek? Domek nie posiada jeszcze wentylacji, ale poza sezonem jest wietrzony co kilka tygodni. W tym roku przeprowadziłam meliorację działki, wcześniej przez jeden rok było bardzo mokro, ale podłoga jest chyba w niezłym stanie - grzyb jest widoczny na listwach i ogólnie wydaje mi się, jakby ściany wewnątrz lekko przyciemniały.Czy odgrzybianie drewnianego domku można przeprowadzać w ciągu całego roku? Słyszałam, że można to robić tylko wtedy, kiedy jest ciepło i sucho, ponieważ drewno lepiej wchłania preparat.p.b. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 01.10.2010 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 bez wentylacji żadne odgrzybianie nie pomoże, załóż went. mech. grzybek nie lubi miejsc gdzie nie ma co jeść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paulina Bartczak 03.10.2010 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Dzięki za odpowiedź )) Jaka to jest wentylacja mechaniczna? Nie wiesz, czy drewniany domek można odgrzybiać w ciągu całego roku? Pozdrawiam )) p.b. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts