Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PIec kaflowy z podkową.

Xiff

Recommended Posts

No to majstry do boju...

Potrzebuję przebudować piec, wstawić podkowę i podłączyć do tego parę grzejników.

Znalazłem zduna który robił to już wiele razy, dorabia sam specjalne podkowy żeby miały większy POWER... Tak czy inaczej potrzebuję dorobić do tego prostą i tanią instalację. Nie mogę zrobić tego grawitacyjnie bo niestety pomieszczenia mi na to nie pozwalają - muszę przejść przez korytarz pod sufitem dlatego trzeba zainstalować pompkę.

Nie znam się na tyle żeby wszystko uwzględnić więc proszę o pomoc w rozbudowaniu mojego (szumnie powiedziane) projektu...

Poniżej zamieszczam szkic i liczę na wasze uwagi (konstruktywne oczywiście).

http://images44.fotosik.pl/317/51cd60b79ea27945m.jpg

Witam.

Nie ma o czym pisać. Wszystko podałeś jak na tacy. Masz dobrego zduna (chyba nawet się domyślam którego :-) jeżeli z "Konigshutte" jest), zadbałeś o bezpieczeństwo instalacji, ewenementem jest to, że miast burzyć piec kaflowy chcesz go używać i to w taki sposób (rewelacja).

Jedyne co to uwzględnij, że w malutkich "westfalkach" (kuchniach z podkową), zbiornik wody użytkowej około 100 l, to się podgrzewało niemal do wrzenia w przeciągu pół godzinki jak się dobrze nahajcowało ... a piec kaflowy trzeba doprowadzić do nagrzania w całości, żeby efektywnie oddawał potem ciepło. I może to trwać znacznie dłużej w zależności od jego wielkości (około 2 godzin lub więcej).

Dobrym rozwiązaniem jest palenisku z dwoma rusztami - takie jak w kuchniach z podkową. Lub przebudowa pieca by był w nim "skrót" do komina. Twój zdun na pewno będzie wiedział o co chodzi.

Pozdrawiam.

• 1 year później...

Hmmm. chyba zapomniałem opisać jak się sprawuje kaflok z podkową...

NOTO.. Podkowa to powiedzmy że taki płaszcz wodny wokół paleniska który w którym podgrzewana jest woda do instalacji.. Do mojego pieca fachowiec wykonał podkowę z blachy 5mm, wyprowadzenia 1''.

Parę szczegółów.

Palenisko ma wymiary około 25cm/40cm więc jest raczej standardowej wielkości jak w piecu kaflowym.

Do instalacji mam podłączone na razie trzy kaloryfery:

1 - w sypialni (30mk,w h = 3,60) - 20 żeberek alu

2 - kuchnia (16mkw, h = 2,60) - 10 żeberek

3 - salon, tam gdzie piec kaflowy (30mkw, h = 3,60) - 10 żeberek z głowicą termostatyczną żeby działał tylko na początku zanim piec się nagrzeje

Jak na razie wydaje mi się że jest jeszcze zapas mocy dlatego w planie jeszcze mam 2 kaloryfery (po 10 żeberek) w pokoju dziecka (17mkw, h=3,60) który aktualnie remontuje.

Szczerze mówiąc bałem się czy wyrobi to wszystko ale trochę trzeba było zmienić sposób palenia. Przy temperaturach do 0 stopni, wystarczało palić ok 5-6 godzin dziennie żeby nagrzać mieszkanie do 21stopni.. Niestety w sypialni po wygaśnięciu robi się chłodno bo mam wielkie okno... Przy mrozach -20stopni musimy palić 16-18 godzin i to delikatnie tak żeby grzejniki grzały cały czas, a żeby nie rozsadziło pieca. W nocy sypialnia się wychładza do 17 stopni jak się nie pali.

Awaryjnie mamy jeszcze jeden piec ale w tym roku go nie odpalaliśmy. Rok wcześniej kilka razy musieliśmy bo mieliśmy jeszcze stare dziurawe okna.

Generalnie jestem bardzo zadowolony z tej instalacji. Wydałem na wszystko ok 6500zł (w tym przebudowa pieca). Robocizna moja. Najważniejsze że żona też lubi to rozwiązanie bo w salonie jest najcieplej i to nie od kaloryferów ale od pieca, a to zupełnie inne ciepło..

Mam nadzieję że komuś się ten wątek przyda, bo ja gorąco polecam takie rozwiązanie..

Jak chcecie szczegóły to pytajcie...

pozdro

Edytowane przez Xiff

• 10 months później...

Witam,

a ile kosztowała taka przebudowa pieca + podkowa? Też jestem zainteresowany przebudową swojego pieca. Niestety w zeszłym roku przestawiałem piec z jednego pokoju do drugiego i mój zdun zapewniał mnie, że nie robi się takich wynalazków.

Pozdrawiam,

kinh