smit3 25.09.2010 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2010 Cześć chciałbym się spytać czy jest taka pompa ciepła, która pobiera ciepło z gruntu i ogrzewa powietrze?Szukałe i nawet pisałe do różnych firm ale nic tego nie znalazłem i nie od pisali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 25.09.2010 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2010 Wydaje mi się, że każda PCi jest w stanie to zrobić.Podłączasz odpowiedni wymiennik ( nagrzewnicę/chłodnicę ) np. z wentylatorem za nim i już, są nawet gotowe takie rozwiązania. http://www.juwent.biz/site/oferta.php Dobrze byłoby to policzyć, ale jak określisz co chcesz to w firmach tych wszystko Ci dobiorą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smit3 26.09.2010 15:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2010 Czyli jak bym połączy PC z GWC to dobry pomysł?Czy raczej nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castaway 26.09.2010 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2010 Ale co Ty chcesz osiągnąć łącząc PC z GWC bo nie bardzo rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 26.09.2010 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2010 Ale co Ty chcesz osiągnąć łącząc PC z GWC bo nie bardzo rozumiem? No właśnie. Kolego Smit3, mam wrażenie, że mylisz pojęcia i zachęcam jeszcze trochę doczytać w temacie. Dla porządku. GWC - przyjęło się tak określać wymiennik gruntowy dla powietrza ( może mieć też zastosowanie dla pompy ciepła wykorzystującej jako dolne źródło ciepła - powietrze). GWC ma jednak najczęściej zastosowanie do wentylacji domu i wspomagania przy okazji rekuperatora. Pompy ciepła, te najbardziej znane ( tak mi się wydaje ) do ogrzewania domów wykorzystują dolne źródło "DZ" wymiennik glikolowy w postaci pętli rur w ziemi. czasami są to pionowe odwierty, rzadziej woda. Są też inne konstrukcje. Każda PCi może dostarczać ciepło do domu. Górnym wymiennikiem najczęściej jest podłogówka i zasobnik cwu. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wymiennik ogrzewał Ci powietrze, jak wspomniałeś. Np. wdmuchiwane do pomieszczeń. Jeśli się mylę i to co napisałem wyżej to oczywista oczywistość dla Ciebie, to przepraszam i spieszę z wyjaśnieniami bardziej zaawansowanych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smit3 28.09.2010 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 W sumie to ja myślalłem o ogrzewaniu domu zapomcą PC, GWC, rekuperatora i kominek.Ale chyba przesadziłem z tym, co nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castaway 29.09.2010 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Nie nie przesadziłeś, ale jest mnóstwo tematów na forum o sposobach ogrzewania, a i wujek Google też Ci pomoże zrozumieć działanie GWC, PC etc. wystarczy tylko poszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yarecky 29.09.2010 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 firma pro-vent z Opola proponuje takie rozwiązanie, gwc powietrzny i centrale wentylacyjną z pompa ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smit3 29.09.2010 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Oczywiście ja wiem naczym polega to wszystko. Tylko pytam czy nie przesadziłem? Czy to ma sens? Czy to będzie ekonomiczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castaway 30.09.2010 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Po co Ci GWC? http://www.blog.karbon.com.pl/wentylacja/po-co-ci-gwc-3/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smit3 02.10.2010 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2010 poto by zaoszczędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castaway 04.10.2010 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smit3 04.10.2010 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 za bardzo nie wiem, musisz sam poszukać ale myślę, że gdzieś tak 50-80%.Ale powiedzcie. Czy to nie przesada dla domu w technologi kanadyjskiej o powierzchni 350 m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts