Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym zapytać znawców tematu o kwestię sterowników, posiadam piec Lazara 18kw ze sterownikiem RecalArt A300D, który jest słaby.

Chcę go wymienić na inny, pytanie co byście polecili ?

Pozdrawiam,

Darek.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Chciałbym zapytać znawców tematu o kwestię sterowników, posiadam piec Lazara 18kw ze sterownikiem RecalArt A300D, który jest słaby.

Chcę go wymienić na inny, pytanie co byście polecili ?

Pozdrawiam,

Darek.

SPP + Bet ale nie wiem ile masz pomp i czy masz zawór 3d lub 4d sterowany w instalacji.

SPP + Bet ale nie wiem ile masz pomp i czy masz zawór 3d lub 4d sterowany w instalacji.

Mam 2 pompy i zawór 4d z siłownikiem.

A co sądzisz o ecoMax 800 - aktualnie stosowany sterownik w kotłach Lazara ?

Jak ma obsłużyć siłownik zaworu, to np. Iryd PID, może być z czujnikiem spalin (pt-1000), można rozbudować o cyfrowy czujnik pogodowy w szczelnej obudowie z przewodem 10m (pogodowo idzie sterować układem c.o. oraz za zaworem mieszającym) czy o domowy panel kontrolny albo prosty pilot r albo bardziej rozbudowany pilot g.

na ten sezon zapowiadają się przy nim dwie nowości w zakresie rozbudowy.

Zamiana RecalArta na ecoMaxa800, to jak przesiadka z dużego fiata na poloneza.

Jarecki79 dobrze doradza, szczególnie jak masz 4d z siłownikiem. Mało jest sterowników PID, które potrafią to obsługiwać, a Iryd robi to wzorowo i jest w rozsądnej cenie.

Koledzy dobrze Ci radzą z tym Irydem.

Ustawiałem kiedyś kilka Tech-ów i mnie jakoś nie przekonały.

Czy ten zawór 4d jest w ogóle u Ciebie potrzebny - masz podłogówkę i grzejniki, rurki cienkie i nowe czy stare stalowe - jeśli tak to ile czego ?

• 1 month później...
  • 1 year później...

i jak to jest z tym pid-em ? warto brać sterownik z nim czy nie ?

bo przeczytałem kilkanaście ostatnich stron i za wiele się nie dowiedziałem

w moim przypadku chodzi dokładnie o sterownik Tech ST 480,

ogólnie wolałbym żeby sam robił nastawy ale słyszałem że bez pid-a da się lepiej ustawić

a w tym sterowniku z pid-em już podobno nie można w razie czego ręcznie ustawiać

a i jeszcze jak uda mi się ustawić zwykły sterownik "idealnie" to zakładając że wciąż będę miał ten sam eko groszek to cały czas te ustawienia będą "idealne " bez względu na temperaturę na zewnątrz ?

Edytowane przez Primaaa
  • 2 months później...

Cześć!

Chciałbym się podłączyć, a jednocześnie odświeżyć temat. Trafiła mi się okazja przejścia ze sterownika ST-480 na ST-480zPID, więc postanowiłem ją wykorzystać. Swoją drogą ukłony w stronę firmy Krzaczek. Na pytanie czy jest możliwość dokupienia sterownika ST-480zPID wysłali mi go za darmo, a ja zwróciłem im swój stary!

Przejdźmy do sedna. Tego sterownika wcale nie wystarczy włączyć. Drugi dzień manipuluję korektą nadmuchu i podawania, bo ciągle robi mi krater lub spieki w trybie pracy... Ale powiedzmy, że dojdę z tym do ładu. Moje pytanie dotyczy sposobu pracy tego sterownika. Przy obecnym odbiorze ciepła w budynku, piec pracuje cały czas w zakresie temperatur 60-65C (60C zadane, ale sterownik jest fabrycznie ustawiony, żeby przeciągał 5C w celu ograniczenia czasu w nadzorze) i prowadzi to spalanie w sposób ciągły, ale przy temperaturach spalin rzędu 70-80C. Czy to nie jest za niska temperatura spalin??

• 1 year później...

Witam wszystkich mam pytanie ktore pewnie niejednokrotnie padło mianowicie po obserwacji mojejgo pieca doszedłem do wniosku ze pora wymienic sterownik . na starym steroniku miedzy biegiem 2 a 10 dmuchawy nie wyczuwam zadnej róznicy. a teraz o piecu mam duzy dom i piec firmy kołton 50 kw sterownik tech st-76. ekogroszek ktorym pale to Parametry jakościowe: kopalnia wesoła

Wartość opałowa: 28-30 (MJ/kg)

Zawartość siarki: 0,3%-0,7%

Zawartość popiołu: 3%-5%

Granulacja: 8-25mm

JAKI POLECACIE MI STEROWQNIK NIE ukrywam nie mam pojecia czytałem posty z tego forum i wiem ze jest tu kilku ludzi ktorzy wiedza sporo

dodam ze mam 3 pompki

Edytowane przez januszskawica

sterownik o którym pisze pawelo znajdziesz tutaj:

SPPv2, to duża wersja z obsługa do 5pomp, obsługa siłownika zaworu mieszającego, na pokładzie czujniki wewnętrzny, zewnętrzny, spalin, zaworu

internet na pokładzie na rok czasu, później 35zł raz do roku abonament

http://kotly.es24.pl/opis/8219891/sppv2-sterownik-kotla-z-podajnikiem-adaptacyjny-pid.html

występuje też w małej wersji z obsługa podajnika, dmuchawy, pompy c.o., cwu.

ten można powiedziec zastąpił starszy sppv1

http://kotly.es24.pl/opis/2665644/sppv2l-do-podajnika-pompy-cocwu-internet.html

ten mały rozbudować można o czujnik spalin, wewnętrzny, zewnętrzny, internet jest na próbę na 7dni, odblokowanie na pierwszy rok 119zł, póxniej raz do roku 35zł

pomijając chęć wymiany sterownika sprawdziłbym czy kanały powietrzne są drożne- może wystarczy wyczyścić palnik aby problem braku zmiany mocy nadmuchu wyeliminować???
Kanały sprawdzałem są czyste nie dość że klapę mam zamknięta na maksa wentylator na 2 bieg to jeszcze wydaje się mi Za mocny. Poza tym spalam 25kg na 24 godziny to chyba za dużo nawet na mój duży dom który jest ocieplony i nowe okna. Dlatego myślę że jak wymienię sterownik to spalanie też coś spadnie jak sądzicie?

Podaj ile metrów grzejesz - bo może się okaże że te 25kg to nie dużo. Poza tym czemu są 3 pompki ? Zdaje się że ten mały SPP z literką L nie obsługuje 3 pompki - ale tu najlepiej jakby się wypowiedział Jarek.

Napisz też czy korzystasz np z trybu nocnego - gdzie się obniża temp. i czy masz termostat pokojowy.

a jak było wcześniej z tym sterownikiem- wszystko działało jak trzeba? była różnica w obrotach na poszczególnych biegach?

takie rzeczy się raczej nie zdarzają zwłaszcza w stronę którą ty opisujesz czyli zbyt mocny nadmuch na bardzo niskim biegu

Może ktoś przez przypadek przełączył jakiś tryb obsługi dmuchawy w tym techu?

Instrukcja do ręki i szukać, czy sa tryby na dane dmuchawy np. rv-14, jak ktos pod obsługe rv-14 przekręci, to na normalnym wentylu nawet minimnalne obroty będą wówczas wysokie....

na 3pompki jest parę sterów

jest Argos PID, to sterownik z algorytmem jakiego używa Timon na swojej Cobrze czy Skorpionie. Cenowo nie najgorzej, bo 400zł, wyświetlacz prostszy 2x 16znaków, ale czytelny. Obsługuje pompe c.o., cwu i cyrkulacyjna lub zamiennie podłogową. Ma usb do aktualizacji, ma RS-a do modułów czyli panel domowy (za 200zł), moduł zaworu (za 250zł). Sam w sobie nie ma stref, jest zaprojektowany pod dmuchawy 70-80W na silnikach Ziehl, EMC, EBM, czyli porządnych to sa m.in. WBS6aAL, WPa06, RMS120, DM80, RV13AM

może być też nowsza wersja Cobry-II, czyli coś takiego jak u Timona, tam wówczas kolorowy wyświetlacz, usb, wykresy, strefy czasowe. Nie pamiętam ile ona w detalu wychodzi, obsłuży pompe c.o., cwu i siłownik zaworu z pompa za zaworem.

albo z internetowego to wcześniej wspomniane SPPv2 jak pomp więcej jak 2szt., ale tu już cenowo podchodzimy pod 890zł, jest jeszcze internetowy Bruli, tu z kolei przekraczamy tysiaka

Jest też bardzo udany Iryd PID po modernizacji z większym, kolorowym wyświetlaczem.

Generalnie jak ktoś chce zmieniać, to jest w czym wybierać, aby zawęzić sobie wybór trzeba sobie sprecyzować co taki sterownik musi mieć, np. min. 3pompy, czy ma obsługiwać siłownik zaworu Tak/Nie, czy ma mieć swoje panele domowe Tak/Nie, czy ma mieć internet Tak/Nie a jeżeli ma miec internet, to czy nadal ma mieć panele domowe Tak/Nie , czy potrzebny dodatkowy czujnik temp. spalin, czy potrzebny czujnik pogodowy? Istotne jaki typ dmuchawy ma obsłużyć, jedne lepiej pracuja z 40W, inne lepiej z 70-80W, nieliczne potrafią pracować z tanimi zwartobiegunowymi typu RV-14 itd.

tyle że tryb dmuchawy to trzeba grzebać w menu serwisowym żeby zmienić.

inne wytłumaczenie to że fabrycznie inaczej w sofcie ustawione a pod producenta się zmienia i w momencie jakiegoś skoku napięcia czy innej nieprzewidzianej sytuacji ster wrócił do ustawień fabrycznych z domyślną obsługą innej wydajności wentylatora.

Ale to musi pytający coś dopowiedzieć

inaczej gramy w totka na chybił ale nie na trafił