Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przejście na PID ze standardowego sterownika

Trociu

Recommended Posts

O to właśnie chodzi ze mój sterownik nie ma czegoś takiego jak tryb nocny. Nie ma czujnika temperatury pogodowej. Mam 3 pompki ponieważ dom w swej historii był mniejszy lecz potem dobudowano druga połowę i dołączona pozostałe dwie pompki. Chcę taki sterownik który ma tryb nocny. Czujnik pogodowy i takie rzeczy które się przydają by zaoszczędzić. Wracając do tego wentylatora to kiedyś działał tak że zwalnia jak zmieniałem biegi lecz musiałem zmienić wentylator i to pewnie w nim jest przyczyną że nie zwalnia.mysle że mój sterownik to stara generacja i pora go zmienić. Jakiś konkretny model teraz przychodzi wam na mysl Edytowane przez januszskawica

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O to właśnie chodzi ze mój sterownik nie ma czegoś takiego jak tryb nocny. Nie ma czujnika temperatury pogodowej. Mam 3 pompki ponieważ dom w swej historii był mniejszy lecz potem dobudowano druga połowę i dołączona pozostałe dwie pompki. Chcę taki sterownik który ma tryb nocny. Czujnik pogodowy i takie rzeczy które się przydają by zaoszczędzić. Wracając do tego wentylatora to kiedyś działał tak że zwalnia jak zmieniałem biegi lecz musiałem zmienić wentylator i to pewnie w nim jest przyczyną że nie zwalnia.mysle że mój sterownik to stara generacja i pora go zmienić. Jakiś konkretny model teraz przychodzi wam na mysl

Zmieniłeś pewnie wentyl na zupełnie inny jak przewidział producent zestawu fabrycznego

Pytanie jaki typ wentylatora/dmuchawy miałes i najważniejsza sprawa jaki wentyl kupiłeś i założyłeś? Ta informacja jest o tyle ważna, że dany sterownik może z konkretnym wentylem pracować lepiej lub gorzej

Strefy czasowe chcesz mieć, ma obsłużyć 3pompki, czujnik pogodowy to kwestia raczej wygody niż mega oszczędności, większe oszczędności to albo panel domowy z trybem termostatu albo choć czujnik pokojowy. "Pokojówka" rozłącza pompke C.O. na czas utrzymania temp. powietrza w pomieszczeniu a to powoduje dłuższy postój kotła i ma przełożenie na spalanie.

Ogólnie strefy, pogodówka i pokojówka:

- Iryd PID + opcja pogodowego + panel firnowy. Ma strefy, szerokie możliwości regulacji i solidne zabezpieczenie wyjść na pompy

- SPPv2, ma internet, w zestawie czujnik zewnętrzny, spalin oraz wewnętrzny. Ten wewnętrzny pełnić może role termostatu pokojowego, ale jak brkuje Ci wiszącego panelika z trybem termostatu pokojowego, to możesz dołożyć panel domowy PPX

- Bruli - internet, cz.spalin, wew, zew. Wewnętrzny robi w funkcji termostatu pokojowego, ten sterownik nie ma swojego panelu domowego.

- Cobra-II tu nie spełni Twojego punktu odnośnie czujnika pogodowego, ma strefy, jest panel domowy firmowy, ale bez czujnika pogodowego

• 4 weeks później...
Czytając wszystko co mi radzicie wybrałem iryd psid z duYm kolorowym wyświetlaczem . Pierwsze wrażenie super możliwości ustawiania praktycznie wsYstkiego. I tu mam problem ponieważ pięć który mam jest nie pierwszej młodości więc producent nie ma zaleceń jakie parametry trzeba mniec żeby ustawić w piecu jego moc na 100 % a widzę po paru dniach że żeby piec dobrze działał i ładnie spalał węgiel to muszę to mieć dobrze ustawione . Teraz ustawiłem pięć tak że na wskazaniu 100 % pięć tak naprawdę nie idzie na maxa. Widzę że gdy idzie na 100 to spala się ładnie lecz gdy się rozgrzeje i sterownik zmieni tryb pracy na moc równa np 50% to wegiel się nie spała tworzą się spieki. Moje pytanie brzmi jak poznać że piec idzie na maxa obserwując czujniki temperatury?kurcze nie wiem czy zrozumiecie o co mi chodzi,?

Tu może być kwestia dmuchawy

Do Iryda masz instrukcje instalacyjną

pod kodem 99 jedna z pozycji jest wybór dmuchaw, domyślnie jest pod WBS6aAL / WPa06, RV13AM czyli bieg 49 - 45%, bieg 1 - 10%

(zobacz czy wśród wymienionych jest ta, która posiadasz na kotle)

Jeżeli jej nie ma, to sa jeszcze nastawy użytkownika, gdzie podajesz to z ręki

wówczas robisz tak, że maxa dla biegu 49 ustawiasz na ucho, kończysz podnoszenie wartości, gdy nie słyszysz juz przyrostu siły nadmuchu

bieg 1 ustawiasz tak, aby wirnik się kręcił i nie stał na zwarciu, dla przykładu dla RV13AM jak jest nowa można zejśc do ok.6-7% ale np. DM86 wymagac będzie dołu na poziomie wyższym.....20%

• 2 weeks później...
wentylator zmieniłem, i założyłem jeden z obecnych na liscie czyli w moim przypadku RV14. teraz jednak musze ustawic piec czyli czas podawania dla ustawien pieca na 100% czy ktoś to ustawił ???nie mam od producenta takich informacji jakie ma byc podawanie by piec szedł na 100% mozliwosci grzania to chyba wazne

Generalnie kocioł powienien powoli zbliżac się do zadanej (aby nie dobrac zbyt mocnych parametrów, żeby sie na długo nie odstawiał, lepiej jak spokojnie moduluje)

Spróbuj sobie dac wyjściowo tak:

dla 100%mocy

pauza podawania 0minut: 42sekundy

dmuchawa- tu musisz pod rv14 dobrać samodzielnie jak wysoko wyjściowo strzelam okolice 20biegu

dla 1%mocy

pauza podawania 3minuty:0sekund

dmuchawa ok.1 może 2bieg

Czas pracy podajnika daj 7sekund (wspólny dla 100%, 1% oraz podtrzymania)

podtrzymanie:

co 20minut

na 12sekund

krotność 2

Ogólne zasady regulacji:

o co chodzi z algorytmem PID:

on sam dobiera porcję paliwa (pauzę) i siłe nadmuchu (z wybranego ustawionego zakresu w iryd pid)

jak dane wyjściowe są dobre, to mamy sytuację jak z pączkiem kwiatowym

mała moc - pączek zamknięty, mniej żaru i płaskie palenisko ewentualnie niski, mały płomień na środku

duża moc - pączek się otwiera, czyli kopczyk rośnie, więcej żaru, rośnie wysokość i szerokość płomienia

Zasady ogólne dopracowania parametrów pod węgiel sa takie

drzwiczki tylko uchylamy do obserwacji i to na chwilę, mocne otwarcie drzwiczek tylko zaburza proces

1. Nie kręcimy wszystkim w jednym czasie

2. Jeżeli paliwo nie jest dopalone, ale osiągamy zadaną - wydłuż pauzę dla 100%mocy

3. Jeżeli paliwo nie jest dopalone i nie osiągamy temp. zadanej - podnieś nadmuch

4. Jak paliwo się spieka, ale osiągamy zadaną - obniżamy nadmuch

5. Jak paliwo się spieka i nie osiągamy zadanej - skracamy pauzę podawania lub wydłużamy czas podawania

6. Jak popiół się zlewa tworząc spieki żużlowe - obniżamy nadmuch

7. Jak popiół generuje spieki koksowe - podnosimy nadmuch

Generalnie kocioł powienien powoli zbliżac się do zadanej (aby nie dobrac zbyt mocnych parametrów, żeby sie na długo nie odstawiał, lepiej jak spokojnie moduluje)

Spróbuj sobie dac wyjściowo tak:

dla 100%mocy

pauza podawania 0minut: 42sekundy

dmuchawa- tu musisz pod rv14 dobrać samodzielnie jak wysoko wyjściowo strzelam okolice 20biegu

dla 1%mocy

pauza podawania 3minuty:0sekund

dmuchawa ok.1 może 2bieg

Czas pracy podajnika daj 7sekund (wspólny dla 100%, 1% oraz podtrzymania)

podtrzymanie:

co 20minut

na 12sekund

krotność 2

Ogólne zasady regulacji:

o co chodzi z algorytmem PID:

on sam dobiera porcję paliwa (pauzę) i siłe nadmuchu (z wybranego ustawionego zakresu w iryd pid)

jak dane wyjściowe są dobre, to mamy sytuację jak z pączkiem kwiatowym

mała moc - pączek zamknięty, mniej żaru i płaskie palenisko ewentualnie niski, mały płomień na środku

duża moc - pączek się otwiera, czyli kopczyk rośnie, więcej żaru, rośnie wysokość i szerokość płomienia

Zasady ogólne dopracowania parametrów pod węgiel sa takie

drzwiczki tylko uchylamy do obserwacji i to na chwilę, mocne otwarcie drzwiczek tylko zaburza proces

1. Nie kręcimy wszystkim w jednym czasie

2. Jeżeli paliwo nie jest dopalone, ale osiągamy zadaną - wydłuż pauzę dla 100%mocy

3. Jeżeli paliwo nie jest dopalone i nie osiągamy temp. zadanej - podnieś nadmuch

4. Jak paliwo się spieka, ale osiągamy zadaną - obniżamy nadmuch

5. Jak paliwo się spieka i nie osiągamy zadanej - skracamy pauzę podawania lub wydłużamy czas podawania

6. Jak popiół się zlewa tworząc spieki żużlowe - obniżamy nadmuch

7. Jak popiół generuje spieki koksowe - podnosimy nadmuch

Na taka odpowiedz czekałem wszystko co chciałem wiedziec wielkie Dzieki. teraz juz pozostało mi obserwować ale juz wiem na co zwracać uwagę dziekuje. pewnie jeszcze napisze jak mi idzie

• 2 months później...

Witam serdecznie

Nie wiem już co robić dlatego zdecydowałem się tu napisać - może ktoś mi pomoże w opisanym poniżej problemie.

Sterownikiognik plus PID , soft sl 47

Konkrety:

Nowy dom, docieplony, powierzchnia po posadzkach 250 m2, podłogówka oraz grzejniki kocioł na ekogroszek z podajnikiem ślimakowym, kocioł 25 kw, CWU nie podłączone

Palę 3 sezon. Pierwsze dwa sezony sterownik miałem ustawiony na:

PP2

dmuchawa 90

ni 3

PID 0

BYŁO WSZYTKO SUPER

Wszystko bardzo ładnie się wypalało wręcz idealnie, w popielniku sam pył. Podajnik 175 kg starczał na 7 dni przy mrozach , przy wyższych temp na 10 dni. Od października do 12 maja spaliłem 3750 kg

Ten sezon chciałem przejść na PID i zaczęły się problemy ( już wcześniej miałem ale się nie zagłębiałem w to i było bez PID). Nie mogę poradzić sobie z ustawieniem.

Ustawienia

PP - 6

dmuchawa 90

ni 3

w menu kodowym przerwa 80 s

Wczoraj zauważyłem że ciężko mu uzyskać zadaną temperaturę 0,5 st. C chyba wałkował z 15 min ( zadana temperatura 55 ) . Nie wiem czy to normalne ale spada nawet o 5 st i dopiero zaczyna pracować aby ponieść temp.

Generalnie w popielniku są też niewypalone węgielki. Na retorcie obrotowej podczas uzyskiwania temp podaje węgiel i tak i tak trochę niedopalonego węgla wylatuje z retorty tak jakby miał za dużo.

Nie mam pojęcia jak to ustawić.

Czy mogę coś zrobić aby to zmienić ?

• 8 months później...

tak ten sterownik mnie odpowiada-ktoś ma do sprzedania po okazyjnej cenie chętny jestem za godziwą sumę traktuję go jako zapas w razie W -werbomatu... zawsze miałem cosik w zapasie ....

kol Jarecki który innej maści sterownik pid odpowiada parametrom jakich ma w sobie rt 09 pid

chętnie zakupię używany sterownik rt09 pid lub podobny jego parametrom

pozdr

Edytowane przez berdnard
.

• 3 weeks później...