Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przejście na PID ze standardowego sterownika

Trociu

Recommended Posts

I wieści z paleniska - wygląda tak:

PC104775..jpgPC114779..jpg

Ogólnie rzecz biorąc dość często widzę temp na kotle taką jak ustawiona czyli 60 stopni. Czasami spada do 54 ale od razu piec sobie z tym radzi i podbija do 60.

Więc chyba nie jest źle.

Co prawda piec przy obecnych temperaturach chodzi prawie non stop - ma chyba z 5 godzin przerwy w ciągu dnia, ale mam tak ustawione, że grzeje do 21 stopni, piec się wyłącza i załącza, gdy temp w salonie spadnie poniżej 19 stopni -> nastawy automatyczno ręczne, bo Eurostar nie obsługuje 2 stopniowej histerezy ;)

W chwili obecnej spala mi około 25 kg dziennie wliczając ciepłą wodę, którą musi grzać min 2 razy dziennie. A już wiem, że mam słaby zasobnik więc i podgrzewanie trwa dłużej.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rozumiem część związaną z CO. Ale dlaczego sterownik nie robi w zasadzie nic, aby grzać CWU? Bo pykanie sobie powolutku gdy na kotle jest 41 stopni a od CWU wymagane jest 50 nic nie daje. Tutaj jest ten element, który chyba jest niedopracowany

Jak dla mnie powinno być tak:

- sterownik pokojowy mówi: "zimno mi", piec grzeje na maksa CO i równolegle CWU jeżeli jest taka potrzeba

- sterownik pokojowy mówi: "ciepło mi", piec grzeje na maksa tylko jeżeli jest potrzeba naładowania CWU, inaczej jest w podtrzymaniu

Mi brakuje tej wyróżnionej części...

Bo przy pracy równoległej ważniejsza jest nastawa C.O.

Jak na dom ma być 40, czy 41st.C jak zadziała termostat, to nie wazne jest,że na CWU ustawiono 50 czy 60st.C

Równoległa praca pomp faworyzuje układ grzejnikowy.

Jak priorytet CWU, to dopiero - nagrzej najpierw wodę w bojlerze a dopiero później zajmij się niższą temp. na C.O.

Po to jest właśnie wybór praca równoległa- priorytet CWU.

Inaczej można to zrobić przez np. zawór mieszający, wówczas praca równoległa, nastawa na C.O. 60st.C, na CWU 52 a to co ma iść na dom redukujemy mieszaczem lub zarządzamy druga pompą za wymiennikiem.

Sporo zależy od wykonania instalacji i jej elementów składowych

Witam,

Mam pytanie do Pana Jarecki79. Otóż posiadam kocioł Co na ekogroszek firmy

Zgoda Wieprz http://www.zgoda-wieprz.pl/kotly.php kocioł o mocy 20kW, posiada

on sterownik ST-37. Czy opłaca mi się zamontować sterownik PID, jaki typ sterownika

Pan poleca. Osobiście mógłbym użyć sterownika PLC i napisać algorytm sterowania

PID, ale cena sterownika z panelem jest dość duża, no i eksperymenty na nowym

kotle na gwarancji???? Chociaż LOGO siemensa ma regulator PI i nie jest drogi.

Ale czym musiałbym się sugerować przy pisaniu programu, jakie wartości mierzyć

i w jaki sposób je uzależniać??

Osobiście jestem zwolennikiem prostych rozwiązań.

Jak ktoś nie lubi się wielce bawić, to poleca Ognika PID-II, moim zdaniem prościej i łatwiej się nie da.

W Ogniku PID wybieram jedną temp. na C.O., jedną na CWU, nie bawię w żadne priorytety, tryby lato itp.

Zwyczajnie mam zakres nastawy C.O. oFF, 40-80st.C

Zakres nastawy CWU oFF, 40-70st.C

Jak wybiorę oFF na C.O. i zadam coś na bojler, to automatycznie sterownik ma tryb Lato

Jak zadam na C.O. np. 60 a na CWU 50, to samoczynnie równoległa praca pomp, po wygrzaniu bojlera pompa CWU się wyłączy

Jak zadam na C.O. np. 45st.C a na CWU 60st.C, to automatycznie priorytet CWU, pompa na C.O. będzie przydławiona (regulacja napięcia na silnik pompy), kocioł pójdzie na wyższa nastawę od CWU, aby dogrzać bojler i stopniowo po nagrzaniu zjedzie na niższą C.O.

Jest wyjście na termostat.

Sa tylko 3parametry do poprawy spalania dla klienta - Poziom Paliwa, można dodac lub odjać od podawanej porcji, Dmuchawa, można ograniczyć max. wydatek powietrza i minimalna moc kotła- to, aby palenisko nie gasło.

W trybie kodowym zadaję wyjściowy czas przerwy podawania dla 100%mocy np.45sek.

RT09pid- to sterownik dla osób, które mają troszeczkę pojęcia i lubią się bawić w menu serwisowym jest ponad 20różnych nastaw. Proste menu klienta to 5parametrów. Ma strefy czasowe. Zabawy jest jednak więcej jak w Ogniku, Ognik ma zwyczajnie lepszy algorytm.

PUMA- to już dla osób ceniących estetykę, jest kolorowy wyświetlacz, strefy czasowe na C.O., cWU, wyjście usb do aktualizacji softu i ściągania archiwum pracy kotła, opcja załączenia wykresu rysowania charakterystyki pracy kotła, możliwośc rozbudowy o moduł o nazwie buran dla podglądu pracy przez internet. Jest drogi, ale elektronika już high level. Można wgrywać tapety powitalne.

A czy wybierając jeden z powyższych sterowników, muszę wymieniać

czujniki; wentylator?

Wentylator - nie.

Czujniki - są w zestawie z każdym z wymienionych sterowań.

Jak masz TECH-a 37, to z tego co kojarzę w dziurę jego obudowy wchodzi PUMA, można by wówczas zamówic panel do zabudowy PUMA i wkręcić go w obudowę Tech-a.

Tutaj jednak polecam kontakt bezpośredni z Elektro-Miz, aby dokładniej dopytać.

Czy opłaca mi się zamontować sterownik PID, jaki typ sterownika

kotle na gwarancji????

Skoro jesteś takim entuzjastą to zobacz ten sterownik: www.bruli.pl

Ja zakupiłem na Allegro i jestem zadowolony. Sterownik według mnie ma wszystko co potrzeba i masz dostęp do niego przez net.

Chodzi u mnie trzeci miesiąc, jak na razie nie mam powodów do narzekań.

Witam,

Mam pytanie do Pana Jarecki79. Otóż posiadam kocioł Co na ekogroszek firmy

Zgoda Wieprz http://www.zgoda-wieprz.pl/kotly.php kocioł o mocy 20kW, posiada

on sterownik ST-37. Czy opłaca mi się zamontować sterownik PID, jaki typ sterownika

kotle na gwarancji???? Chociaż LOGO siemensa ma regulator PI i nie jest drogi.

Ale czym musiałbym się sugerować przy pisaniu programu, jakie wartości mierzyć

i w jaki sposób je uzależniać??

Algorytmy drabinkowe, bardzo przydatne w automatyce,

w mojej ocenie zupełnie się nie nadają do sterowania

kotłem.

Trzeba pamiętać, że regulator kotła steruje 2 procesami:

- spalania

- temperaturą wody wyjściowej

oraz wieloma nietypowymi sytuacjami, jak przegrzanie

kotła, cofanie się ognia po ślimaku, grzaniem CWU lato

- zima itd.

Dużo łatwiej to napisać jakimkolwiek językiem programowania.

Aby stworzyć dobry sterownik, potrzeba kilku lat pracy. Kilku

to znaczy między 5 a 10 lat...

Pozdrowienia,

Włodek

nie mam bladego pojecia, a patrzec mi się nie chce...spada temperatura w salonie (zadana na sterownikiu 23) do 22,9 st sterownik pokojowy zwiera styki powodując przepływ wody, podgrzewa pomieszczenie do 23,1st styki sie rozwierają woda nie płynie-brak grzania..

Początek - zgoda. Ale kiedy temperatura osiągnie już 23'C i termostat się wyłączy,

woda w rurach będzie dalej oddawała ciepło i temperatura powinna wzrosnąć

ponad nastawę. Tak działa histereza, czyli regulacja 2 - położeniowa.

Stabilną temperaturę może zapewnić TYLKO układ z płynną regulacją, czyli

np. zawór, który lekko przymykamy lub otwieramy.

Pozdrowienia,

Włodek

Budowniczy, to dokładnie jest tak.

Owe 0,1st.C to histereza termostatu pokojowego. Punkt nieczułości.

Sam piszesz, że po spadku na 22,9 zaczyna woda płynąć, aby dogrzac pomieszczenia a jak osiągnie 23,1 woda przestaje płynąć. W zasadzie to histereza wynosi w tym wypadku 0,2st.C.

To układ 2-stanowy czy 2-położeniowy jak kto woli..

Generalnie jednak doszedłeś do jakiegoś poziomu stabilizacji temp. w domu i znając Twoje dążenie do ideału jest to pewnie malutka wychyłka.

Kocioł i jego sterownik na małym układzie to osobna kwestia.

nie mam bladego pojecia, a patrzec mi się nie chce...spada temperatura w salonie (zadana na sterownikiu 23) do 22,9 st sterownik pokojowy zwiera styki powodując przepływ wody, podgrzewa pomieszczenie do 23,1st styki sie rozwierają woda nie płynie-brak grzania..

oki. Już rozumiem. Ty preferujesz stałą temperaturę - ja mam większe wachania, żeby jak już piec się rozchula, to palił długo.

• 2 weeks później...

Koledzy.

Na początku przywitam się, przedstawię - Krzysztof - i pogratuluję fajnego wątku przez który z zaciekawieniem od rana w pracy brnę ...

Jestem użytkownikiem ślimakowca 19kW ze Stalkotu, sterowanego przez Lidera którego dni jak zapewne się domyślacie są policzone :).

Na chwilę obecną waham się pomiędzy RT09PID a Ognik Plus II PID i żeby ognik miał sensowniejszy interfejs graficzny to pewnie wątpliwość by się rozwiała sama.....

Z tego miejsca życzę Wam szczęśliwego nowego roku 2011 i szampańskiej zabawy sylwestrowej do białego rana :).

Pozdrawiam,

Krzysztof.

Koledzy.

Na początku przywitam się, przedstawię - Krzysztof - i pogratuluję fajnego wątku przez który z zaciekawieniem od rana w pracy brnę ...

Jestem użytkownikiem ślimakowca 19kW ze Stalkotu, sterowanego przez Lidera którego dni jak zapewne się domyślacie są policzone :).

Na chwilę obecną waham się pomiędzy RT09PID a Ognik Plus II PID i żeby ognik miał sensowniejszy interfejs graficzny to pewnie wątpliwość by się rozwiała sama.....

Z tego miejsca życzę Wam szczęśliwego nowego roku 2011 i szampańskiej zabawy sylwestrowej do białego rana :).

Pozdrawiam,

Krzysztof.

Witamy nowego kolegę. Nie wiem dlaczego piszesz że dni Lidera są już policzone ? Chyba że zapadła już decyzja z przejściem na sterownik z PID. Mam podobną konstrukcję kotła z tym sterownikiem. Na początku było dużo nerwów, 1,5 miesiąca spędzone popołudniami do późnych godzin nocnych w kotłowni. W brew zapewnieniom producenta że jest to bardzo proste do ustawienia. Powiem ci że teraz po tym jak widziałem pracę kotła ( Skam-p Premium) z Ognikiem II PID to nigdy nie kupiłbym już kotła ze zwykłym sterowaniem. Myślałem też o zmianie sterowania ale jak teraz już wszystko opanowane i wiem czym kręcić w razie czego a robię to bardzo rzadko to myślę że już poczekam do jego końca. Jak chcesz mieć więcej do zabawy to kup RT-09 a jak prosto to Ognika.

Czołem.

Zabawa sylwestrowa mam nadzieję, że równie udana co moja :). Do ognika skłania mnie nowszy algorytm PID II i FBS, RT09 kusi lepszym interfejsem graficznym i możliwością "mantykacji" parametrami no i bez mała tańszy od Ognika. Lidera mam rozgryzionego w podobnym stopniu co Ty. Powiem tak : gdyby Lider miał możliwość włączenia trybu pracy w PID ...

Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie po podpięciu termostatu pokojowego (Auraton Economic 2020) całość rozjeżdża się - kocioł zaczyna przesypywać retortę i zrzuca niedopalony groszek do popielnika. Sytuacja ta ma miejsce w momencie załączenia pompy CWU.

Odpowiedź producenta brzmi : "musi Pan zmienić czas podawania ..." :rotfl:

Na chwilę obecną i temperatury (do -15*C) panujące na zewnątrz kociołek spala 18 - 20 kg groszku z "Juliana" na dobę ; domek z lat 60 70m^2 + 40m^2 poddasze, czerwona cegła, ocieplony 10cm styropianu, okna PCV, skosy na poddaszu na chwilę obecną nieocieplone ale na całej powierzchni stropu rozwinięta wełna 15cm.

Witam w Nowym Roku!

Wszystkim życzę, aby był lepszy od poprzedniego, pełen radości i sukcesów!

RT09pid jest moim zdaniem dośc prosty w obsłudze.

Ma rozbudowane menu serwisowe, ale jest to ułożone logicznie.

Wymieniałem już RT09pid w miejsce Lidera, jego użytkownik też wspominał,że soft sypie sie przy współpracy z termostatem.

Jestem zadowolony z tego, jak RT09pid działa, nie jest wielkim problemem wprowadzenie drobnych poprawek.

Ognik PID jest natomiast dziecinnie prosty, tylko 3parametry do poprawy pracy. Ten model polecam szczególnie osobom starszym, ewentulanie o kompletnym braku wiedzy o urządzeniach elektronicznych

Hej.

Postanowione. Sprawię sobie RT09. Będę obserwował poczynania Pumy bo nie ukrywam, że budzi ten sterownik we mnie wręcz pożądanie :) hehe. Jeżeli cenowo Puma trochę spadnie to przyszły sezon grzewczy spędzę z nią :).

Przedzwonię do Sekom`u jutro i zamówię RT09. Szkoda, że lider jest jeszcze na gwarancji, zastanawia mnie fakt możliwości wgrania nowego softu do niego.

Kolego Jarecki czy znane są przypadki upgrade`u software`u Lidera ?.

Pozdrawiam,

Krzysztof.