karoka65 02.01.2011 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Hej. Kolego Jarecki czy znane są przypadki upgrade`u software`u Lidera ?. Bardzo dobry pomysł, po co wymieniać cały sterownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 02.01.2011 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Hej. Postanowione. Sprawię sobie RT09. Będę obserwował poczynania Pumy bo nie ukrywam, że budzi ten sterownik we mnie wręcz pożądanie hehe. Jeżeli cenowo Puma trochę spadnie to przyszły sezon grzewczy spędzę z nią . Przedzwonię do Sekom`u jutro i zamówię RT09. Szkoda, że lider jest jeszcze na gwarancji, zastanawia mnie fakt możliwości wgrania nowego softu do niego. Kolego Jarecki czy znane są przypadki upgrade`u software`u Lidera ?. Pozdrawiam, Krzysztof. Nie, jedyne co wiem na temat tego sterowania, to fakt,że jest robione przez młodą, ambitną osobę z Pleszewa. Jego tata od wielu lat ma produkcje kotłów. Może warto zadzwonić i zapytać czy są jakieś aktualizacje? Od kilku osób zmieniających sterownik wiem,że problemem jest współpraca z termostatem. Z tego co kojarzę Lider jest na bazie Perfekta (korekcje nocne, ekonomiczne... swego czasu oferowali oni sterowania Elstera). RT09pid bardzo dobrze działa, jestem z niego zadowolony. Te modele będą dostępne ok.6-8.01, teraz trochę zabawy z inwenturą. Na maila mogę wysłać z grubsza zasadę działania RT09pid (prosze na priva podać maila). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kk84 02.01.2011 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Hej. Relacje KOM-STER - Stalkot są mi znane . Jutro zadzwonię z pytaniem o upgrade softu ew. o możliwości wgrania softu z PID. Co do RT09 to spokojnie zaczekam . K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 02.01.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Hej. Relacje KOM-STER - Stalkot są mi znane . Jutro zadzwonię z pytaniem o upgrade softu ew. o możliwości wgrania softu z PID. Co do RT09 to spokojnie zaczekam . K. Jak byś coś wiedział to pisz, na pewno grono zainteresowanych jest duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kk84 02.01.2011 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Czołem. Jak byś coś wiedział to pisz, na pewno grono zainteresowanych jest duże. Niezwłocznie jak coś się dowiem. Kombinuję jak sprzęgnąć to : http://www.euroster.com.pl/download/instrukcje/e11m.pdf z Auratonem Economic 2020 i RT09. Ale to chyba temat na oddzielny wątek, nie będę "zaśmiecał". Pozdrawiam, K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 02.01.2011 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Czołem. Niezwłocznie jak coś się dowiem. Kombinuję jak sprzęgnąć to : http://www.euroster.com.pl/download/instrukcje/e11m.pdf z Auratonem Economic 2020 i RT09. Ale to chyba temat na oddzielny wątek, nie będę "zaśmiecał". Pozdrawiam, K. RT09pid ma swój panel pokojowy, rozumiem jednak,że chcesz wykorzystać ten, który posiadasz. Tatarek robi jednak także sterowanie zaworu mieszającego, pozwala na dołączenie do niego termostatu pokojowego. Nie wiem ile kosztuje e11m z eurostera. Tutaj jest link do modułu sterowania zaworem mieszającym tatarka, http://tatarek.com.pl/index.php?produkt=TRT12&kat=u&podkat=u6 można pobrać instrukcje, szukać RT-12mieszacz: http://tatarek.com.pl/index.php?dokumenty=1&katd=12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kk84 02.01.2011 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Hej !. Trafiłeś. Panel pokojowy mam już i właśnie chciałbym go wykorzystać. Co do sterowania zaworu to sterowniki Tatarka są niestety droższe od Eustera . Mały offtopic ; osobiście nie przeszkadza mi, że trzeba czasami się przejść do kotłowni podregulować 4D. Naturą mojej pracy są częste i dość długie w skali tygodnia wyjazdy służbowe, toteż spacer do kotłowni i "kręcenie" 4D spada na partnerkę . Broń Panie Boże żeby to jakieś wygodnictwo i ułatwianie "babie" życia (hehe) było, ale dbałość o bezpieczeństwo jej i układu C.O. - miałem już telefon (przebywałem w Zgorzelcu podczas rozmowy), że kręcenie "tym zaworkiem co mówiłeś nic nie daje tylko w piecu coś głośno bulgocze" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kk84 03.01.2011 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Witam. Dzwoniłem do KOM-STER`u w sprawie upgrade`u softu w Liderze. Najnowsze dostępne oprogramowanie to v 1.06, producent nie planuje wprowadzenia PID`a do Lidera z racji dużej ilości zgłaszanych problemów ze sterownikiem. Pan uprzejmie zaznaczył jednak, że firma o tym myślała ale nie był w stanie podać przybliżonego zgrubnego terminu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 03.01.2011 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Stworzenie dobrego algorytmu wcale nie jest proste. To dobre 2-3lata testów, poprawek. Do tego musi być dobra baza wyjściowa.Zwykły sterownik jest dość prosto konstruowany, tutaj wielkiej matematyki nie ma. Jeżeli firma o tym myśli, to pewnie pierwszy rok chce wykonać próby na kilku obiektach, aby uniknąć większych wpadek czy kłopotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 07.01.2011 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 W najbliższym czasie będę testował nowy model sterownika. Jest banalnie prosty w obsłudze dla użytkownika. Podajemy kaloryczność paliwa, podajemy max. moc kotła i to wsio. Temp., start i patrzeć jak się pali. Sterownik będę testował na palniku żeliwnym Ekoenergia (duża, odpowiednik Brucer-a), następnie chcę go wysłać do Suspensera, jako,że ma sporą wiedzę, ale też klasyczny palnik. Jego układ kanałów poziomych podobny jest do naszych kotłów. Tutaj klika fotek podstawowej pracy nowego sterowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 07.01.2011 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 (edytowane) Teraz fotki, do czego ma dostęp klient, aby przestawić.... Edytowane 7 Stycznia 2011 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 07.01.2011 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Teraz opcje, co mogę podglądać naciskając przycisk informacji "i" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 07.01.2011 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Bardzo ciekawie zapowiada się ten sterownik. Czy gdy chcę, żeby mój kocioł 18 kW miał maksymalnie 8 kW to właśnie 8 będę miał wpisać ? Ciekawe co będzie się działo gdy jako Pieklorza 28 MJ dostanę tak naprawdę jakiś oszukany 26 MJ ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 07.01.2011 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 (edytowane) Na chwile obecna wykonałem tylko krótki test. Jako producent mam wybór typów dmuchawy, mogę zarządzać;WPa07 (tego mi brakuje w Pumie czy Tatarku tj nie ciągną dobrze tej małej dmuchawy), WPa120 (odpowiednik WBS6a czy RV-13AM) i dwoma większymi do dużych jednostek. Moc zmniejszamy jak mamy węgiel spiekający, to wymaga jednak posiadanie zapasu mocy kotła i palnika.Jest ekran informacyjny, gdzie widzę aktualne wykorzystanie mocy, także górę można ewentualnie ograniczyć. Dla mocy znamionowej 25kW minimalna moc kotła, do której mogę zejść jako użytkownik to 8kWZobaczę w następnym tygodniu jak to "wygląda w praniu" Edytowane 7 Stycznia 2011 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 11.01.2011 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Dzielę się pierwszymi wrażeniami. Musiałem zostawić wybór typu silnika dmuchawy jako WPa07, bo na odpowiedniku mojej spalanie było złe. Wybrałem ograniczenie mocy max. na 21kW Wybrałem tez kaloryczność opału na 27MJ (opał miał podobno 29MJ) Obiekt testowy to nasz kocioł z palnikiem Ekoenergia, duży model, przy tatarku po stabilizacji przy obecnych temp. zewn. płomień bliżej kosza. Co ciekawe, przy luksusie żar bardziej rozłożony na całym palniku, płomień bardziej na środku. WAŻNA INFORMACJA, NA OBIEKCIE NIE MAM POMP, INSTALACJA PRACUJE WYŁĄCZNIE GRAWITACYJNIE (grawitacyjnie grzany bojler oraz dom). Palnik ma przez nas przesłonięte niektóre otwory napowietrzające. Wracając do luksusa, dmuchawa bardzo cicho pracuje, podaje też malutko powietrza, ale wystarczająco w stosunku do ilości wyliczanego węgla. Kocioł osiąga bez kłopotu zadane 50st.C. Wychyłki w górę o 0,2 do 0,4st.C, wychyłki w dół do 2st.C, dwa razy złapałem 2,5st.C Sterownik wyliczał spalanie węgla od 0,7kg/h do 1,4kg/h oraz moc od chyba coś w granicy 7kW do max.12kW, tyle, co zaobserwowałem do tej pory. Aha, sterownik przełożyłem na rozgrzany kocioł, doganiał tylko 6st.C do temp. zadanej, nie rozpalałem kotła od zera. Na RT09pid w obecnych warunkach zaspy 60kg groszku wypala się w 3dni. Test z ilością spalanego opału rozpoczęty dzisiaj, jestem ciekaw, czy na luksusie też dojdziemy do 3dni. Wklejam fotki zrobione komórką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kk84 12.01.2011 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Ciekawie się zapowiada. Testowany reg. pracuje z PID ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.01.2011 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Tak, równiez dobiera paliwo i powietrze do zapotrzebowania na ciepło bez potrzeby programowania.Praca z tzw ciągłym nadmuchem, płynny dobór mocy. Nie wiem jednak kiedy i w jakiej cenie trafi do sprzedaży, to egzemplarz testowy.Nie ma go jeszcze w ofercie u producenta. Ma być prosty w obsłudze, bez stref czasowych, ma obsługę C.O. , CWU, wyjście na termostat pokojowy typu Euroster czy Auraton. ps. dotarły już do mnie też pierwsze wersje RT09pid z nowym softem v.5.14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 13.01.2011 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Dalsze "niusy" z testów. Zasyp groszku, podobno 29MJ wypalił się w 3doby, popiół ładny z drobnymi grudkami, płomień bardziej centralnie na palenisku. Wkleję fotki popiołu. Teraz kosz zasypany Retopalem 24MJ, na sterowaniu ustawiona kaloryczność 23MJ, zdjęcie przedstawia podnoszenie się kotła po czyszczeniu i wyjęciu popiołu z poprzednich 3dni. Startował z 40 na 50st.C, generalnie jednak nastawę przestawiliśmy na próbę na 55st.C. Specjalnie nie czyściłem też ścianek paleniska, widac takie białe naloty, baranki, to świadczy o dobrym przebiegu procesu spalania przez ostatnie dni. Chcę teraz sprawdzić jaka będzie różnica w popiele na słabszym kalorycznie, ale bardziej miękkim węglu. ps. normalnie przez ostatni okres jest tam palone miksem tych 2paliw, bo to bardziej kaloryczne na wyższych nastawach lekko szlakuje, tworząc kalafiorki. Prawidłowość jest taka,że owy 29MJ wypala się dobrze, jak nastawy sterowania są mięzy 45-50st.C, cieplej jest na dworze, co powoduje mniejsze zapotrzebowanie na moc, wówczas nadąża się łagodnie wypalać. Po zmieszaniu ze słabszym jest bardzo ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kk84 13.01.2011 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Ciekawie się zapowiada ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElFi 13.01.2011 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Jestem ciekaw jak sobie poradzi na miale, a w szczególności na małych mocach obciążenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts