darek038 17.01.2011 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Problem ze sterownikiem rt09 piec 25k skam-pTemperatura zadana 53 stopnie, podawanie 6s przerwa 40s moc dmuchawy w podawaniu 43% bez podawania 28% przesłona otwarta na około 4cm.Ustawienia dłuższego czasu podawanie nic nie zmienia.Serownik pracuje na 16poziomie czyli na pełnej mocy do momentu osiągnięcia tem.zadanej, następnie zaczyna przerwy rozciągać ale na palniku jest tyle żaru, że temperatura rośnie do nawet 60stopni. PID załączony. W panelu serwisowym obok literki p jest liczba 15 nawet 16. Zauważyłem, że jeśli jest obok p mniejsza liczba to sterownik wcześniej zaczyna rozciągać przerwy miedzy podawaniami. Wszelka pomoc mile widziana. ps.soft 5.12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 17.01.2011 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 6/40 to spory stosunek prawie 1:7, ograniczyłeś moc kotła, być może do ok.10-12kWpytanie, jakie masz temp. na zewnątrz w swoim regionie oraz jaki rodzaj węgla.Do tego może być za dużo powietrza. Sterownik idzie prawie cały czas na full, bo z inna modulacją nie wyrabia, przy dojściu do t.zadanej i rozłączeniu nadmuchu jakby z bezwładności żaru przeciągasz temp. Spróbuj obniżyć minimalna moc nadmuchu do ok.15% a także zwiększ lekko czas podawania do ok.8sekund Przypominam zasadę pracy RT09pid:Moc kotła może być na 1 z 17poziomów (0-stan wstrzymania, 1 - moc minimalna, 16-moc maksymalna) Modulacji mocy odpowiada strefa o szerokości 8st.C (16poziomów mocy odpowiada rozdzielczości równej 0,5st.C) Regulator RT09pid ustawia strefę pracy tak, że na jej końcu jest temp. zadana (Tz) czyli przy temp. na kotle Tz-8st.c kocioł pracuje z mocą max. a przy temp. równej Tz przechodzimy w podtrzymanie. Teraz algorytm pid przesuwa tak zdefiniowana strefę pracy w granicach poprawki od 4st.c w dół do 8st.c w górę (przy włączeniu zasilania zaczyna od poprawki +3st.c, co oznacza pracę w granicach Tz-5st.c oraz Tz+3st.C) Zmiana poprawki pid odbywa się w czasie nawrotu, czyli w momencie, gdy regulator wykrywa, że temp. po okresach wzrostu zaczyna maleć. Ostatni warunek, jeżeli przez okres 5minut regulator nie obserwuje żadnych zmian, to podejmuje decyzję o zmianie poprawki (aby uniknąć zatrzymania się algorytmu z dala od pkt. pracy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek038 18.01.2011 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Zwiększyłem podawanie do 8s, minimalna moc 8% , trochę lepiej ,ale nie wiele. Temperatura na zew.około 4-6 stopni, palę miałem 25000 kJ/kg o granulacji od 3-30 milimetrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 18.01.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Ok, ale czego oczekujesz, tzn co ma być lepiej? Może będę mógł podpowiedzieć inny wybór pracy przy miale węglowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek038 19.01.2011 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Chodzi mi o to, aby się dowiedzieć co zmienić żeby kocioł się ustabilizował. Wczoraj po południu ustawiłem podawanie 9/40 i wyłączyłem zasilanie na sterownik, przez kilka godzin kocioł ładnie pracował i nie przechodził w przedmuch( przy literce p cyferka 6). Dzisiaj kocioł znowu podaje z pełną mocą do tz. 53 * i dopiero zaczyna rozciągać przerwy(przy literce p liczba 13), zauważyłem także, że jak temperatura spada z 60* kocioł zaczyna podawać z pełną mocą od 54* nawet wtedy gdy tem. nie spadnie poniżej tz. i od 53.5*przechodzi w stan 0/16 .Od początku sezonu kocioł pracował prawidłowo na tym samym paliwie i nagle takie coś. Zastanawiam się czy przyczyną takiego stanu może być zepsuty sterownik-wysypał się program od modulacji mocy kotła, czy coś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 19.01.2011 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Może teraz sypiesz do kosza więcej drobnego sortymentu?Czy cos dodałeś do układu grzewczego? Jest jakis czynnik, który szybciej może zmieniać reakcję sterownika?np. inaczej ustawione zawory termostatyczne na grzejnikach? Od dołu masz zadane 8% nadmuchu a jakie sa pozostałe granice tj. górna bez podawania i górna z podawaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek038 19.01.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Do układu nic nowego nie dodałem, głowicami nie kręcę, a zwłaszcza w nocy. Dziś rano zmieniłem nastawy podawanie 9/42 moc dmuchawy w podawaniu 48% w przerwie 30%, poprzednio moc dmuchawy 43%-28% , wyłączyłem zasilanie na sterownik. Jak do teraz kocioł ładnie pracuje, ale tak jest zawszę przez kilka godzin po wyłączeniu zasilania ( przy literce p 5) potem znowu duże wahania temperatur i brak modulacji dmuchawy przed tz. 53*. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 20.01.2011 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 podłączam się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek038 20.01.2011 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Tak jak przewidywałem, po 24 h wchodzę do kotłowni a na kotle 62* (tz.53) przy literce p15. Sterownik znowu podaje z pełna mocą od 54* nawet wtedy gdy tem. nie spadnie poniżej 53.5* aż do 54* i dopiero rozciąga dawkę, przechodzi z poziomu 16/16 do 0/16 a tem .rośnie mocno w górę. Zadzwoniłem do serwisu i podali mi numer do programisty- moje przypuszczenie. Pan był bardzo zdziwiony , polecił mi wprowadzić inne nastawy 7\65 i zadzwonić za 2 dni. Od godziny 15-tej piec pracuje na tych nastawach, jak do tej pory- ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 21.01.2011 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Może programista podczas rozmowy uznał,że w Pana przypadku jest mniejsze zapotrzebowanie na moc? Coś takie zachowanie musi powodować. 7/65 to ograniczenie max. mocy palnika, zobaczymy za 2dni jaki będzie efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 21.01.2011 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 RT09pid będzie miało małą aktualizację, dołączona została właśnie obsługa WPa07.Zamawiałem taką obsługę ze względu na wypróbowanie pracy z palnikiem Brucer/Ekoenergia w warunkach domowych. Próby robiliśmy w laboratorium, ale na sterowaniu Expert.Nowy model Elstera Luksus współpracuje już z WPa07, ma ten model dmuchawy w wyborze. Chcę, aby RT09pid też ją właściwie obsługiwał. Sterowania z PID schodzą na bardzo niskie zakresy nadmuchu i jak zauważył Zawijan na dole jest kłopot ze sprężem, WPa07 potrafi zejść niżej od WBS6aAL zachowując odpowiedni do palenia spręż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek038 24.01.2011 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Dzisiaj dzwoniłem do pana, który polecił mi wprowadzić nastawy 7/65. Poinformowałem o moich obserwacjach na tych nastawach, a zachowanie kotła nic się nie mieniło, był znowu bardzo zdziwiony i nie miał pomysłu jak mi pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 25.01.2011 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Ja się z takim czymś nie spotkałem. Suspenser, czy Tobie się kiedys tak RT09pid zachowywał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek038 25.01.2011 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Tak sobie kombinuje i zastanawiam, się czy dobrze mam zamontowane czujniki. Kocioł posiada dwa otwory, w jednym mam termometr tarczowy w drugim czujnik tem. kotła a jeszcze jeden czujnik tzw. bezpieczeństwa jest zamontowany do rury wyjściowej z kotła. Może zamienić czujnik bezpieczeństwa z czujnikiem tem. kotła i czy nie będzie , to bardziej destabilizowało pracy serownika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 25.01.2011 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Może Pan zamocowac czujnik kotła oraz czujnik bezpieczeństwa do rury, ale zaizolować to, aby nie było strat ciepła np. wełna mineralną. Można też czujnik C.O., który jest w kotle bardziej szczelnie docisnąć do rurki poprzez dopchanie folii aluminiowej. Lepszy docisk, to dokładniejszy pomiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 26.01.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Ja się z takim czymś nie spotkałem. Suspenser, czy Tobie się kiedys tak RT09pid zachowywał? U mnie takich cudów nie było. Może coś nie tak jest z tymi czujnikami ? Czujnik bezpieczeństwa masz przy rurze wychodzącej z kotła ? A nie przy rurze podajnika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 26.01.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Przy rurze podajnika jest czujnik kosza a na rurze zasilania powinien byc dodatkowy czujnik bezpieczeństwa, on odcina układ dmuchawy, jakby np. wypadł główny czujnik c.o. kotła czy dmuchawa z jakiegos powodu zablokowała by się na pracy ciągłej (jakis niezłapany błąd softu np.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek038 26.01.2011 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Myślałem o reklamacji, ale dopiero na wiosnę. Bez sterownika w zimie...., było by nieciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 27.01.2011 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Po sezonie napisz kartkę z zaznaczeniem kłopotów ze stabilna pracą sterownika - podkreśl,że jest to reklamacja.Zażądaj wgrania nowego softu wolnego od zawieszania... Sterownik zapakuj w oryginalny kartonik i wyślij do Tatarka. Istotne, abys napisał reklamacja, Tatarek pobiera bowiem normalnie opłaty za zmianę/aktualizację oprogramowania. Opisz dokładnie co miało miejsce, co próbowałeś zmieniać, że rozmawiałeś z programistą..., sugestie nie przyniosły efektu... To ważne szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek038 27.01.2011 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Tak zrobię, jeśli nic się nie zmieni.Ale od dwóch dni kocioł się jakby ustabilizował. Zmieniłem mu nastaw na 9/50 , wyciągnąłem czujnik tem.kotła , który był owinięty kilkoma warstwami folii aluminiowej. Folie wyrzuciłem a czujnik włożyłem i docisnąłem do ścianki kawałkiem sprężystej blaszki. Teraz nie wiem co pomogło,z obawy przed powrotem problemów nic nie zmieniam, zasilania nie wyłączam i narazie jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts