kk84 29.01.2011 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 (edytowane) Hej. Wczoraj odebrałem paczkę od kol. Jareckiego, w niej RT09 z softem v5.15. Trochę zabawy z zamontowaniem na piecu i hula. Pół nocy spędziłem na obserwacji zachowania nowego sterowania na piecu względem starego - Lidera. Pierwsze co zmniejszyłem to siły nadmuchu : z 44% podczas pracy podajnika na 35%, z 37% podczas pauzy na 25% oraz minimalną z 10% na 5%. Zmiany podyktowane były mocnym spiekaniem i szlakowanie groszku (groszek z "Juliana"). Po zmianach popiół już nie zawierał tak dużo i tak dużych spieków. Czas podawania na razie podniosłem do 12s i obserwuję. Przy nastawie 10s żar mocno cofał się w głąb "fajki" palnika. Podsypałem manualnie groszku na palenisko i od 12h poziom żaru nie obniżył się znacząco - kopczyk wypukły na retorcie aż miło. Generalnie sterownik prezentuje się dobrze, przy nim Lider wygląda (nie obrażając producenta, bo nie to mam na celu tym porównaniem) jak bazarowa zabawka. Edytowane 29 Stycznia 2011 przez kk84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.01.2011 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 (edytowane) Do celów obserwacyjnych możesz nacisnąć chyba 4razy guzik PROG. - to będzie ekran diagnostyczny.Widać na nim, który poziom mocy jest aktualnie dobrany 0-16 oraz aktualne siły nadmuchu a także sekundy liczone od końca do nowej dawki paliwa ps. Chyba sobie odpuszczę luksus-a, w ostatnim tygodniu było ciepło na dworze i stary problem z Brucerem/Ekoenergią wrócił, tj. paliło się tylko bliżej kosza a dalsza strefa palnika opał niedopalony.Przełożyłem na Tatarka z softem v5.12, zmieniłem granice nadmuchu na wysokie tj. 54% podczas pracy palnika, 37% bez pracy palnika oraz 25%dolna granica. Sterownik wpada w przedmuch, ale żar utrzymywany jest na całym palenisku, co pozwala ładnie wypalać opał. Edytowane 29 Stycznia 2011 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kk84 29.01.2011 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 Podglądam cały czas ekran diagnostyczny. Siły nadmuchu obniżyłem jeszcze bardziej ; odpowiednio do 20%, 18% i 5%. Mimo nastaw podawania 12s i przerwy 40s poziom paliwa w tyglu retory jeszcze odrobinę opadał przy max. rozciągniętym cyklu. Toteż zmieniłem czas podawania na 15s a przerwę (mniej więcej proporcjonalnie do 60s). Obserwuję dalej. Generalnie po tych zmianach jestem w stanie wstępnie powiedzieć, że spieków jest jeszcze mniej. Po wypaleniu zapasu "Juliana" powiem coś więcej nt. tego jak piec z RT09 radzi sobie z Ekoretem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 30.01.2011 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Hej. Wczoraj odebrałem paczkę od kol. Jareckiego, w niej RT09 z softem v5.15. Trochę zabawy z zamontowaniem na piecu i hula. Pół nocy spędziłem na obserwacji zachowania nowego sterowania na piecu względem starego - Lidera. A co na komputerku monitorujesz? Czy może zapisujesz wartości zaobserowane na sterowniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 30.01.2011 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Ja śpieszę z informacjami z mojego pola bitwy. RT09 chodzi i śmiga. Jak usatwiłem parametry chyba na początku grudnia, to nic nie musiałem zmieniać. Ekores VIP wypadal się dość ładnie. Jest albo sam popiół albo spieki rozlatujące się przy lekkim naciśnięciu. Tak więc nie jest źle. Spalanie na lekko mniejszym poziomie niż w zeszłym roku. Ale tego się porównać przecież nie dać, bo nie ma dwóch takich samych zim. Póki co od początku września w komin poszło już 2,6 tony węgla - w większości wspomnianego Ekoresa VIPa. Teraz wracam do pomysłu z powietrzem doprowadzonym bezpośrednio do wentylatora z zewnątrz, a konkretnie ze strychu. Pierwszy plus - po podłączeniu rury "cichnie" praca wentylatora. Drugi planowany plus - całe powietrze do spalania będzie brane z zewnątrz, więc teoretycznie spadnie ilość zimnego powietrza zaciąganego do kotłowni. Na razie po kilku dniach takiego podłączenia zwiększyłem lekko max moc pracy z 44% do 50% i dzisiaj zmniejszyłem czas podawania z 6s do 5s. Widocznie trochę mniej powietrza tłoczone jest przez wentylator przez to podłączenie i trzeba nasterować ponownie spalanie na odpowiedni tor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kk84 30.01.2011 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 A co na komputerku monitorujesz? Czy może zapisujesz wartości zaobserowane na sterowniku? Laptop to przypadkiem w kadr się załapał. Pisałem na forum akurat będąc w kotłowni. Obecnie w ramach dopracowywania parametrów na moje domostwo (przyp. 100m^2, parter plus poddasze uż., 10cm styr. ściany, 20cm wełny dach, 8cm styr. podłoga, okna PCV, budynek z lat 70 ub. wieku). Wstępnie po dobie obserwacji mogę powiedzieć, że piec z RT09 spala 25% więcej tego samego groszku co Lider utrzymując jednakowe temperatury w CO i CWU. Nie powiem, że nie spodziewałem się tego iż trzeba będzie wszystko zestroić ze sobą. Gotowe rozwiązanie było by po prostu .... nudne . Kilka słów odnośnie czasu podawania i czasu postoju podajnika. Czasy wprowadziłem do RT09 identyczne jak miałem w Liderze, tj. 20s podawanie, 80s przerwa. Kopczyk na palniku nie "chowa" się w tygiel, poziom żaru stabilny ; okupione jest to moim zdaniem właśnie tymi 25% wzrostu spalania. Jak do tej pory od początku Grudnia spaliłem 925kg groszku. Trociu, a jak kwestia czasów podawania, przerwy wygląda u Ciebie ?. W tygodniu pobawię się sterownikiem zaworu 4D (obok RT09 na kotle) i zobaczę jak to współdziała wszystko ze sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kk84 30.01.2011 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Aha.. zapomniałem dodać, że kocioł podłączony jest do relatywnie niskiego komina - 5.5m . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.01.2011 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Aha.. zapomniałem dodać, że kocioł podłączony jest do relatywnie niskiego komina - 5.5m . Ja mam ceramiczny 5m i fi 20, chociaż producent kotła zalecał nawet fi 15 i pewnie miał rację. Widziało mi się że będzie za za wąski i kupiłem szerszy ale chyba niepotrzebnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kk84 30.01.2011 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Ja mam ceramiczny 5m i fi 20, chociaż producent kotła zalecał nawet fi 15 i pewnie miał rację. Widziało mi się że będzie za za wąski i kupiłem szerszy ale chyba niepotrzebnie. 5.5m / fi 160mm, kwasówka 1mm w otulinie z wełny "kominkowej". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 30.01.2011 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Przy zwykłej retorcie w przeciwieństwie do obrotówki sterownik i spalanie przy pid trzeba traktować trochę inaczej. To ma wyglądać jak rozwój pączka kwiatowego albo spalanie świecy w zależności od długości knota. Tj. duża moc - wypukły kopczyk, silnie rozżażony z dłuższym jasno-żółtym płomieniem.Im niższa moc, tym niższy kopczyk i malejący płomień, taki zamykajacy się pączek kwiatowy lub króciutki knot świecy.Dopuścić można do bardzo niewielkiego zapadnięcia się paleniska (bardziej chodzi o jego wypłaszczenie przy niskim stałym nadmuchu)Kopiec sam zapracuje w zależności od zapotrzebowania na ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kk84 30.01.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Przy zwykłej retorcie w przeciwieństwie do obrotówki sterownik i spalanie przy pid trzeba traktować trochę inaczej. To ma wyglądać jak rozwój pączka kwiatowego albo spalanie świecy w zależności od długości knota. Tj. duża moc - wypukły kopczyk, silnie rozżażony z dłuższym jasno-żółtym płomieniem. Im niższa moc, tym niższy kopczyk i malejący płomień, taki zamykajacy się pączek kwiatowy lub króciutki knot świecy. Dopuścić można do bardzo niewielkiego zapadnięcia się paleniska (bardziej chodzi o jego wypłaszczenie przy niskim stałym nadmuchu) Kopiec sam zapracuje w zależności od zapotrzebowania na ciepło. Spodobało mi się to porównanie do pąka kwiatu . Zdaję sobie sprawę z faktu "co palnik to inna nastawa", na razie eksperymentuję. Przyznam się jednak, że jak zobaczyłem chowający się żar w tygiel, dalej "fajkę" palnika to lekko spękałem i zacząłem kręcić. Przywrócę fabryczne 10s/40s i zobaczę jak się kocioł zachowa w zróżnicowanym zapotrzebowaniu na "szmoc" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kk84 30.01.2011 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Osiągnąłem stan taki, że kocioł nie przechodzi w stan podtrzymania tj. bez pracy dmuchawy. Wyciąga sobie dawki na max. ale dmucha 5% trzymając stałą temperaturę (u mnie akurat Tz = 63*C), po 10 min. podaje sobie dawkę paliwa, dmuchnie i taki cykl się powtarza. Podczas pracy podajnika max. moc jaką zadał sterownik kociołkowi osiągnęła 8/16. Zastanawia mnie ta literka p i cyfra stojąca przy niej, podejrzewam iż jest to wyliczona przez RT09 poprawka ... rozumieć to ma serwis a nie użytkownik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 30.01.2011 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Podglądam cały czas ekran diagnostyczny. Siły nadmuchu obniżyłem jeszcze bardziej ; odpowiednio do 20%, 18% i 5%. Mimo nastaw podawania 12s i przerwy 40s poziom paliwa w tyglu retory jeszcze odrobinę opadał przy max. rozciągniętym cyklu. Toteż zmieniłem czas podawania na 15s a przerwę (mniej więcej proporcjonalnie do 60s). Obserwuję dalej. Generalnie po tych zmianach jestem w stanie wstępnie powiedzieć, że spieków jest jeszcze mniej. Po wypaleniu zapasu "Juliana" powiem coś więcej nt. tego jak piec z RT09 radzi sobie z Ekoretem. U mnie nadmuch to 15% , 5% i 3%, [ dmuchawa WBS6a ], podawanie 2 s, przerwa 30 s. Spieki są tylko miękkie i bardzo mało "wydmuchuję w komin". Spróbuj podobnych nastaw [ doreguluj tylko czas przerwy ] i napisz jak u Ciebie to zadziała ok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kk84 31.01.2011 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 U mnie nadmuch to 15% , 5% i 3%, [ dmuchawa WBS6a ], podawanie 2 s, przerwa 30 s. Spieki są tylko miękkie i bardzo mało "wydmuchuję w komin". Spróbuj podobnych nastaw [ doreguluj tylko czas przerwy ] i napisz jak u Ciebie to zadziała ok ? W moim przypadku palenisko zasila w powietrze wentylator MPlusM WPa06. 2s podawanie, 30s przerwy .. 1:15 ; w moim przypadku dla mocy max. staram się trzymać 1:4 - 1:5. Na liderze jak zmieniałem ten stosunek (czas podawania do czasu przerwy) to piec w miarę obniżania go stawał się bardziej paliwożerny. I tu moje zdziwienie bo sądziłem, że powinno być na odwrót. Zbliżając się do proporcji 1:4 spalanie spadło, kocioł pracował stabilnie, dłużej był w stanie nadzoru. Teraz testuję 25s : 80s. Pod wieczór spróbuję Twoich nastaw i coś napiszę o efektach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 31.01.2011 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Ok tylko zwróć uwagę, że 20:80 to coś innego niż 2:8 - to nie działa proporcjonalnie - raczej sprawdź około 2:15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kk84 31.01.2011 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Na "kręcenie" parametrami niestety czasu zbrakło. Wyższy priorytet miał odpływ zmywarki. Zmniejszyłem siły nadmuchu odpowiednio do 18% / 14% / 2%, podawanie na 10s, przerwa 50s. Spieki jak się trafiały, to takie które po lekkim "muśnięciu" pogrzebaczem rozpadały się. W podobnych warunkach za oknem kocioł z Liderem i identycznymi temperaturami nastawionymi spalał około 18.5 - 20kg groszku na dobę. Ubytek opału z zasobnika optycznie wydaję się ubywać w podobnym tempie. Zobaczymy jak to w praniu wyjdzie. Tymczasem życzę Kolegom spokojnej nocy udając się osobiście na zasłużony odpoczynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 01.02.2011 06:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Trociu, a jak kwestia czasów podawania, przerwy wygląda u Ciebie ?. Teraz mam ustawione podawanie na 5sek. Przerwa - hmmm - nie mam pojęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 01.02.2011 06:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 U mnie nadmuch to 15% , 5% i 3%, [ dmuchawa WBS6a ], podawanie 2 s, przerwa 30 s. Kurczę - aż u siebie będę musiał sprawdzić jak będzie chodził piec z takimi niskimi nastawami dmuchania. Jutro będąc w domku popróbuję i dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kk84 01.02.2011 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Kurczę - aż u siebie będę musiał sprawdzić jak będzie chodził piec z takimi niskimi nastawami dmuchania. Jutro będąc w domku popróbuję i dam znać. Na niskich nadmuchach groszek się tak u mnie nie spieka ale i kocioł dłużej osiąga Tz. To tak z obserwacji. Dziś zamontuję siłownik na zaworze 4D i będę stroił sobie całość . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 01.02.2011 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Na niskich nadmuchach groszek się tak u mnie nie spieka ale i kocioł dłużej osiąga Tz. To tak z obserwacji. Dziś zamontuję siłownik na zaworze 4D i będę stroił sobie całość . ale chyba też rzadziej będzie podawany węgiel, czyli de facto piec będzie dłużej pracował tłocząc cały czas dość ciepłą wodę. Czyli z tego co pamiętam, tak jak powinien pracować. Ale może mi się już pomieszało wszystko od tego palenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts